Ένας φόρος τιμής στην Daria Morgendorffer

Κυνικός. Αναζητώντας την σημασία αυτής της λέξης πέφτω πάνω στο ”αυτός που εκφράζεται (δυσάρεστα) και με απόλυτη ευθύτητα και ειλικρίνεια, χωρίς ευγένεια ή ευπρέπεια” από το wikiλεξικό. Αυτό όμως που πραγματικά θα έπρεπε να με παραπέμπει σε είναι στο πρόσωπο της Daria Morgendorffer. Και έρχεται τώρα το εξής ερώτημα από κάποιους. Ποια είναι η Daria Morgendorffer και γιατί να συνδεθεί με την έννοια του κυνικού ανθρώπου;

Το 2017 η αμερικανική σειρά Daria έκλεισε 20 χρόνια από την πρώτη εμφάνισή της κυνικής και μισάνθρωπου έφηβης με τα στρογγυλά γυαλιά και τις μαύρες τις αρβύλες στο MTV. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα η Daria Morgendorffer, έγινε μία ηρωίδα για πολλούς από εμάς καταρρίπτοντας στην εποχή της mainstream εικόνας της τυπικής έφηβης και των παραδοσιακών  εικονιζόμενων χαρακτήρων της, τοποθετώντας την πρώτο ακρογωνιαίο λίθους για μία πιο ρεαλιστική και αυθεντική σκιαγράφηση των εφήβων κοριτσιών και κατεδαφίζοντας τα τέλεια και πλαστικά πρότυπα.

Δεν είμαι εδώ όμως να “προσυλητίσω”, προτείνοντας ακόμα μία, ίσως για κάποιους ξεχασμένη και ξεπερασμένη, σειρά αλλά να (χμμ) παρουσιάσω διάφορες καταστάσεις με την ματιά της Daria που ταιριάζουν σε πολλών την καθημερινότητα.

Η κακή διάθεση, η φυγή προς την απογοήτευση και την απαισιοδοξία, η φιλία στα πάνω της και στα κάτω της, η αμηχανία του φλερτ, ο φόβος για το μέλλον είναι κάποια από τα θέματα που όχι μόνο θίγονται αλλά απεικονίζονται με επίκαιρο χαρακτήρα και ρεαλιστική ματιά.

Η Daria μας διαβεβαίωσε ότι είναι ok όταν κατακλυζόμαστε από την ανάγκη να μείνουμε μόνοι μας στο δωμάτιο μας, πάνω στο κρεβάτι κάνοντας τίποτα άλλο από το να κοιτάμε το κενό και μέσα στο μυαλό μας να κάνουμε κάθε είδους στενάχωρης και μοναχικής σκέψης,

όταν απλά δεν έχουμε την ανάγκη να χαμογελάσουμε και απλά καθόμαστε “μουρτζούφλικα”,

ή όταν συνειδητοποιούμε πως μισούμε την καθημερινότητά μας και ότι με αυτή συνεπάγεται,

ή όταν μετανιώνουμε που αποφασίζουμε να βγούμε έξω και να ξεσκάσουμε,

ή ακόμα όταν η κούραση τελικά ήταν αυτή που κέρδισε τον αγώνα,

όταν σκεφτόμαστε ότι δεν ανήκουμε σε αυτόν τον χλοερό και άδικο κόσμο που όλα είναι χάλια και άθλια,

και το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι αυτό… ως απάντηση σε ότι και όποιον σε καταπιέζει εκείνη τη στιγμή,

αλλά επίσης έδειξε ότι πέρα από όλα αυτά, όλα αυτά που μας σκύβουν το κεφάλι και μας κόβουν τα φτερά ότι το χιούμορ είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για όλα και όλους,

ότι ποτέ δεν πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε σε… ότι κι αν μας δίνει δύναμη,

και να μην σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τις απόψεις μας,

ότι όλα καλυτερεύουν με πίτσα,

και ότι όλοι οι φόβοι και όλες οι ανασφάλειες που έχουμε για το μέλλον μας είναι φυσιολογικοί και κατανοητοί,

και ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε για κανέναν.

Για όλους εμάς που το ξύπνημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο και η καθημερινότητα ανυπόφορη ας μην το βάλουμε κάτω. Ή μάλλον ας το βάλουμε αλλά με τον τρόπο που μόνο η Daria κατάφερε να κάνει.

Απλά προχώρα και άσε τον κόσμο να καίγεται μπροστά σου,

 

να είσαι ο εαυτός σου,

και φάε μπόλικη πίτσα(!)

Η ζωή δεν είναι όπως την ονειρευόμαστε. Αναποδιές και εμπόδια θα συναντήσουμε και θα βρίσκουμε συνεχώς, είναι μέρος των νόμων της ύπαρξης μας. Είναι στο χέρι μας όμως τα αντιμετωπίσουμε όσο πιο καλά μπορούμε αλλά και όπως θέλουμε. Αν θέλεις να απομονωθείς-απομoνώσου, αν θέλεις να κλάψεις-κλάψε, να φας-φάε, να αποδράσεις-απέδρασε, αν θέλεις να ονειρευτείς-ονειρέψου. Μην ξεχνάς ότι δεν υπάρχει ευτυχισμένη ζωή, παρά μόνο ευτυχισμένες μέρες.

Για αυτό προτού τα βάψουμε μαύρα, ας τα βάψουμε με  στυλ!