Ακόμα και τα μάτια λένε ψέματα chico

Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται λένε. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Ο ψεύτης κι ο κλέφτης θα χαίρονται για όσο τους αφήνεις εσύ να χαίρονται. Βέβαια, μαντικές ικανότητες δεν έχεις. Ένα ένστικτο μόνο που κι αυτό μια δουλεύει μια δε δουλεύει. Σίγουρα δεν είναι όλοι ψεύτες και κλέφτες, αλλά όσοι είναι, δε σημαίνει ότι φαίνονται κιόλας.

01ab72ec05cc8747c2fc9de0c8a7066f

Εκείνοι που φαίνονται είναι πάντα οι αθώοι, ζημιά δε θα σου προκαλέσουν. Εκείνοι όμως που δεν φαίνονται θα σε πάνε μια βόλτα μέχρι το ψυχιατρείο. Οι μεν αντιπαθητικοί, οι δε αξιολάτρευτοι. Μπορούν να κατακλέψουν την ψυχή σου, να κάνουν τα ψέματα τους ένα με το πετσί σου κι όμως είναι αξιολάτρευτοι. Τι τέχνη Θεέ μου! Τι ταλέντο! Πόσο αρμονικά συμφωνούν σώμα, ψυχή, μάτια και ψέμα. Κι όσο εσύ εκπλήσσεσαι με τους <<καλλιτέχνες>> άλλο τόσο αυτοί θαυμάζουν τον εαυτό τους. Έκσταση νιώθουν, όταν ανακαλύπτουν τη δύναμη τους, εθίζονται στο ταλέντο τους και στον τρόπο που αυτό μπορεί να εξουσιάσει τον κόσμο ολόκληρο.

Είναι γεμάτος ο κόσμος από <<καλλιτέχνες>> λοιπόν. Άλλους τους εμπιστεύτηκες, άλλους τους ερωτεύτηκες, άλλους τους αγάπησες. Και στο τέλος έσπασες σε κομμάτια. Έμεινες με τ’ αριστουργήματα των <<καλλιτεχνών>> στα χέρια να τα κοιτάς. Φόβος, απογοήτευση, προδοσία, απελπισία, θυμός είναι μόνο μερικά απ’ αυτά που ένιωσες τότε. Κι ύστερα τ΄ άφησες πίσω σου. Ένα πράγμα όμως δεν κατάφερες να διώξεις από το κεφάλι σου. Το Γιατί. Μα δεν υπάρχει γιατί.

Οι <<καλλιτέχνες>> είναι αυθόρμητοι άνθρωποι, τάσσονται υπέρ του κινήματος << η τέχνη για την τέχνη>>. Καμία θεωρία, καμία ανάλυση. Το3ddfcbe3d6e0095ebc17aa229db34ed1 μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φύγεις. Να τρέξεις μακριά.

Μα εσύ δεν έτρεξες και δεν έφυγες. Εκεί έμεινες να τον παρατηρείς και να ψάχνεις να μαζέψεις τα ψίχουλα της αλήθειας. Δεν θα τη βρεις αυτή την αλήθεια που ψάχνεις. Σε μια ύστατη προσπάθεια δες και πάλι τα μάτια.

Τίποτ’ άλλο δεν θα σου πουν απ’ αυτά που σου έχουν ήδη πει. Επειδή τα δικά σου μάτια λένε πάντα την αλήθεια δε σημαίνει ότι όλα τα μάτια του κόσμου κάνουν το ίδιο. Δε σημαίνει ότι θα σου δώσουν τη λύση. Πάρε τα δεδομένα σου λοιπόν και βάλ’ τα κάτω. Αν τα δεδομένα σου δεν επαρκούν, δεν μπορείς να βρεις τη μια και μοναδική λύση που τόσο επιθυμείς.

Υποτιθέμενα δεδομένα, υποτιθέμενος άγνωστος Χ, πολλές πιθανές λύσεις. Τη ζωή σου πιο δύσκολη θα κάνεις. Είναι λάθος η εξίσωση και δε φταις εσύ γι΄ αυτό.

Μάζεψε λοιπόν τα δεδομένα σου μαζί με τ΄ <<αριστουργήματα>> του <<καλλιτέχνη>> και πήγαινέ τα στην πυρά. Ολοσχερώς να καούν και να χαθούν από προσώπου γης. Ψάξε  για μια άλλη εξίσωση ή καλύτερα ψάξε για ανθρώπους που θα σου δίνουν περισσότερα δεδομένα για την εξίσωσή σου. Δεδομένα σταθερά, όχι υγρά και γαλάζια.

Όσο ωραία κι αν σε κοιτάνε, όσο υπέροχα κι αν σου μιλάνε αυτά τα μάτια, δεν πρέπει να ‘ναι δεδομένα για αυτή σου την εξίσωση. Λυπάμαι που θα σ’ απογοητεύσω chico, αλλά όταν ο άνθρωπος είναι καλλιτέχνης ακόμα και τα μάτια λένε ψέματα.