Σχέσεις εξ αποστάσεως… Οι απόψεις πολλές και διάφορες…

Σχέσεις εξ αποστάσεως..χιλιοσυζητημένο θέμα η αλήθεια είναι μα πάντα στην επικαιρότητα προβληματίζοντας κι όχι μόνο. Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει μια…δοκιμή. Οι απόψεις πολλές και διάφορες…άλλες στέκουν αντικειμενικά και με την κοινή λογική, άλλες πάλι είναι υποκειμενικές κι άπτονται του κάθε χαρακτήρα. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς εδώ τι είναι σωστό ή εφικτό και τι όχι. Η απόφαση αυτή βαραίνει το κάθε ζευγάρι και τον κάθε άνθρωπο αναλογικά με το πως θέλει να ζήσει, τι νιώθει και τι τον γεμίζει.


Ορισμός
Δέον είναι για αρχή να περιγράψουμε με ακρίβεια τι εννοούμε όταν λέμε σχέση από απόσταση όσο κι αν όλοι το κατανοούμε. Δυο άνθρωποι λοιπόν που βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη, ενίοτε και χώρα κι όχι μόνο πόλη, και διατηρούν ή τουλάχιστο προσπαθούν, ερωτικό δεσμό. Υποτίθεται πως κατά διαστήματα βέβαια βρίσκονται από κοντά. Το πόσα είναι αυτά και κάθε πότε αυτά τα διαστήματα ή για πόσο, ποικείλλει ανά περίπτωση κι εξαρτάται από σωρό παραγόντων επίσης.

Πλεονεκτήματα
Με την πρώτη σκέψη κάποιος θα απορούσε αν υπάρχουν και πλεονεκτήματα σε ένα τέτοιο είδος σχέσης. Κι όμως…Ας σκεφτούμε λιγάκι τη ρουτίνα η οποία είναι θανάσιμος εχθρός των σχέσεων. Ας σκεφτούμε τη δύναμη της συνήθειας που ορίζει τόσες ανθρώπινες σχέσεις που έχουν χάσει την ουσία τους πια. Ας πάρουμε τον παράγοντα της τριβής με την καθημερινότητα και τα πολλά της προβλήματα ακόμη κι εξωγενή, που όμως πολλές φορές φέρνουν αναστάτωση στη ζωή ενός ζευγαριού.

Όλα αυτά με μια σχέση εξ αποστάσεως μειώνονται δραματικά και καμιά φορά εκλείπουν και εντελώς επομένως η σχέση δεν έχει την αναμενόμενη φθορά και διάρκεια συγκριτικά με άλλες. Επίσης τα όποια αισθήματα μεγαλοποιούνται εξαιτίας της έλλειψης, φουντώνουν ή αν μη τι άλλο διατηρούνται, άρα τι υγιέστερη κατάσταση για έναν δεσμό;

Μειονεκτήματα
Για να είμαστε ωστόσο ειλικρινής, οφείλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια σχέση αφενός ιδανική δεν τη λες κι αφετέρου είναι μια, δύσκολη, περίεργη, ιδιόμορφη και κουραστική κατάσταση. Δεν είναι εύκολο να σου λείπει ο άνθρωπός σου σε στιγμές όμορφες αλλά και κακές μήτε τον αναπληρώνει κανείς ακόμη κι αν έχεις κόσμο γύρω σου. Αλλά και μόνο τα απλά καθημερινά πράγματα που δεν κάνεις μαζί του σε πληγώνουν.

Δεν είναι απλό να υπάρχει εμπιστοσύνη και είναι πανεύκολο να δημιουργηθούν προβλήματα κι αμφιβολίες, ανασφάλειες και γκρίνια. Κι όλα αυτά όπως είναι εύλογο οδηγούν σε καυγάδες, εντάσεις, απομάκρυνση ψυχική που ούτως ή άλλως υπάρχει λόγω απόστασης και συνεπώς, μόνο απίθανο δεν μοιάζει το σενάριο να κρέμεται μονίμως ο χωρισμός από πάνω σαν δαμόκλειος σπάθη.

Το πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό εξαρτάται από τους ίδιους τους ανθρώπους και τις αντοχές τους, τα συναισθήματά τους αλλά και τη λογική, από τις καταστάσεις και τις συνθήκες γενικότερα.


Καμιά φορά δε χρειάζεται η πραγματική απόσταση για να είναι μακριά ή κοντά δυο άνθρωποι. Την απόσταση της ψυχής να φοβόμαστε πιο πολύ. Όπως και να΄χει πάντως, οποιοδήποτε είδος σχέσης θέλει δουλειά και προσπάθεια και από τα δυο μέρη χωρίς διακοπή. Και εννοείται ότι στα δύσκολα αποδεικνύονται περισσότερα..