Φάμπιο Μοντεκάλβο: Η περιουσία του και το ενδιαφέρον του για τον Ηρακλή

Ο τωρινός μεγαλομέτοχος, Σπύρος Παπαθανασάκης ψάχνει εδώ και αρκετό καιρό να βρει τον επόμενο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ καθότι ούτε ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης (διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομίκα στις υποχρεώσεις της ομάδας) και ούτε ο κυανόλευκος λαός επιθυμεί την παραμονή του Ελληνοκαναδού στο τιμόνι της ομάδας…Φαίνεται ότι ο νυν μεγαλομέτοχος να έχει βρει τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Ιταλού επιχειρηματία, Φάμπιο Μοντεκάλβο και ο οποίος φέρεται να θέλει διακαώς να αναλάβει τις τύχες της κυανόλευκης ομάδας και να γίνει το επόμενο αφεντικό της ομάδας της Θεσσαλονίκης….Ποιος είναι όμως ο Φάμπιο Μοντεκάλβο;

Το προσωπικό βιογραφικό του

Γεννήθηκε στη δεκαετία του ’70 και μεγάλωσε σε μια πολύ διαφορετική νοοτροπία ποδοσφαίρου από σήμερα. Γεννήθηκε στο Μπάρι, και το γήπεδο που έπαιξε ο πατέρας του Stadio della Vittoria και Pietro Maiellaro. Πως έζησε το ποδόσφαιρο ως ένα αγόρι και πώς ζει σήμερα;

timthumb

Το Στάδιο της Νίκες ήταν μια πραγματική εικόνα για το ποδόσφαιρο της ιδιαίτερης πατρίδας μου.Θυμάμαι την πρώτη φορά σε 11 χρόνια, φέραμε τον πατέρα μου, έναν πρώην δεξιά πτέρυγα της Ideal Μπάρι, κατά τα έτη 50-60. Άλλες φορές. Ωστόσο, ήταν μια Μπάρι-Κόμο. Κατέληξε 1-0 για μας, αν θυμάμαι καλά, με τους στόχους της τιμωρίας Gordon Cowans. Σε Como έπαιξε κάποιο Dirceu.Στα επόμενα χρόνια, πριν Maiellaro και, στη συνέχεια, Ζοάο Πάολο εξέπληξε τον Della Vittoria στο ρυθμό της σάμπα ποδοσφαίρου και με αριθμούς από το κορυφαίο παίκτη του Πέτρου, με 10 στην πλάτη του. Μπάρι που τον ήξερα πολύ καλά, γιατί σε αυτά τα χρόνια ήταν μια μαχητική στις τάξεις των Noicattaro στη Serie Α, μια πόλη στην επαρχία του Μπάρι. Τουλάχιστον μία φορά το μήνα, την Πέμπτη, ήμασταν ασχολούνται με ένα φιλικό μεσοβδόμαδα. Ή Della Vittoria ή από εμάς, στο Κομουνάλε στη Noicattaro. Παρόλα αυτά, η αμυντική γραμμή σε κόκκινο και λευκό tribolava ντρίμπλα του αγαπητού φίλου μου και συμπαίκτη, Riccardo Caiati, μια άκρη γύρω από τα αριστερfabio2ά, ο οποίος άξιζε τα πιο σημαντικά ακροατήρια. Αυτές οι αξέχαστες χρόνια, μπήκαμε στη δεκαετία του ενενήντα, τις ίδιες μαγικές νύχτες.

Τη Δευτέρα 29/8 μίλησε ο ίδιος σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και επιβεβαίωσε την πληροφορία. Εξήγησε πως η διαδικασία είναι στο τελικό στάδιο και ότι σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία..

Η περιουσία του και οι επαγγελματικές του δραστηριότητες

Είναι πρόεδρος σε τρεις πολυεθνικές εταιρίες

Η World Football Management Ltd “προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες στο χώρο του ποδοσφαίρου και σε αθλητικούς συλλόγους, με στόχο τη βελτιστοποίηση των προσωπικών και εταιρικών επενδύσεων”. Συνεργάζεται με οργανισμούς και παίκτες, ως μεσάζων σε αθλητικές δραστηριότητες, σχέσεις με τις ομοσπονδίες, μεταγραφές ή οικονομικές συμφωνίες. Οι υπηρεσίες αφορούν και μεταγραφές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσω της συνεργασίας με την Ρουμανία, την Αλβανία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή και άλλων χωρών.

fabio-montecalvo-ok-calciomercato-300x169

Έχει δημιουργήσει δίκτυο παρατηρητών και scouts, που παρακολουθούν συγκεκριμένες περιοχές στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Διατείνεται πως έχει δημιουργήσει και δυο ακαδημίες παικτών στη Βραζιλία, από μία στη Σενεγάλη, το Καμερούν, την Γκάνα και στο Ντακάρ. Το introduction καταλήγει στο “σε όλες τις περιπτώσεις, αυτές που αφορούν το επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και εκείνες που έχουν να κάνουν με τις προσωπικές σχέσεις, το ανθρώπινο στοιχείο είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τους πελάτες μας“.

Η FM Communication Group είναι δίκτυο εταιριών και συνεργατών που ασχολούνται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών marketing και management, στον τομέα της επικοινωνίας και του διεθνούς marketing, στα σπορ, τη διασκέδαση και σε ό,τι αφορά ιδρύματα. Διαθέτει γραφεία στο Μιλάνο, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη, τη Φλωρεντία, το Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι και την Νέα Υόρκη.

fabio-montecalvo

Όπως λέει ο ίδιος, έχει συνεργαστεί με τη Real Madrid, την Arsenal, τη Monaco και διάφορους συλλόγους της Ιταλίας. Σίγουρα η λίστα έχει τη Juventus.  Μεταξύ των πελατών του είναι ποδοσφαιριστές, αλλά… και ο Joaquin Cortes, ο πιο γνωστός Ισπανός χορευτής του flamenco. Ένας από τους συνεργάτης της εταιρίας είναι… η Mediaset Group (ιδιοκτησίας του Berlusconi) και κατά τα λεγόμενα του -διότι δεν βρήκαμε σχετική ιστοσελίδα- η Twenty Century Fox, στις ΗΠΑ, το La Sexta, το Telemadrid και το Channel 4. Ένα παρακλάδι της  FM Communication Group είναι η FM GROUP Dubai LLC, στην οποία επίσης είναι πρόεδρος

Ο Μοντεκάλβο στα πολιτικά δρώμενα της Ιταλίας

Είναι μέλος του FORZA ITALIA και φίλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Απρίλιο του 2012 είχε παραχωρήσει συνέντευξη, που αφορούσε τις πολιτικές φιλοδοξίες που είχε.

Ήταν τότε που είχαν αλλάξει οι… συνασπισμοί στην ιταλική πολιτική σκηνή και ο Silvio Berlusconi είχε αρχίσει να χάνει το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του. Εκείνος εξηγούσε πως “ο Silvio Berlusconi είναι πραγματιστής και πολύ συγκεκριμένος στις απόψεις του. Κάποιοι τον προσδιορίζουν ως το λόγο που το κόμμα του έχει “πέσει”, αλλά θυμάμαι τις μάζες των ανθρώπων, των πολιτών που για χρόνια τον στήριζαν, τον χαρακτήριζαν πραγματικό πολιτικό. Ευτυχώς, η δύναμη και η στρατηγική ευφυΐα του Προέδρου του έχει επιτρέψει να δοκιμάσει νέους τρόπους να κάνει πολιτική. Πιο δυναμικούς, πιο επικοινωνιακούς, περισσότερο διεθνείς και πιο σταθερούς”.

montecalvo-2

Τότε ο “Cavaliere” είχε πει πως εφόσον είχε τελειώσει με την πρωθυπουργία, ήθελε να επιστρέψει στη θέση του προέδρου στη Milan. Μα ο Silvio Berlusconi είναι η AC Milan είχε σχολιάσει ο Montecalvo, είναι το Νο1 στον κόσμο, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που ηγείται -με το συναίσθημα. Μαζί του η ομάδα θα ξαναγίνει μια εκ των πρωταγωνιστριών στην Ευρώπη και τον κόσμο. Και μόνο η παρουσία του θα είναι κίνητρο για όλους“. Τα ίδια είπε για την Barbara Berlusconi, όταν έγινε η διαδοχή.

Την 1η Αυγούστου του 2013 ο Berlusconi καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή -αλλά επειδή είχε “κλείσει” τα 70, δεν μπήκε φυλακή. Στις 4/12 του ίδιου έτους, ο Montecalvo δέχθηκε την πρόταση που του έκανε ο Ιταλός μεγιστάνας να “κατέβει” στις εκλογές, με το Forza Italia, στην Puglia -περιφέρεια στην οποία ανήκει το Bari, όπου γεννήθηκε. Προηγουμένως, συζήτησαν να αναλάβει ο Montecalvo χρέη αθλητικού διευθυντή στους “rossoneri”. Εν πάση περιπτώσει, για τον Montecalvo “ο Cavaliere” ήτcgcwpiqwyaa_xyjαν, είναι και θα είναι  ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της κεντροδεξιάς και το κόμμα του σημείο αναφοράς και ισορροπίας, στους καιρούς που ζούμε”. Αργότερα, όταν ο ηγέτης έχασε, ο συνεργάτης του αποκάλυψε ότι “διατηρεί εξαιρετική σχέση με τον Matteo Renzi. Έχουν κάνει συμφωνία κυρίων και τώρα ο νεαρός Renzi οφείλει να κάνει ό,τι υποσχέθηκε, πραγματικότητα”. Για την ιστορία, παραμένει μέλος του Forza Italia.

Η “Real Gasolina” ο πρώτος αθλητικός οργανισμός πρατηριούχος καυσίμων και το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης

Στις 14 Μαρτίου του 2015, σε μια από τις -ομολογουμένως- πολλές συνεντεύξεις που ‘χει δώσει κατά καιρούς, μίλησε για το project με το όνομα “Real Gasolina”, που αφορούσε και το γήπεδο της Real Madrid, που χρειαζόταν δραστική ανανέωση, η οποία ωστόσο δεν μπορούσε να γίνει λόγω σχετικής απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου στη Μαδρίτη, απόρροια εμποδίων της γραφειοκρατίας και δυσκολιών που προέβαλαν πολιτικοί.

sm13cwno_400x400

Το νέο “Santiago Bernabéu” όπως είχε σχεδιαστεί από γερμανική αρχιτεκτονική εταιρία, σε συνεργασία με μία της Ισπανίας, θα είχε 90.000 θέσεις, πτυσσόμενη οροφή που θα μπορούσε να ανοίξει και να κλείσει σε 15 λεπτά, τεράστια matrix, μεγάλο εμπορικό κέντρο και υπόγειο πάρκινγκ και πολυτελές ξενοδοχείο, απ’ όπου θα μπορούσες να παρακολουθήσεις τα ματς. Το κόστος του θα φτάσει 400 εκατ. ευρώ και οι εργασίες θα διαρκέσουν τρία χρόνια είχε πει ο Montecalvo, μαζί και ότι τα έσοδα από το ξενοδοχείο θα ήταν 5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

“Όλα μαζί, θα έφταναν τα 52 εκατ. ευρώ κάθε σεζόν. Τη σήμερον ημέρα, η “βασίλισσα” βάζει στην τσέπη 40 εκατ. ευρώ” ήταν το σχόλιο του στο “Football & Finance”. Γιατί τον έψαξαν; Επειδή είναι ο πρόεδρος της εταιρίας με την οποία θα συνεργαζόταν η Real Madrid, στο σχεδιασμό της νέας εποχής. “Ξέρω πως ο Florentino Perez συνάντησε Άραβες επενδυτές που ήθελαν να δώσουν χρήματα στο project. Για να γίνει αυτό, ο πρόεδρος θα έπρεπε να παραχωρήσει κάτι ιερό: το όνομα του γηπέδου. Ακολούθησε επανάσταση των “merengues” και εδώ πρέπει να θυμίσω ότι στους μετόχους είναι και ο λαός της Μαδρίτης. Είχαν προκύψει και νομικά εμπόδια που ξεπεράστηκαν. υπολογίζω ότι σε 2 1/2 χρόνια θα έχουμε το νέο Bernabéu”, με τα χρήματα της IPIC (International Petroleum Investment Company), ιδιοκτησίας της κυβέρνησης του Abu Dhabi -που παρεμπιπτόντως ελέγχει τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Ισπανίας (Cepsa).

new-santiago-bernab-c3-a9u-stadium-011

Και τι ρόλο θα παίξει αυτό; Με τους συνεργάτες του -από το Dubai- θα έπαιρναν μέρος στον τομέα του marketing, μέσω εταιρίας που θα δημιουργείτο ειδικά για την περίσταση: της Real Gasolina. “Το πλάνο που έχουμε είναι να μπούμε σε ποδοσφαιρικό οργανισμό, στον τομέα της προώθησης, με εταιρία διαμονής καυσίμων. Η Real Gasolina θα αφορά πρατήρια βενζίνης με την επωνυμία της Real Madrid, που όμοια της δεν θα έχετε ξαναδεί. Πέραν των αντλιών και των συστημάτων υποστήριξης, στα καταστήματα που θα έχουν τα χρώματα της πιο επιτυχημένης ομάδας στον κόσμο, θα υπάρχουν και προϊόντα της, αλλά και η δυνατότητα να αγοράσουν από εκεί εισιτήρια των παιχνιδιών οι φαν“.

Το όνειρό του για πίστα F1 στο Μπάρι, το 2020

Στις 25 Ιουνίου του 2016 είχε να κάνει μια άλλη ανακοίνωση. Ξεκινούσε την εκστρατεία που θα είχε ως στόχο να φέρει τη Formula 1 στο Bari. Είχε ενημερώσει και τον Bernie Ecclestone- το αφεντικό της F1, για τις προθέσεις του. “H ιδέα είχε ως στόχο να φέρουμε στο επίκεντρο της προσοχής του κόσμου, το νότο της Ιταλίας. Τα χρήματα θα προέρχονται από ιδιώτες του αραβικού κόσμου, οι οποίοι συνεργάζονται με δυο ευρωπαϊκές τράπεζες και ενδιαφέρονται για ευκαιρίες σε διαφορετικούς τομείς από εκείνους στους οποίους δραστηριοποιούνται, επί ευρωπαϊκού εδάφους. Έτσι προέκυψε η καμπάνια #BeatoChiMiPUGLIA. Αποστολή της είναι να μελετήσει και να αναπτύξει το Grand Prix του Bari, το 2020 και να γυρίσει η διοργάνωση στην περιοχή -μετά τη δεκαετία του ’50”.

image60

Εξυπακούεται πως το όραμα δεν περιορίζεται στην πίστα, που θα περνά από τους δρόμους, οι οποίοι “κλείνουν” την περιοχή Fiera del Levante. “Θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις, σε ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, στις μαρίνες, σε όλους τους χώρους της φιλοξενίας. Συνάντησα τον κ. Ecclestone στο Monte Carlo και του εξέφρασα τη θέληση μου να οργανώσω ένα Grand Prix στη γενέτειρα μου. Έχω ειδοποιήσει και τον πρόεδρο της ομοσπονδίας στην Ιταλία και έχω παρουσιάσει ένα βιώσιμο πλάνο. Εν τω μεταξύ, με όσους επιχειρηματίες έχω συζητήσει, δεν υπάρχει ένας που να μη θέλει να φέρουμε την προσοχή του κόσμου στο “κόσμημα” μας, την Puglia, δηλαδή την νοτιοανατολική περιοχή της γειτονικής “μπότας”, με τα εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής στη Μεσόγειο.

Οι συμβουλές του Μοντεκάλβο για τους νέους και για την εκπαίδευσή τους

Μια Ιταλική ιστοσελίδα τον ρώτησε “πώς μπορούν οι νέοι να γίνουν σαν και εσάς;”. Όπου “εσάς”, εννοούσε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Εκείνος δήλωσε κολακευμένος, αλλά εξήγησε πως είναι ακόμα νωρίς για να πω ότι έχω καταφέρει κάτι. Αν με ρωτάτε ωστόσο, τι χρειάζεται ένας νέος που θέλει να ασχοληθεί με το επιχειρείν, θα σας πω ότι το πρώτο πράγμα είναι η δέσμευση. Μετά, να ξέρει πού να σταματήσει, αλλά και να ‘χει τη θέληση να πάρει κάποιο ρίσκο. Θα πρότεινα σε όλους να διαβάζουν, να έχουν πάντα χρόνο να διασκεδάζουν, να ασχολούνται με τα σπορ, να μάθουν κάποιες ξένες γλώσσες, Κυρίως, βέβαια χρειάζεται καλή εκπαίδευση, με τα καλύτερα πτυχία, που θα τους δώσουν την πρόσβαση σε μεγάλες εταιρίες. Το Master που είχα πάρει στο marketing, την επικοινωνία και τη διαφήμιση, με έβαλε στο Mediaset group”