Ταξίδια

3 »κρυμμένοι θησαυροί» στις Βρυξέλλες

Κάθε φορά που λέω ότι θα πάω στις Βρυξέλλες όλοι μου οι φίλοι απορούν και αναρωτιούνται.Οι Βρυξέλλες δεν είναι μόνο το κέντρο της Ευρώπης καθώς με όλα τα Συμβούλια και τις μεγάλες αλλά πολλές φορές αδιάφορες προσωπικότητες για εμάς αποφασίζουν για το μέλλον και το παρόν μας, είναι μια πόλη που κρύβει (όχι πολύ καλά!) εκπλήξεις για τον καθένα από εμάς.

Και δεν θα αναφερθώ στα σήματα κατατεθέν της χώρας εκεί που πάει η λογική και η καρδιά στο άκουσμα της χώρας: στις τηγανητές πατάτες τις λεγόμενες frites, στις λαχταριστές φαύλες που μπορούν να κουβαλήσουν «τόνους» συνταγής και φράουλες ή στη σοκολάτα που συναντάς σε κάθε σου βήμα! Τιμώντας την εθνικότητα μου θα πω ΟΧΙ! και εγώ. Θα αναφερθώ …

Παλιοπάζαρα

«Το σκουπίδι του ενός θησαυρός του άλλου»! … Θησαυρό σου υποσχέθηκα και θησαυρό θα λάβεις! πάρε τον χρόνο σου. Μη ξεχάσεις να παζαρέψεις για να πιάσεις την τιμή που θέλεις! Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, υπάρχει και από ένα παζάρι και τόσο ντόπιοι όσο και πολλοί τουρίστες δεν χάνουν την ευκαιρία και σπεύδουν να βρουν και να δουν κάτι το ασυνήθιστο. Ενδεικτικά ένα από τα πιο γνωστά είναι το Marolles Flea Market από το οποίο προέρχονται και οι φωτογραφίες.

Pêle Mêle

Διακρίνω την απορία στο βλέμμα σου και έτσι θα σε διαφωτίσω. Για τους βιβλιοφάγους το μέρος αυτό αποτελεί ο απόλυτος παράδεισος. Στις Βρυξέλλες θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από βιβλιοπωλεία. Προσοχή όμως δεν εννοώ τα κοινά βιβλιοπωλεία που έχεις στο μυαλό σου αλλά αναφέρομαι σε μαγαζιά με μεταχειρισμένα βιβλία. Το πιο γνωστό από όλα στις Βρυξέλλες- και όχι μόνο- είναι το Pêle Mêle(γαλλικά για κολάζ).

Δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να το βρεις και μόλις μπεις μέσα η έξοδος σου από τις πύλες του είναι εξασφαλισμένη μετά από ώρες ψαξίματος στα άπειρα ράφια του με τιμές κυριολεκτικά να ξεκινούν από μισό ευρώ και πολύ δύσκολα ξεπερνούν τα 5 ευρώ. Η ποικιλία από βιβλία είναι ατελείωτη και κατά προτίμηση βρες ένα καλό και γερό σκαμπό που είναι διασκορπισμένα εδώ και εκεί, βολέψου και ψάξε μία-μία τις σειρές με τα βιβλία. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βρεις. Όλα τα βιβλία είναι σε άριστη κατάσταση παρόλο την πάρα πολύ χαμηλή τους τιμή και υπάρχει και μία μεγάλη συλλογή από CD, DVD και παιχνίδια.

Για όσους επισκεφτούν τις Βρυξέλλες αξίζει να περάσουν μία βόλτα από εκεί. http://www.pele-mele.be/

Πόρτες

 Προσωπικά έχω περπατήσει πολύ στους δρόμους των Βρυξελλών και με έχει σαγηνέψει η αρχιτεκτονική της. Τα σπίτια είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα σχεδόν μεθοδικά σε μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή. Περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια νομίζεις πως ακούς να καλπάζουν άλογα και ψάχνεις να βρεις τον Πουαρό για να λύσετε κάποιο μυστήριο.

Αυτό που με έχει γοητεύσει ιδιαίτερα και έχω πάρει τους δρόμους, έχω περιπλανηθεί και χαθεί είναι οι πόρτες που κοσμούν τα διάφορα κτήρια.

Σε διάφορα χρώματα, ξύλινες με διάφορα χερούλια δεν χορταίνεις να τις κοιτάς. Δεν χρειάζεται να ψάξεις και πολύ για να τις βρεις, απλά κοίτα γύρω σου.

Πάρε λοιπόν την βάφλα που έχεις σταμπάρει εδώ και ώρα από εκείνο το μαγαζί, τις πατάτες (πρόσεχε μόνο μην καείς) μη διστάζοντας να πειραματιστείς με τις διάφορες σως που έχουν να προσφέρουν και φυσικά το κουτί με τα σοκολατάκια και ξεκίνα την δική σου περιπλάνηση στους δρόμους της!