Ταξίδια

3 Παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης

mm
Written by Ntoreta Mona

Το ταξίδι είναι μία αρκετά συγκεχυμένη έννοια. Ένα ταξίδι μπορεί να είναι για κάποιον μία μελωδία, μία μυρωδιά, ένα φαγητό, μία εικόνα, ένα ρούχο. Όλα αυτά -λίγο πολύ- δημιουργούν μία παραμυθένια αίσθηση και μας προσφέρουν μικρές αποδράσεις στη δύσκολη καθημερινότητα. Ωστόσο, αν έχεις καιρό να ζήσεις μία τέτοια στιγμή μπορείς απλά να οργανώσεις ένα σύντομο ταξίδι σε μία από τις τρεις πιο παραμυθένιες πόλεις της Ευρώπης.


Advertisement

1. Brugge – Μπρυζ
Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας του Βελγίου, είναι η πρώτη μου πρόταση. Το ιστορικό της κέντρο με τα πανέμορφα πολύχρωμα κτήρια και τα δύο ποτάμια να την περιτριγυρίζουν δημιουργούν μία μοναδική αίσθηση και ένα κατάλληλο τόπο για ξεκούραση. Θα μπορούσες να ξεκινήσεις με μία βόλτα στην πλατεία της αγοράς όπου θα βρεις δεκάδες καταστήματα και εστιατόρια. Στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο βρίσκεται και το Ιστορικό Μουσείο. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό μουσείο που παρουσιάζει μία ιστορία που διαδραματίζεται κατά το Μεσαίωνα σε διαφορετικούς χώρους με το αντίστοιχο σκηνικό. Λίγο πιο νότια, βρίσκεται η Βασιλική του Ιερού Αίματος, μία εκκλησία με εξαιρετικό διάκοσμο τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της. Εκεί βρίσκεται και ένα φιαλίδιο που λέγεται πως περιέχει ματωμένο κομμάτι από το σεντόνι του Χριστού. Στο ταξίδι σου αυτό θα πρέπει να εντάξεις δύο ακόμα επισκέψεις. Στο Μουσείο Σοκολάτας όπου θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις την παραγωγή αλλά και να δοκιμάσεις διάφορες σοκολάτες και στο Μουσείο Καλών Τεχνών όπου θα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις έργα της πρώιμης φλαμανδικής τέχνης μέχρι και έργα της μεταπολεμικής σύγχρονης τέχνης.

Κάντε κλικ εδώ

2. Mostar – Μόσταρ
Στη βόρεια Βοσνία και πάνω στον ποταμό Νερέτβα είναι μία πανέμορφη πόλη, περίπου 115 χιλιάδων κατοίκων. Το κεντρικό αξιοθέατό της, η γέφυρα Stari Most (Παλαιά Γέφυρα) και οι πύργοι στις άκρες αυτής Mostari (Φύλακες της Γέφυρας), είναι η αιτία του ονόματός της. Από το 2005 η γέφυρα αυτή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και προστατεύεται ως πολιτιστικό δημιούργημα από τη συνθήκη της Χάγης. Η UNESCO δήλωσε πως αποτελεί  «Σύμβολο συμφιλίωσης και διεθνούς συνεργασίας […] και […] σύμβολο της συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών, πολιτισμών και εθνοτήτων.» .Ένα μοναδικό αξιοθέατο που συγκεντρώνει τουρίστες από όλες τις γειτονικές πόλεις είναι και οι καταρράκτες Kravica. Αν επιλέξεις να τους επισκεφθείς την άνοιξη τότε θα απολαύσεις και το καταπράσινο τοπίο που τους περιτριγυρίζει, ενώ αν είσαι λάτρης του camping μπορείς και να κατασκηνώσεις. Το παλιό παζάρι (Old Bazar Kujundziluk) που απλώνεται και στις δύο πλευρές στην κεντρική γέφυρα διαθέτει μία ασυνήθιστη αγορά, ένα μέρος με ιδιαίτερο στυλ και χιλιάδες χειροποίητα έργα και φαγητά. Ένας μουσουλμανικός ναός με βιτρό χειροποίητους πίνακες, το διάσημο Koskin-Mehmed Pasha’s Mosque, είναι ένα ακόμα αξιοθέατο. Το Τουρκικό Προξενείο έχει μείνει αναλλοίωτο στο χρόνο και είναι ανοιχτό για κάθε επισκέπτη διακοσμημένο με τη λογική της εποχής.


Advertisement

3. Colmar – Κολμάρ
Μία πόλη του διαμερίσματος του Άνω Ρήνου –και πρωτεύουσα αυτού- της περιφέρειας της Αλσατίας στη βορειοανατολική Γαλλία, το Κολμάρ είναι η τρίτη επιλογή που θα σου προτείνω. Αποτελεί την «πρωτεύουσα» των αλσατικών κρασιών (capitale des vins d’Alsace), μιας που βρίσκεται στο Δρόμο του Κρασιού (Route de Vin). Μία παραμυθοχώρα, όπως τη χαρακτηρίζουν, με κέντρο την παλιά πόλη θα σε ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή. Στο Musée Unterlinden θα βρεις πέρα από έργα σύγχρονης τέχνης και ένα αφιέρωμα στην τέχνη της Καθολικής Εκκλησίας. Καλό θα ήταν να επισκεφθείς τη Μικρή Βενετία (Little Venice). Είναι λίγο μακριά από το κέντρο της πόλης ωστόσο αξίζει τον κόπο χάρη στα πολύχρωμα σπίτια με τα λουλούδια στα μπαλκόνια τους δίπλα στο ποτάμι που την κάνουν να μοιάζει ψεύτικη. Ένα μεσαιωνικό κάστρο, το Haut Koenigsbourg, σε μία άκρως στρατηγική τοποθεσία έχει να παρουσιάσει μία μακραίωνη ιστορία με χιλιάδες εκθέματα. Το Jardin des Papillons είναι ένας πανέμορφος τόπος που φιλοξενεί πεταλούδες ζωντανές αλλά και ομοιώματα σε ένα καταπράσινο μουσείο. Ο μικρός αυτός παράδεισος κρύβει δεκάδες ακόμα αξιοθέατα που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις!


Advertisement

Διάλεξε προορισμό, ετοίμασε βαλίτσες και καλό σου ταξίδι!!

About the author

mm

Ntoreta Mona