Life Ταξίδια

Αεροπλανάκι μου, Σπιτάκι μου

Written by positive_eve

Ποιο είναι το πρώτο επάγγελμα που σου έρχεται στο νου μόλις ακούσεις τη λέξη »ταξίδια» ; Ω, ναι, το ίδιο σκεφτόμαστε. Χαμογελαστές κοπέλες και ευχάριστα παλληκάρια που είναι πάντα πρόθυμα να σε εξυπηρετήσουν, ακόμη κι αν καίγεται ο κόσμος γύρω τους. Πρώτα απ’όλα θα μεριμνήσουν για την ασφάλειά σου και θα είναι πάντα σε εγρήγορση γι’αυτήν. Έπειτα θα φροντίσουν για την άνεση και την εξυπηρέτησή σου, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να »ζοριστείς» για τίποτα. Για σένα είναι υπέροχο! Έχεις σκεφτεί ωστόσο, πώς είναι η καθημερινότητα ενός αεροσυνοδού; Τι καλείται να αντιμετωπίσει, τι μπορεί να στερηθεί και κυρίως πόσο εύκολο είναι να έχει το αεροπλάνο για δεύτερο σπίτι του;

aerosinodos

Δεν σου κρύβω ότι με γοήτευε ανέκαθεν ως επάγγελμα γι’αυτό και άρχισα να ψάχνω κόσμο απ’τον εναέριο χώρο, για να μάθω πληροφορίες από πρώτο χέρι. Ψάχνοντας λοιπόν, διχάστηκα για το αν έπρεπε να γραφτώ σε σχολή αεροσυνοδών ή όχι. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι χωρίς τη σχολή δεν υπάρχει περίπτωση να σε προσλάβουν, ενώ άλλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι απλά πρέπει να αρέσεις στην εταιρία η οποία ζητάει αεροσυνοδούς.

Stock Photo

Η πιο πρόσφατη κουβέντα μου ήταν με έναν αεροσυνοδό της Aegean, ο οποίος μου έδωσε μια γεύση για το τι περίπου συμβαίνει σ’αυτό το επάγγελμα. Ο συγκεκριμένος ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Πήγε στη συνέντευξη της Aegean και επειδή γνωρίζει τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και βουλγάρικα) τον πήραν για εκπαίδευση. Ο ίδιος θεωρεί ότι η γνώση γλωσσών είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να προσληφθείς ως αεροσυνοδός. Η συνέντευξη έγινε στα αγγλικά, αλλά στην πορεία την αλλάζουν απρόσμενα στη γλώσσα που έχεις δηλώσει ότι μιλάς! Δεν τους αρκεί να έχεις proficiency, delf ή dele, θέλουν να μπορείς να απαντήσεις όταν σε αιφνιδιάσουν. Εκεί παίζονται όλα. Απ’όσο λέει αυτήν την τακτική αιφνιδιασμού την εφαρμόζουν οι περισσότερες αεροπορικές. Η συνέντευξη διαρκεί περίπου 40 λεπτά και οι κοπέλες πρέπει να φοράνε ταγέρ οπωσδήποτε, ή τουλάχιστον κοστούμι και γόβα.

n-best-airline-2013-jd-power-628x314

Η εμφάνιση επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο. Δεν εγκρίνουν τα piercing στο φρύδι, στα χείλη και γενικότερα σε »χτυπητό» μέρος του σώματος ή του προσώπου. Το ύψος δεν αποτελεί φοβερό κριτήριο, και 1,60 να είσαι αν είσαι ευπαρουσίαστη και διαθέτεις αυτά που ζητούν σε δέχονται. Δεν δέχονται όμως τα τατουάζ. Σε καμία περίπτωση.

Ο χαμηλότερος μισθός (σύμφωνα με την πηγή μου πάντα) είναι γύρω στα 750 ευρώ και αν με τα χρόνια καταφέρεις να ανέβεις βαθμίδα και γίνεις αρχηγός πληρώματος μπορείς να παίρνεις μέχρι και 2500 – 3000.  Έχει να κάνει με την εταιρία και τις ώρες σου. Ο γνωστός μου δουλεύει από τις 8 έως τις 5 και πηγαίνει όπου του πουν. Κατά βάση έχει να κάνει με τις ανάγκες της εταιρίας, δηλαδή αν για παράδειγμα ανοίξουν θέσεις για Κρήτη, τον στέλνουν μόνο Κρήτη. Ρεπό θεωρείται το σαββατοκύριακο, εργάζεται δευτέρα με παρασκευή αλλά αν τύχει κάτι έκτακτο έχει φύγει!

travel-around-the-world

Αν χρειαστεί να δουλέψουν έκτακτα, τους δίνουν δώρο κάποια μίλια. Αυτό σημαίνει, ότι όποιος έχει την ιδιότητα του αεροσυνοδού, του επιτρέπεται απ’την εταιρία να κάνει κάποια δωρεάν ταξίδια. Επομένως, όσο περισσότερα μίλια, τόσο περισσότερα ταξίδια πας. Οι αεροσυνοδοί έχουν συχνά την ευκαιρία να κάνουν ταξίδια στις άδειές τους, αλλά και τα σαββατοκύριακα. Επίσης, αν δεν έχουν πτήσεις κάποια μέρα, μπορούν να πεταχτούν σε κάποιο κοντινό μέρος (πχ Αθήνα – Κρήτη).

Ακόμα, τον ρώτησα ποιες είναι οι απαιτήσεις της δουλειάς, γιατί κακά τα ψέματα, είναι ένα φαινομενικά εύκολο και απλό επάγγελμα. Η αλήθεια διαφέρει απ’αυτό που φανταζόμαστε όλοι μας λίγο πολύ. Η κούραση είναι μεγάλη γιατί έχεις ασταθές ωράριο, δεν μπορείς να κοιμάσαι όποτε θέλεις (αν λόγου χάρη πετάς στις δύο κοιμάσαι από τις οκτώ) και πρέπει να είσαι ευγενικός με τους πάντες. Αξίζει να αναφερθεί πως πρέπει να προσέχεις πολύ να μην κάνουν παράπονα για σένα στην εταιρία γιατί μπορεί να σε διώξουν. Είναι αρκετά δύσκολο γιατί πρέπει να επέμβεις αν κλαίει ένα μωρό ή αν κάποιος ενοχλεί. Πρέπει να κάνεις παρατηρήσεις, αλλά συνήθως ο κόσμος παρεξηγείται.

Για το τέλος, σου άφησα την πιο sos ερώτηση που υπάρχει στη συνέντευξη, την οποία καλό θα ήταν να επεξεργαστείς και μόνος σου για να κατασταλλάξεις : μπορείς χωρίς οικογένεια, φίλους και σχέση; Πρέπει να το θέλεις πολύ αυτό το επάγγελμα για να αντέχεις να είσαι συχνά μακριά απ’τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ξεχνάς αργίες και γιορτές, απαρνείσαι κάθε είδους μόνιμη δέσμευση με την πόλη κατοικίας σου και εν κατακλείδι κάνεις μια ζωή στην οποία θα βρίσκεσαι σε διαρκή κίνηση.

Εσύ είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο;

Travel the world clouds concept

 

 

 

About the author

positive_eve