Ανθρωπινες Σχεσεις

Αλκοόλ και παιδιά

klama-600x336Πρόσφατα διάβασα για το πολυακουσμένο διαζύγιο ανάμεσα στην Αντζελίνα Τζολί και τον Μπραντ Πιτ,όμως δεν είναι αυτό που μου φάνηκε περίεργο, ίσα ίσα αυτό  ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο για πλούσιους, διάσημους και όμορφους ανθρώπους.

Αυτό όμως που με ενόχλησε είναι η χρήση αλκοόλ από το εννιάχρονο παιδί τους. Δεν γνωρίζω εάν είναι αλήθεια φυσικά αλλά είναι κάτι που ήρθε στο φώς και επηρεασμένη αρνητικά θα πώ τις σκέψεις μου.

Μέσα σε μία οικογένεια θα πρέπει πάντα να υπάρχουν ισορροπίες και όρια, έτσι ώστε το παιδί να παίρνει τις σωστές βάσεις και αξίες. Η χρήση αλκοόλ απο τους γονείς σε μεγάλες ποσότητες σίγουρα οδηγεί σε λάθος μονοπάτια. Τα αποτελέσματα είναι ξεσπάσματα οργής και θυμού ανάμεσα στο ζευγάρι, ανάρμοστες συμπεριφορές μπροστά στα παιδιά ακόμα και ακραίες πράξεις αφού δεν υπάρχει λογική και το μυαλό είναι επηρεασμένο απο το αλκοόλ.

Μέσα σε μία τέτοια οικογένεια το παιδί πιθανότατα θα βάλει απο πολύ νωρίς το ποτό στη ζωή του, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία του και την σωματική και νοητική του ανάπτυξη. Ο κάθε γονέας οφείλει να προστατεύει το παιδί του και να του εξηγεί την έννοια του ποτού, τους κινδύνους που κρύβει αλλα και την σωστή ηλικία που θα πρέπει να έχει για να το δοκιμάσει και το μέτρο που θα πρέπει να ακολουθεί για να απολαύσει ένα ποτό.

Μετά τα 18 η χρήση του αλκοόλ είναι ελεύθερη όμως τα παιδιά συνήθως δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες και συμβουλές πάνω σε αυτό το θέμα, έτσι επιδίδονται σε μέθυσια, καθημερινή χρήση αλκοόλ συνδυάζοντας το με την καλή διάθεση και   ψυχολογία.

Κάθε γονιός είναι το πρότυπο για το παιδί του, απο εκείνον βλέπει και μαθαίνει πράγματα, ας φροντίσουμε λοιπόν να μαθαίνουμε στα μικρά μας πιο είναι το σωστό και το λάθος, το μέτρο και η ισορροπία μένοντας εμείς οι ίδιοι πρώτα υγιή και σωστά πρότυπα για τα παιδιά μας.

 

 

Leave a Comment