Ταξίδια

Bερολίνο: Εκεί που χτυπά η καρδιά της Ευρώπης

Written by IoannaThomou

Είναι η μυρωδιά ενός άλλου τόπου που σε μαγεύει, είναι η περιέργεια για την αναζήτηση του διαφορετικού, είναι ένα συνονθύλευμα εικόνων και μηνυμάτων; Δεν γνωρίζω ακριβώς! Το μόνο σίγουρο είναι πως το Βερολίνο είναι μια πανέμορφη πρωτεύουσα, που σε θαμπώνει τόσο η φυσική της ομορφιά, τα ανθρώπινα δημιουργήματα που μπορεί κανείς να επισκεφθεί σ’ αυτήν, συγχρόνως, όμως , σε καθηλώνει και η ιδιαίτερα έντονη ιστορία της.

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Σπρέε, στην καρδιά της Ευρώπης, το Βερολίνο αποτελεί
την μικρογραφία αυτής. Η δυτική πλευρά αποτελεί κοιτίδα ανάπτυξης του καπιταλισμού, καθώς δεσπόζουν πελώρια κτήρια, όπως το Κοινοβούλιο, υπερπολυτελή εμπορικά κέντρα , ουρανοξύστες (περιοχή Potsdam), ο πύργος τηλεπικοινωνιών, η Mercedez-Benz Arena. Κέντρο ανάπτυξης μεγάλων πολυεθνικών εταιριών το Βερολίνο δίκαια μπορεί να χαρακτηρισθεί και πρωτεύουσα οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.

Στην Ανατολική πλευρά, πλάι στα μεγαλουργήματα του καπιταλισμού, κυριαρχεί η πολυχρωμία και πολυμορφία -ως ένα βαθμό- της Ανατολής. Συνοικίες βγαλμένες στην ουσία από ανατολικά, όπως είναι η Τουρκική, δίνουν τη δική τους κουλτούρα στην γερμανική πρωτεύουσα με τις δικές τους γεύσεις, μουσικές και γενικότερα συνήθειες. Η ανατολική αυτή πλευρά δίνει στο Βερολίνο αυτό ακριβώς για το οποίο φημίζεται, την πολυπολιτισμικότητα. Αρμονική συνύπαρξη πολλών διαφορετικών πολιτισμών σε μια περιοχή που πριν εβδομήντα περίπου χρόνια το διαφορετικό και το ξένο διώκονταν με τα πιο βάναυσα μέσα που ο ανθρώπινος νους μπορεί να συλλάβει (π.χ. στρατόπεδα συγκέντρωσης Β» Παγκόσμιος Πόλεμος).Μνημεία που δεσπόζουν στη γερμανική πρωτεύουσα γνωστοποιούν σε όλους τους επισκέπτες πως το Βερολίνο έχει αποτελέσει κέντρο σύγχρονης και νεότερης ιστορίας.  
Πλήθος μουσείων, φυσικά, και  για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως το μουσείο των Εβραίων, μουσείο Τρομοκρατίας, μνημείο Μνήμης Ολοκαυτώματος  αλλά και της μετέπειτα διάσχισης του γερμανικού κράτους, με αποκορύφωμα το τείχος που μπορεί να επισκεφθεί κανείς σε 13 σημεία του Βερολίνου (π.χ. East side gallery), την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το Tseck point Charlie, η γερμανική πρωτεύουσα αποδέχεται το βαρύ παρελθόν που την ακολουθεί, προσπαθώντας βέβαια να το αποτινάξει.

Στην κεντρική πλατεία -Alexander Platz- υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, ο Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου, το Δημαρχείο καθώς και μεγάλα εμπορικά κέντρα.Παράλληλα, ευρήματα του αρχαίου κόσμου, όπως ο βωμός της Περγάμου, οι Πύλες της Βαβυλώνας,  προτομές αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, σύγχρονα έργα τέχνης, κοσμούν το μεγαλοπρεπές νησί των μουσείων.

Πρωτεύουσα νεολαίας κατά πολλούς, αξίζει κάποιος να επισκεφθεί τη νυχτερινή διασκέδαση, όπως underground club , τις αμέτρητες μπυραρίες, να δοκιμάσει βαυαρική κουζίνα, φαγητό δρόμου και να αφεθεί ελεύθερος στη μαγεία που μπορεί να του προσφέρει η γνωριμία και ανταλλαγή εμπειριών με νέους ανθρώπους και άλλον τρόπο ζωής.

About the author

IoannaThomou