Διατροφή

Διατροφή και καλή διάθεση

Written by Thomi Mp

Η καλή μας διάθεση,η ευεξία αλλά και τι αίσθημα χαράς..όσο και το πόσο χαλαροί είμαστε,έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.Ωστόσο για όλα αυτά ευθύνονται και κάποιες ορμόνες που ο οργανισμός μας εκκρίνει και μέγα ρόλο σε αυτό παίζει η διατροφή μας.Κατ’επέκταση,με βάση αυτή τη λογική,μπορούμε έστω με τη διατροφή μας να παλέψουμε την κακή διάθεση,τη θλίψη,τη στενοχώρια και το άγχος.
Οι ορμόνες που ευθύνονται για κάθε αρνητικό συναίσθημα,είναι οι εξής:
Η ορμόνη που εκκρίνεται σε περιπτώσεις άγχους και στρες είναι η κορτιζόλη.Η μελατονίνη ρυθμίζει τον ύπνο μας και την ποιότητά του ενώ οι ενδορφίνες είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της ευτυχίας.Τέλος η ορμόνη της χαράς δεν είναι άλλη από τη σεροτονίνη η οποία επηρεάζει την διάθεσή μας.

diatrofi
Αν βάλουμε στη διατροφή μας συγκεκριμένες τροφές θα βοηθήσουμε το χημικό εργαστήριο που κρύβουμε μέσα μας να παράγει όλες τις ορμόνες που χρειαζόμαστε για να νιώθουμε καλά.
Τα καρύδια είναι μια από αυτές τις τροφές όπως επίσης και ο καφές αλλά με μέτρο.Το κρέας που θα καταναλώσουμε πρέπει να είναι άπαχο ενώ αντίστοιχα τα ψάρια πρέπει να είναι από τα λιπαρά.Οι μπανάνες είναι το φρούτο που διώχνει την θλίψη ενώ η σοκολάτα δεν είναι μύθος μα επίσης πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.Τα όσπρια συμβάλλουν σε αρκετό ποσοστό επίσης στην έκκριση των σωστών ορμονών του οργανισμού. Περιττό να αναφέρουμε γενικώς τα φρούτα και τα λαχανικά λόγω βιταμινών και φυτικών ινών που συντονίζουν την πεπτική λειτουργία η οποία σχετίζεται άμεσα με την ψυχολογική μας κατάσταση.Τέλος σημαντικός ο ρόλος της πιπεριάς αλλά και της πιπερόριζας,του γνωστού πια τζίντζερ.

featured_215
Δεν θα γίνει κάποιο θαύμα απλά και μόνο τρώγοντας αλλά είναι μια συμβολή διόλου ευκαταφρόνητη που αν συνδυαστεί και με άλλα πράγματα είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθεί η διάθεσή μας σε μεγάλο ποσοστό.

About the author

Thomi Mp