Ανθρωπινες Σχεσεις

Έχω δίλημμα, ποιο δρόμο να διαλέξω;

Written by Thomi Mp

Συχνά χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας και για ποικίλα θέματα. Κάποιες φορές μας είναι πιο εύκολο να καταλήξουμε και κάποιες όχι, αλλά το κάνουμε έστω μετά από περισσότερη σκέψη ή χρόνο. Υπάρχουν όμως και φορές που πραγματικά δεν μπορούμε να πάρουμε καμιά απόφαση και αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα σε δυο επιλογές. Αυτό είναι το λεγόμενο δίλημμα και είναι μια κατάσταση που μας φέρνει στρες τουλάχιστο.

Ο λόγος που μπορεί αυτό να συμβαίνει, είναι επειδή άλλο ίσως καταλαβαίνουμε με τη λογική μας ότι πρέπει να επιλέξουμε κι άλλο θέλουμε και λαχταράμε. Η μάχη ανάμεσα σε αυτά τα δυο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, θα υπάρχει πάντα όπως και οι ανάλογες συνέπειες σε όποιον δρόμο τελικά επιλέξουμε να ακολουθήσουμε.

 

Άλλη αιτία που μας φέρνει σε δίλημμα μπορεί να είναι το ότι δεν είμαστε τόσο τολμηροί και φοβόμαστε να ρισκάρουμε. Μας βασανίζουν λοιπόν αμφιβολίες και ζυγίσουμε τα πάντα και τελειωμό δεν έχουμε. Η αναποφασιστηκότητα και η αναβλητικότητα που πολλοί από εμάς έχουμε ως χαρακτηριστικά επίσης της προσωπικότητάς μας καθώς και μια τάση να λεπτολογούμε ή να αναλύουμε μέχρι τελικής πτώσεως κάτι,κάνουν ένα δίλημμα να μεγενθύνεται ακόμη περισσότερο και να μας κρατά στα γρανάζια του μπλεγμένους. Εκεί, πολλές φορές ζητάμε τη γνώμη δικών μας ανθρώπων οι οποίοι σαφώς και θέλουν να συνδράμουν μα ενίοτε χειροτερεύουν τα πράγματα και καταλήγουμε πιο μπερδεμένοι από ποτέ.


Για να φτάσει κάποιος να έχει μπει σε δίλημμα, σημαίνει ότι του φαίνονται και οι δυο επιλογές για διαφορετικούς λόγους, ελκυστικές.Σημαίνει επίσης ότι ίσως περνάει και κάποια φάση που δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει και δεν είναι σίγουρος πως μπορεί να ανταπεξέλθει κιόλας στις όποιες απαιτήσεις μιας πορείας.
Δε χρειάζεται πανικός καταρχήν αφού πρόκειται για φυσιολογική κατάσταση αφενός και αφετέρου καμιά φορά θα έρθει η απάντηση όταν και από κει που δεν το περιμένεις. Κι αν όχι, θα την πάρεις την απόφαση εσύ παίρνοντας το χρόνο σου και ψάχνοντας μέσα σου ακόμη κι αν αυτό σημαίνει για λίγο ένα βασανιστήριο. Ερεύνησε όσα χρειάζεσαι να γνωρίζεις και είναι εφικτό βεβαίως κι από τη στιγμή που θα καταλήξεις σε απόφαση-καλύτερα αποκλειστικά να φέρεις την ευθύνη αυτής ο ίδιος- ακολούθησέ την δίχως αμφισβήτηση και φοβία.

About the author

Thomi Mp