Ένας εκπρόσωπος του τρόμου

 

Ένα μικρό αφιέρωμα στον H.P. Lovecrafthp-lovecraft-by-lee-moyer

Πολλοί είναι και ήταν οι συγγραφείς που προσπάθησαν να μεταδώσουν τον τρόμο στο χαρτί τους. Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ ήταν ένας από τους κυριότερους που έδωσαν μια μαγεία αγάπης για τη φαντασία και το φόβο.

Γεννήθηκε στο Providence του Rhode Island στις 20 Αυγούστου του 1890. Ο πατέρας του ήταν πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων και πέθανε από παραλυτική παράνοια όταν ο Χάουαρντ ήταν μόλις 3 ετών. Οι πρόγονοι της μητέρας του ήταν από τους πρώτους αποικιοκράτες της Μασαχουσέτης. Μετά το θάνατο του πατέρα του εκείνη ήταν που ανέλαβε την ανατροφή του. Μέρος στην ανατροφή του είχαν και οι δύο θείες του καθώς και ο παππούς του. Η μητέρα του στην ηλικία των 29 χρόνων ξεκίνησε να πάσχει κι εκείνη από βαριά ψυχολογικά προβλήματα με αποτέλεσμα να πεθάνει μετά από δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια της ανατροφής του πολλά ήταν τα γεγονότα που τον σημάδεψαν για την υπόλοιπη ζωή του.

Ως παιδί ήταν εξαιρετικά φιλάσθενος και έπασχε από την σπάνια ασθένεια της ποικιλομορφίας γι’αυτό έπαιρνε μαθήματα διδασκαλίας κατ’ οίκον. Ο παππούς του τον ενθάρρυνε να στρέψει το ενδιαφέρον του στα βιβλία και αυτό αποδείχτηκε προσοδοφόρο. Στην κρίσιμη ηλικία των 18 χρόνων έπαθε νευρικό κλονισμό κι έτσι έχασε τη θέση του στο Brown University και του στερήθηκε μια μεγάλη ευκαιρία.

1898
1898

Από μικρή ηλικία χαρακτηριζόταν ως παιδί θαύμα, αφού στην ηλικία των 2 ετών μπορούσε να απαγγείλει ποίηση και στα 6 του συνέθετε δικά του ποιήματα. Με την ανάγνωση της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, η ελληνική μυθολογία έγινε ένα από τα αγαπημένα του χαρακτηριστικά.

Από το μυθιστόρημα “Χίλιες και μία νύχτες” πήρε το παρατσούκλι “Abdul Alhazred” το οποίο στη συνεχεία έγινε το όνομα του συγγραφέα στο διάσημο βιβλίο του “Νεκρονόμικον”. Πολλά από τα έργα του Λάβκραφτ είναι βασισμένα στα όνειρα που έβλεπε και πραγματικά δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα, για ένα αφήγημα τρόμου, από την αποτύπωση και μεγαλοποίηση ενός εφιάλτη.

Τα όνειρα έρχονται κατευθείαν από το υποσυνείδητο και μπορούν να παίξουν καλύτερα με τα φόβο μας. Άλλωστε όπως κι ο ίδιος είπε: Το παλαιότερο και δυνατότερο αίσθημα του ανθρώπου είναι ο φόβος και το παλαιότερο και δυνατότερο είδος φόβου είναι ο φόβος για το άγνωστο.

Από την άλλη, υπήρχαν και κάποιοι συγγραφείς που τον επηρέασαν ως προς την έμπνευσή του. Στον τρόμο ήταν ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε και στη φαντασία ο Λόρδος Ντάνσανι και ο Άρθουρ Μάχεν. Διάσημα έργα του Λάβκραφτ είναι “Το κάλεσμα του Κθούλου” (1926), “Η Πόλη χωρίς όνομα” (1921), “Νεκρονόμικον” (1927).

Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση. Τον περιέβαλαν πολλές κακές φήμες, όπως ότι ασχολούνταν με τη μαύρη μαγεία, ότι το Νεκρονόμικον ήταν αληθινό, ότι ήταν ομοφυλόφιλος και ότι ο πατέρας του ήταν ελεύθερος τέκτονας.

Αυτές οι φήμες σίγουρα επηρέασαν την εικόνα του και ίσως να οφείλεται στο ότι τα γραπτά του ήταν κάτι, ίσως, πρωτόγνωρο για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής, αφού ήταν πέραν των μέτρων τους και της αντίληψης τους. Μια άλλη κακή γνώμη για τον Λάβκραφτ είναι πως ήταν γνωστός ως ρατσιστής.

Αναφέρουν ότι σε προσωπικά του γράμματα εξέφραζε εναντίωση απέναντι σε έγχρωμους, εβραίους, μετανάστες και ομοφυλόφιλους, αλλά και πολλά έργα του εμπεριείχαν έμμεσα και άμεσα διακρίσεις για τις τάξεις, τις εθνικότητες και τα δύο φύλα. Ωστόσο, για την εποχή του ο ρατσισμός ήταν κάτι πολύ διαδεδομένο και συνηθισμένο και ο Χάουαρντ δεν έδειχνε και τις μεγαλύτερες εναντιώσεις στις επιρροές του περιβάλλοντός του.

Πέθανε το 1937 από καρκίνο του εντέρου στη γενέτειρα πόλη του.  Τον έθαψαν στο νεκροταφείο Swan Point του Rhode Island και ύστερα από επιθυμία του, στο τάφο του έγραψαν “I AM PROVIDENCE”.

Οπαδοί του έγραψαν στον τάφο του τη γνωστή ατάκα από “Το κάλεσμα του Κθούλου

That is not dead which can eternal lie,

And with strange aeons even death may die.”