Εσύ θα απατούσες;

Εσύ ντύνεσαι, βάφεσαι, στολίζεσαι και τον περιμένεις να έρθει σπίτι να σε πάρει να βγείτε. Οι ώρες περνάνε κι εκείνος είναι χαμένος στο άπειρο ενώ εσύ ιδρώνεις και ξεϊδρώνεις πάνω από το τηλέφωνο περιμένοντας να μάθεις αν ζει ή αν πέθανε και τελικά αντί να ακούσεις το πολυπόθητο “έλα μωράκι μου, είχε φασαρία στο λεωφορείο και δεν άκουσα το τηλέφωνο” ακούς “έλα, κάτι προέκυψε. μη με περιμένεις”. Μα δε θα σε πείραζε αυτό αν δεν είχες κάνει το αποτρόπαιο ψαχούλεμα στο κινητό του και αν δεν είχες ανακαλύψει πως τις ίδιες ζουζουνιές -μαλακίες- που λέει σε σένα τις ακούνε κι άλλες, και πως δεν είσαι η μοναδική του αγάπη όπως νόμιζες.

Τι είναι αυτό όμως που οδηγεί τους ανθρώπους στο να απιστήσουν ή κοινώς να κερατώσουν τον σύντροφο τους; Είναι απλά καπρίτσιο του ενός ή φταίνε και οι δύο; Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οδηγούμαστε στην απιστία είναι :

Η ρουτίνα.

Όταν το ζευγάρι ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο στην ερωτική του ζωή αλλά και στην καθημερινότητα του τείνει να ψάχνει κάτι καινούριο να δώσει ενδιαφέρον στη φαινομενικά ανιαρή ρουτίνα του και να κάνει κάτι διαφορετικό. Η ζωή μας από μια ηλικία και μετά περιορίζεται σε συγκεκριμένες καθημερινές ενέργειες και ψάχνουμε μέσα να διώξουμε τη βαρεμάρα και την πλήξη. Ωστόσο, μπορούμε και οι ίδιοι αν φυσικά θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό με το σύντροφο μας αντί να τον απατήσουμε. Μια βόλτα σε ένα καινούριο μέρος ή μια έκπληξη μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση και να μας βοηθήσει.

Η οικονομική ανισότητα.

Σύμφωνα με έρευνα, ο σύντροφος που εξαρτάται οικονομικά από τον άλλο τείνει να απατήσει. Αυτό συμβαίνει διότι όταν κάποιος δε στηρίζει οικονομικά τον εαυτό του αισθάνεται ανασφάλεια και ψάχνει κάποιον τρόπο να νιώσει πάλι ελκυστικός κι επιθυμητός, ακόμη κι έξω από τα πλαίσια της σχέσης του. Όταν κάποιος νιώθει πως είναι κατώτερος σε κάποιον τομέα από το σύντροφο του αναζητάει μέσα να νιώσει καλύτερα με οποιονδήποτε τρόπο.

Η έλλειψη ικανοποίησης.

Σε μια σχέση μπορεί να δημιουργηθεί “μπλοκάρισμα” σε κάποιο στάδιο και κάποιος από τους δύο να μην απολαμβάνει την κοινή σεξουαλική τους ζωή, με αποτέλεσμα να…επεκταθεί σε τρίτους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορά χαρακτήρων και προτιμήσεων καθώς και σε διάφορα προβλήματα μέσα στη σχέση. Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη λύση αντί να απατήσει κάποιος είναι να συζητήσει τα ζητήματα της σχέσης ώστε να γίνει μια κοινή προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Η ηλικία. 

Οι ψυχολόγοι επίσης λένε πως όταν ένα άτομο βρίσκεται στην ηλικία μετάβασης από τη μια δεκαετία στην άλλη (π.χ. στα 19, στα 29 κλπ) αυξάνει τις πιθανότητες να απατήσει, καθώς για κάποιους αυτή η περίοδος είναι αρκετά στρεσογόνα και δημιουργεί ψυχολογική επιβάρυνση και συναισθηματική φόρτιση. Αυτό συμβαίνει διότι στο τέλος μιας δεκαετίας και στην αρχή μιας νέας τα άτομα ψάχνουν κάποιο νέο νόημα στη ζωή τους έξω από τη σχέση που ήδη έχουν και πιστεύουν πως θα τους δώσει την ευκαιρία να κάνουν μια νέα αρχή και στη ζωή τους η οποία ενδεχομένως θα τους ευεργετήσει.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Όλοι περνάμε περιόδους που νιώθουμε πως δεν είμαστε αρκετά ελκυστικοί, αρκετά έξυπνοι, αρκετά παραγωγικοί κλπ, ωστόσο κάποιοι αναζητούν επιβεβαίωση για τον εαυτό τους και τόνωση της αυτοπεποίθησης τους σε άτομα έξω από τη σχέση τους καθώς πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο θα αισθανθούν καλύτερα. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αποδοθεί και στην προσπάθεια για τόνωση του εγωισμού του ατόμου που απατάει.

Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος αισθάνεται πως η σχέση του δεν τον “γεμίζει” και δεν είναι ιδανική γι αυτόν, καλό θα ήταν να το συζητήσει με το σύντροφο του και ή να λύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν μαζί ή να χωρίσουν και μετά να αναζητήσει νέο σύντροφο ή να προχωρήσει σε νέα κατάσταση.