Ανθρωπινες Σχεσεις

Follow your heart!

happy-womanΈχουμε μεγαλώσει και γαλουχηθεί με συγκεκριμένα στερεότυπα και κανόνες άτυπους που περνούν από γενιά σε γενιά. Όλα αυτά έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας ενδεχομένως. Αποτελούν βάσεις στις οποίες στηριζόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις ή καθορίζουμε πορεία. Το ερώτημα είναι αν τελικά η ζωή και οι επιλογές μας βάση όλων αυτών, μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους. Αν μας ικανοποιούν στα αλήθεια και δεν μας μεταμορφώνουν σε όντα γεμάτα απωθημένα με ψυχολογικά θέματα που αργά ή γρήγορα θα βρουν έδαφος να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Η ηθική και η αξιοπρέπεια είναι σχετικές έννοιες, κάτι αυστηρά προσωπικό και δεν πρέπει να ζυγίζεται και να κρίνεται από άλλους.

Οι ειδικοί επιμένουν άλλωστε ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι κακό από τη στιγμή που μας κάνει καλό. Ακριβώς επειδή η ζωή είναι σύντομη και απρόβλεπτη καθώς κι επίσης γεμάτη με έγνοιες και προβλήματα, στενοχώριες και απογοητεύσεις, όταν μπορούμε να έχουμε κάποια ευχάριστα διαλείμματα ή να ζήσουμε κάτι όμορφο, το χρωστάμε στον εαυτό μας να το πράξουμε. Τροχοπέδη αποτελεί μονάχα η δειλία και οι ανόητοι φόβοι, η αχρείαστη ανασφάλεια για το αν θα παραμείνουμε αξιοπρεπείς σύμφωνα με τα πρότυπα καθώς επίσης και η γνώμη των άλλων. Παράγοντες δηλαδή που δεν πρέπει να μας απασχολούν διόλου. Αυτό που πρέπει ωστόσο να μας απασχολεί και να έχουμε πάτα στο πίσω μέρος του μυαλού μας είναι το γεγο42813νός ότι ενδεχομένως υπάρξει τίμημα. Υπάρχει η πιθανότητα πέρα από τα όμορφα που θα βιώσουμε να πληγωθούμε κιόλας μα είναι φυσιολογικό, αναπόφευκτο και αν το γνωρίζουμε ως ενδεχόμενο μπορούμε να οχυρωθούμε κάπως ή να αποκτήσουμε κάποιες άμυνες βασιζόμενοι στην ώριμη σκέψη και στην συνειδητότητα.

Ας αφήσουμε τα πρέπει, τα μην και τα δεν. Ας βάλουμε φόβους στην άκρη και ας αγνοήσουμε κάθε φωνή μέσα μας που δεν είναι δική μας. Αν αφεθούμε,ο εαυτός μας θα μας δείξει τι επιθυμεί και τι έχουμε ανάγκη. Σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχει σωστό ή λάθος ούτε ειδήμονας είναι κανείς να το κρίνει αυτό. Σε ό,τι μας δίνει χαρά δεν πρέπει να το φρενάρει η λογική ή η ατολμία.

Leave a Comment