ΓΙΑΤΙ ERASMUS ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ!

Σκέφτεσαι να κάνεις αίτηση για Erasmus; Μην το σκέφτεσαι πολύ, απλά κάντο! Είναι εμπειρία που κάθε φοιτητής αξίζει να έχει κι από έγκυρες πηγές όσοι είχαν την ευκαιρία και δεν πήγαν, το μετάνιωσαν πολλές φορές. Ο κόσμος του Erasmus, είναι κόσμος μαγικός κι έχει μόνο πλεονεκτήματα. Ο δεκάλογος της επιτυχίας για όσους ετοιμάζονται για Erasmus και για εκείνους που το σκέφτονται.

1. Καινούρια αρχή: Άφησέ τα όλα πίσω. Εκείνο τον φίλο που τσακωθήκατε, το αγόρι ή το κορίτσι που σε χώρισε και σου ράγισε την καρδιά, μια αποτυχημένη προσπάθεια, οτιδήποτε σε κάνει να βλέπεις τη ζωή άσπρη και μαύρη. Στο Erasmus θα ανακαλύψεις ένα εκατομμύριο διαφορετικά χρώματα κι αποχρώσεις! Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά φέρνει ένα αίσθημα ανανέωσης, ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ψυχολογία σου.

2. Ανεξαρτητοποιήσου: Ναι, το να ζήσεις μόνος σε μία εντελώς ξένη χώρα, ακούγεται τρομακτικό. Παρόλ’ αυτά, ειδικά για τους φοιτητές που ζουν με τους γονείς τους είναι η τέλεια ευκαιρία, να ζήσουν από έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο μόνοι, να τεστάρουν τους εαυτούς τους και να δουν αν είναι όντως ενήλικες που μπορούν να φροντίσουν μόνοι τον εαυτό τους. Φυσικά, μπορείς να μείνεις στις εστίες του πανεπιστημίου ή σε ένα διαμέρισμα που έχει κι άλλους Erasmus φοιτητές.

3. Οικονομία: Το Erasmus παρέχει υποτροφία στους φοιτητές, και καλύπτει περίπου το 50% των εξόδων ανάλογα με την χώρα που έχεις επιλέξει. Έτσι, οι γονείς επιβαρύνονται πολύ λιγότερο. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

4. Γραφειοκρατία and stuff: Ναι, αυτό το κομμάτι ίσως είναι λιγάκι αρνητικό, ίσως είναι λίγο ταλαιπωρία, αλλά δεν μπορεί να σε εμποδίσει απ’ το να ζήσεις μία απ’ τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής σου. Το μυστικό είναι να μην αφήσεις τίποτα για τελευταία στιγμή. Κάνε τα χαρτιά της αίτησης σου εγκαίρως κι όταν σε δεχτούν, επέλεξε τα μαθήματα που θα παρακολουθήσεις το συντομότερο δυνατό. Αν πηγαίνεις στη Τουρκία, είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας και διαβατηρίου. Όσο νωρίτερα στείλεις τα χαρτιά σου τόσο το καλύτερο. Είμαστε της τελευταίας στιγμής σαν λαός, αλλά καλύτερα μην το ρισκάρεις στη συγκεκριμένη περίπτωση.

5. Αχ, Ελλάδα σ’ αγαπώ: Προφανώς και θα σου λείψει η Ελλαδίτσα κι ο ήλιος της, αλλά σύντομα θα πάψει να σε απασχολεί. Απαραίτητα, πριν φύγεις απ ΄τη μαμά Ελλάδα βγάλε πολλές φωτογραφίες ταυτότητας , γιατί θα τις χρειαστείς, εφοδιάσου με χάρτη της χώρας που θα πας, κάνε skype στους γονείς σου, κάνε ένα μεγάλο αποχαιρετιστήριο πάρτυ και κάνε μερικά μαθήματα, για να μάθεις τη γλώσσα που θα χρησιμοποιείς, αν δεν την ξέρεις ήδη. Το να μπορείς να επικοινωνήσεις τα κάνει όλα πιο εύκολα!

6. Θες να γίνουμε φίλοι;: Στους Erasmus το πιο εύκολο πράγμα, είναι να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να κάνεις φιλίες. Μην προσκολληθείς στους Έλληνες, είναι ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με τόσες νέες κουλτούρες και διαφορετικές νοοτροπίες. Η επικοινωνία με τους άλλους Έλληνες, είναι σαφώς πιο εύκολη, αλλά Erasmus πηγαίνεις για να κοινωνικοποιηθείς, να ξεπεράσεις ίσως την αμηχανία που σε χαρακτηρίζει μέσα σε ένα δωμάτιο με αγνώστους και να μάθεις και να εξασκήσεις όσες πιο πολλές γλώσσες μπορείς. Αντάλλαξε ήθη, έθιμα και συνήθειες, καμιά φορά είναι τρομακτικό πόσο δύο φαινομενικά τελείως διαφορετικοί λαοί, μπορούν να έχουν τόσες ομοιότητες. Προαιρετικό : μάθε και δίδαξε βρισιές και χειρονομίες, εγγυημένο γέλιο.

7. Περπάτα: Μην αφήσεις σοκάκι ανεξερεύνητο και μην πηγαίνεις κάθε φορά στα ίδια μέρη. Πάρε ένα τυχαίο λεωφορείο, κατέβα στην στάση που θα σε εμπνεύσει και τριγύρνα. Για να μάθεις μία πόλη, πρέπει να χαθείς όσο το δυνατόν περισσότερες φορές. Σιγουρέψου όμως, ότι έχεις κινητό μαζί σου και φρόντισε για την ασφάλειά σου. Έχε πάντα μαζί σου ένα χάρτη για να προσανατολίζεσαι.

8. Φωτογραφίες: Βγάλε φωτογραφίες τα πάντα. Τα πεζοδρόμια, τα ταξί, τον ουρανό, τη θέση στο λεωφορείο. Ακόμη κι αν δε σου κάνουν την παραμικρή εντύπωση εκείνη τη στιγμή, όταν θα βλέπεις αργότερα τις φωτογραφίες, θα σου έρχονται στο μυαλό αναμνήσεις.

9. Ταξίδια: Μην αφήσεις την ευκαιρία για οποιοδήποτε ταξίδι να πάει χαμένη , είτε το οργανώνει το πανεπιστήμιο, είτε το οργανώσεις εσύ με τους φίλους σου. Άνοιξε τα αυτιά σου και τα μάτια σου για νέες παραστάσεις κι εμπειρίες, που θα σε κάνουν να δεις τη ζωή με άλλο μάτι.

10. ΠΑΡΤΥΥΥΥ: Αν σ’ αρέσουν τα πάρτυ, ετοιμάσου για ένα non stop. Αν πάλι δε σ’ αρέσουν (σε ποιον δεν αρέσουν τα πάρτυ), ετοιμάσουν να γίνεις party animal. Αυτά τα πάρτυ είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα που έχεις συνηθίσει, αλλά what happens in Erasmus stays in Erasmus. Παρόλ’ αυτά καλό είναι να ξέρεις τα όρια σου και να μην το παρακάνεις. Να πιεις, να μεθύσεις, να περάσεις τέλεια και να κάνεις καραγκιοζιλίκια, να έχεις όμως πάντα συναίσθηση της αξιοπρέπειας σου και να μη μετανιώσεις για κάτι που έκανες μεθυσμένος (στο Erasmus τα μεθυσμένα τηλεφωνήματα στον πρώην είναι πταίσματα!) Α, μην ξεχάσεις να ερωτευτείς!

Δε θα χρησιμοποιήσω εκφράσεις και κλισέ, τύπου Erasmus Orgasmus, μην πας Erasmus δεσμευμένος κι άλλα τέτοια για το κλείσιμο. Απλά, θα σου υπενθυμίσω να πατάς και λίγο στο Πανεπιστήμιο, τα πράγματα στο εξωτερικό είναι πιο αυστηρά με τις απουσίες, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό!
Keep calm and enjoy Erasmus!

pic source: http://www.fthm.uniri.hr/