Ανθρωπινες Σχεσεις

Γίνεται τελικά ο άντρας φίλος μιας γυναίκας; (η γυναικεία πλευρά)

Written by Erilena

 

Με την αναθεώρηση της θέσης της γυναίκας στη δημόσια σφαίρα, αναδύθηκαν καινούριες στάσεις που ανασκεύασαν τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα δύο φύλα και αιτιολόγησαν ευρήματα ερευνών που αυξάνουν τα ποσοστά υπεράσπισης της ύπαρξης ετερόφυλης φιλίας τα τελευταία 20 χρόνια (ενδεικτικά 72% των νέων στην Ελλάδα δηλώνει στενή φιλία με το αντίθετο φύλο).Στην πραγματική ζωή -και όχι σε επίσημες ανακοινώσεις επιστημονικών ημερίδων- πού είναι όλοι αυτοί; Και μη βιαστείς να το ρίξεις στα τυχερά, στατιστικά θα είχες ακούσει για κανέναν εναπομείναντα οπαδό μιας τέτοιας φιλίας.

b8495734934c677bd3f91efa828566b9

Πίσω στα εισαγωγικά. Φιλία είναι μια σχέση υποστήριξης, εμπιστοσύνης, αλληλεξάρτησης, διαχρονικότητας απαλλαγμένη από κοινωνικές σκοπιμότητες και εν προκειμένω απ΄την ερωτική έλξη.Για την γυναίκα που προσδιορίζεται  μέσα απ΄τις σχέσεις και αντλεί ικανοποίηση απ΄την αποδοχή και την εκδήλωση τρυφερότητας, ο φίλος άντρας είναι εκείνος που θα αποσοβήσει τα αποτελέσματα της συνειδητοποίησης μιας πληθώρας καραβοτσακισμένων(λιτός και απέριττος χαρακτηρισμός) γυναικείων φιλιών και πριν προλάβεις να το πάρεις πάλι όλο «πάνω σου», ο ρεαλισμός του θα σταθεί ικανός να τα δεις απ΄την ανάποδη, δηλαδή τις περισσότερες φορές την κατάλληλη για σένα οπτική.

Και όχι μόνο ο ρεαλισμός του αλλά και ο ίδιος είναι ικανός σαν ακροατής, σαν εμψυχωτής, σαν ξαφνικός επισκέπτης, γιατί η αλήθεια είναι πως για τις γυναίκες ένας άντρας φίλος είναι το «από κει που δεν το περιμένεις» και σαν κάτι απρόβλεπτο, αφού κανείς δεν ψάχνει φίλους ανάμεσα στα (σαν..σαν..σαν) σκυλόψαρα(ήταν το αγαπημένο παιδικό σύνθημα των κοριτσιών έναντι αγοριών), εκτιμάται μοναδικά και ξεχωριστά.

Καμιά φορά όμως, το «ξεχωριστά» ξεχνάμε να το νοούμε κυριολεκτικά, γιατί μόνο μέσα απ΄την κυριολεξία υπάρχει το ενδεχόμενο ο άντρας φίλος να μην θυμίζει τον φανταστικό μιας γυναίκας στα 5 της χρόνια. Ειδικά, η θεώρηση του άντρα οφείλει να λαμβάνει υπ΄όψιν της τη διαφορά ακόμη και βιολογικής σύστασης, εγκεφαλικής λειτουργίας, νευροχημικής οργάνωσης μεταξύ άνδρα και γυναίκα.  Άσε τα δύσκολα, πάρε σαν παράδειγμα κοινωνικοποιητικούς παράγοντες που δίνουν άλλοθι στην ανδρική αλεξυθυμία (δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων) ή την ανεξάντλητη και ακόρεστη ιδιότητα του ‘ανδρικού πρότυπου’ να μεταφράζει τη γυναικεία παρουσία σε ευκαιρία ανάδειξης του καθολικού του μαγνητισμού-αυτό που για λόγους επαναληπτικότητας αντικατέστησε ο σύγχρονος ναρκισσισμός-.

viber-image

Εν ολίγοις, μια γυναίκα με ανεπτυγμένες τις γνωστικές της ικανότητες θεωρείται μια δυνητικά άξια φίλη δίπλα σε έναν άντρα και μια επιδέξια κριτής εκείνου που θα σταθεί συνεπής στην ανταποδοτικότητα που μια φιλία απαιτεί, εκείνου που θα απορρίπτει ρηχά μότο και εκείνου που αντί να φοβάται τις αντιδράσεις των φίλων του, θα υποστηρίζει τις επιλογές του γιατί πιστεύει ότι κάτι κάνει καλύτερο στον κόσμο μέσα από αυτές.

Ό,τι δεν εξυπηρετεί αυτό που ξεπερνάει το δικό μας μυαλό και την καρδιά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.Η φύση δεν είναι μία ούτε δεδομένη, είναι μια απρόβλεπτη δύναμη με άπειρες πτυχές και ενδεχόμενα.Αυτά αξιοποιήστε και μπορεί να κερδίσετε μια θέση στους τυχερούς που η ύπαρξη ενός φίλου, όσο ‘άντρας’ και αν είναι, θα σας χαρίσει την επιμέλεια ενός δικού σας προσωπικού άλμπουμ φωτογραφιών.

Μπορεί να μην το ξεφυλλίζεις κάθε μέρα, όμως εκεί δείχνεις πάντα μικρότερος, πιο παιδικός, και δύο είναι τα τινά ή είσαι αυθόρμητος και απλά ο εαυτός σου ή ποζάρεις με το διαχρονικά αποτυπωμένο συναίσθημα της στιγμής με βλέμμα στραμμένο στον αγαπημένο σου φωτογράφο!

About the author

Erilena