Ανθρωπινες Σχεσεις

Γνωριμία μέσω ίντερνετ! DO or DON’T?

Written by Maria Pamp
Οι γνωριμίες στο διαδίκτυο, όσον αφορά τις σχέσεις και κατά μεγαλύτερο ποσοστό τις ερωτικές σχέσεις, έχουν γίνει σαφώς πιο αποδεκτές τα τελευταία χρόνια.Το Online dating μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος τρόπος γνωριμίας, αλλά είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που θες να κάνεις, καθώς είναι ακόμα ένα taboo και δε θες ούτε να το μοιράζεσαι με τους φίλους ή την οικογένεια σου, καθώς ξέρεις πως θα σε κατακρίνουν. Στον οδηγό αυτό θα δούμε ποια μπορεί να είναι τα οφέλη από μια τέτοια γνωριμία, καθώς και τα αρνητικά της.
1.Γνωρίζεις ενδιαφέροντα άτομα

Βγαίνοντας με κάποιον άγνωστο ένα ραντεβού (που έχεις κλείσει μέσω του διαδικτύου), σου δίνεται η ευκαιρία να του κάνεις πολλές ερωτήσεις, να μάθεις ενδιαφέρουσες ιστορίες, ίσως και ιστορίες «τρόμου’’ για αποτυχημένα ραντεβού ή και για σχέσεις με ανθρώπους που αποδείχτηκαν ψεύτες ή και απατεώνες, πράγματα που δε θα είχες ακούσει μέσω της παραδοσιακής μεθόδου.

2. Καθόλου ελεύθερος χρόνος

Μπορεί να εργάζεσαι για πολλές ώρες και ο ελεύθερος χρόνος σου να είναι περιορισμένος, οπότε αντί να ψάχνεις για κάποιο σύντροφο ή νέες παρέες, διαχειρίζεσαι αλλιώς το χρόνο σου, ως αποτέλεσμα να μην έχεις  καθόλου χρόνο για το άλλο κομμάτι. Φυσικά, θα μπορούσες να κόψεις από το λιγοστό σου χρόνο και να γυρνάς στα μπαρ ή στις πλατείες αναζητώντας αυτό που ψάχνεις, αλλά γιατί να μην προτιμήσεις να κατεβάσεις ένα app που θα σου προσκομίσει και αυτό που αναζητάς, αλλά και οικονομία χρόνου.

3.Αντικοινωνικοί; ΟΧΙ πια!

Ανθρώπινη επαφή, έστω και εξ αποστάσεως. Μπορεί τα chat rooms να μην μπορούν να αντικατασταθούν με την κοντινή επαφή, αλλά σίγουρα είναι ένας τρόπος να μιλήσεις με τον άλλον και να γίνεις περισσότερο κοινωνικός. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει και στην πραγματική σου ζωή, αυτή που είναι έξω από το κουτί και να εξοικειώσει την επικοινωνία σου με τους άλλους.

4.’’ΤΖΑΚ-ΠΟΤ του έρωτα’’

Μια διαδικτυακή γνωριμία μπορεί να καταλήξει σε μια πολύ όμορφη και αληθινή σχέση. Δεν καταλήγουν όλες σε συνάντηση από κοντά, αλλά δεν απαγορεύει κανείς σε όσους γνωρίστηκαν διαδικτυακά να βρεθούνε από κοντά και ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει η μοίρα. Μπορεί να πετύχεις το ιδανικό ταίρι, εκεί μέσα, για εσένα. Υπάρχει μια μηδαμινής πιθανότητα βέβαια, αλλά γιατί όχι;

Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι πως ο κόσμος του online dating δεν είναι πάντα όμορφος, καλός κι αγγελικά πλασμένος και ίσως αυτό που θα βρούμε εκεί μέσα να μην είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Δεν πρόκειται βέβαια να ξυπνήσουμε σε μια μπανιέρα με πάγο και να λείπει το ένα μας νεφρό (συνηθισμένη ιστορία προειδοποίησης για αποφυγή γνωριμιών μέσω ιντερνέτ, αν και δε ξέρεις πόσο βλαμμένος μπορεί να είναι ο άλλος και πόσα ψυχολογικά κουβαλάει ),αλλά καλό για εμάς θα ήταν να προσέχουμε.

1)’’ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ’’

Ο κόσμος που μπαίνει σε τέτοιου είδους εφαρμογές είναι πολλάκις. Θα δεις άτομα που ψάχνουν σύντροφο για γάμο, για σχέση, κάτι περιστασιακό ή ακόμα και για παρέα. Ένα μέρος όμως αυτών των ατόμων είναι «άρρωστο ’’. Δε ξέρεις πόσοι άνθρωποι που πραγματικά έχουν θέματα, κυκλοφορούν εκεί έξω και προσπαθούν να κάνουν γνωριμίες μέσω του ίντερνετ. Παιδόφιλοι, ανώμαλοι, τρελοί, δυσλειτουργικοί ψυχολογικά και μη έχοντας σώας τας φρένας. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχεις πολύ, ειδικά οι ανήλικοι, στους οποίους δε θα πρότεινα με τίποτα να μπαίνουν στις εφαρμογές αυτές.

2)Ψεύτικα προφίλ

Πόσοι άνθρωποι στην πραγματική ζωή δε δείχνουν τον αληθινό τους εαυτό, αλλά φορούν απλώς μια μάσκα; Έχεις αναρωτηθεί; Γιατί λοιπόν να » κολλήσουν » και να μην το κάνουν πιο εύκολα πίσω από μια οθόνη; Τα ψεύτικα προφίλ είναι επικίνδυνα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους καλοπροαίρετα ευκολόπιστους. Το να ξεγελαστεί κάποιος και να δώσει τα αληθινά του προσωπικά στοιχεία σε κάποιον επιτήδειο έχει συμβεί πολλές φορές με άσχημες συνέπειες.

3)Κόλλημα

Κανόνισε να κολλήσεις με αυτές τις εφαρμογές και να μην ξεκολλάς. Πέρα από τα καλά που ίσως σου προσφέρει ένα τέτοιο app, πρέπει να μάθεις να το διαχειρίζεσαι σωστά. Εντάξει, μπορεί να μην έχεις χρόνο να βγεις έξω και να ψάξεις, αλλά δε θα κάθεσαι με τις ώρες σε μια τέτοια εφαρμογή και θα σπαταλάς το χρόνο σου. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Όπως είχε πει στην αρχαιότητα ο Κλεόβουλος, <<παν μέτρον άριστον>>.

4)Θύμα απάτης

Δεν είναι λίγα τα άτομα που εξαπατήθηκαν μέσω του διαδικτύου. Και δε μιλώ για ψεύτικα προφίλ, αλλά για πιο άσχημες καταστάσεις. Στη χώρα μας ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό αυτό το φαινόμενο, αλλά κάποιοι «έξυπνοι’’ επιτήδειοι εις βάρος των ευκολόπιστων ανθρώπων, σχεδιάζουν πλεκτάνες και τους εξαπατούν. Αυτό γίνεται είτε με εκβιασμούς, εφόσον ο επιτήδειος γνωρίζει τα προσωπικά σου στοιχεία και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με αυτά, είτε χωρίς να το γνωρίζεις να γίνεις δόλωμα «ξέπλυμα χρήματος «. Πολλά περιστατικά σημειώθηκαν στο εξωτερικό, όπου οι απατεώνες γνωρίζονταν καλύτερα με το θύμα, κέρδιζαν την εμπιστοσύνη του και για κάποιους λόγους που δε μπορούσαν οι ίδιοι να εξαργυρώσουν μια επιταγή,την έστελναν στο θύμα και αυτό στη συνέχεια την εξαργύρωνε. Οι συνέπειες μπορεί να είναι ελάχιστες έως τεράστιες. Καλό λοιπόν θα ήταν να προσέχεις!

Εν κατακλείδι, οι διαδικτυακές γνωριμίες έχουν και τα καλά τους σημεία, αλλά και τα αρνητικά τους. Αν είναι κάποιος είναι σωστά ενημερωμένος, ώριμος και χρησιμοποιεί ένα τέτοιου είδους app, πιστεύω θα γνωρίσει τον κόσμο που θέλει και θα κάνει τις σχέσεις που του χρειάζονται, αντιλαμβανόμενος πάντα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει και αποφεύγοντας τους.

 

 

About the author

Maria Pamp