Ταξίδια

Οι διακοπές μου σαν Σέρβα

Written by positive_eve

 

Καλωσορίσατε στο εξωτικό Σερβοχώρι!

Καλωσορίσατε στο εξωτικό Σερβοχώρι!

Οι Θεσσαλονικείς υποστηρίζουν ότι σαν τη Χαλκιδική δεν έχει! Την ίδια άποψη φαίνεται να ενστερνίζονται και οι φίλοι μας οι Σέρβοι, καθώς αποτελεί γι’αυτούς τον δημοφιλέστερο προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσα ενώνουν την Ελλάδα με τη Σερβία, μέχρι να βρεθώ στο κατάμεστο από Σέρβους Πευκοχώρι – ή αλλιώς Σερβοχώρι -. Στην κυριολεξία νιώθεις ότι ζεις σε μια μικρή Σερβία. Αν κάνεις μια βόλτα στο χωριό θα ακούσεις μόνο σέρβικα να μιλάνε γύρω σου, δε θα δεις αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες και φυσικά οι περισσότερες επιγραφές στα καταστήματα είναι γραμμένες στα σέρβικα.

img_20160826_125852
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να πιάσεις φιλίες με τους Σέρβους, είναι να τους χαμογελάσεις και να ανοίξεις κουβέντα μαζί τους, καθώς είναι εξίσου ανοιχτοί άνθρωποι με εμάς. Κάπως έτσι γνώρισα κι εγώ τον πρώτο μου φίλο. Καθόταν στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου που έμενα, απορροφημένος στο κινητό του και χωρίς να το πολυσκεφτώ του ζήτησα τον κωδικό του wifi. Αυτό ήταν! Το ένα θέμα έφερε τ’άλλο και καταλήξαμε να μιλάμε μέχρι αργά το βράδυ.
Επί δύο μήνες ζούμε σε διπλανά δωμάτια και πλέον έχω μάθει να συμβιώνω με Σέρβους. Αρχικά ανακάλυψα ότι οι Σέρβοι τα έχουν όλα λίγο πιο »βαριά», πιο δυνατός καφές απ’τον δικό μας, πιο δυνατή ρακή, μέχρι και η γεύση του τυριού είναι πιο έντονη. Έντονες είναι και οι προσωπικότητές τους. Μιλάνε και γελάνε δυνατά, κάνουν μορφασμούς και συνοδεύουν τα λεγόμενά τους με τα χέρια τους. Έχουν ωραίο χιούμορ αλλά λίγο βαρύ για κάποιον που ζει εκτός Βαλκανίων. Δεν διστάζουν να πουν αυτό που σκέφτονται, είναι άνθρωποι ευθείς και ειλικρινείς και αν τους πειράξει κάτι θα στο πουν κατάμουτρα. Είναι τρομερά φιλόξενοι, προσπαθούν να σε εντάξουν αμέσως σε μια καινούρια παρέα και χτίζουν οικειότητα μαζί σου. Πάντα σου προσφέρουν να φας και να πιεις και το σπίτι τους είναι μονίμως γεμάτο με φίλους και γνωστούς.

Κι όμως, δεν υπάρχουν graffiti του ΠΑΟΚ, αλλά της Παρτιζάν και του Ερυθρού Αστέρα!

Κι όμως, δεν υπάρχουν graffiti του ΠΑΟΚ, αλλά της Παρτιζάν και του Ερυθρού Αστέρα!

Όσον αφορά τη διασκέδαση και τη νυχτερινή ζωή προτιμούν να πηγαίνουν σε μπαράκια με σέρβικη μουσική, η οποία αν δεν το γνώριζες είναι παρόμοια με τη δική μας. Μάλιστα, ορισμένα τραγούδια μας τα »εκλεψαν», και απλώς άλλαξαν τους ελληνικούς στίχους. Επίσης λατρεύουν να τρώνε γύρο – και ποιος δεν το λατρεύει αυτό άλλωστε- και πίνουν άφθονη μπύρα! Κάτι ακόμα που παρατήρησα είναι ότι οι Σέρβοι και των δύο φύλων,καπνίζουν από πολύ μικρή ηλικία και εννοείται πως τα τσιγάρα τους είναι πιο βαριά από τα δικά μας… Γενικότερα, σέβονται το θεσμό της οικογένειας, τηρούν τις παραδόσεις και τα έθιμά τους σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται και πιστεύουν πολύ στο Θεό.
Κάπου εδώ οι διακοπές μου τελειώνουν,αλλά όχι και η φιλία μας. Αυτή έχει πλέον γερά θεμέλια, διότι ξεπερνάει τα όρια του Πευκοχωρίου και αγγίζει τα όρια της οικογένειας. Η εκτίμηση, η αγάπη και το χιούμορ είναι τα μυστικά για να αποκτήσεις μια νέα οικογένεια απ’τη Σερβία. Επόμενη στάση : Βελιγράδι.

Τα λέμε σύντομα!

About the author

positive_eve