Ανθρωπινες Σχεσεις

Η φίλη σου με τον πρώην σου; Και τώρα;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να καταστρέψουν μια φιλία. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι αφορμές που ένα από τα δύο άτομα έψαχνε εξ’αρχής διότι προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το άλλο ενώ κάποια προκύπτουν στην πορεία με το ένα άτομο να προσπαθεί να γίνει αντιπαθές με κάθε τρόπο, ή γίνονται ακούσια. Ένας λόγος με τον οποίο μπορείς να εξασφαλίσεις πως θα χάσεις ένα φίλο ή μια φίλη είναι να κάνεις κάτι με τον/την πρώην του. Και όχι, αυτό δε μπορεί να συμβεί ακούσια ούτε πρόκειται για «παρεξήγηση» όπως κάποιοι μπορούν να υποστηρίξουν για να βάλουν το ζήτημα «κάτω από το χαλί».

 

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να χωρίζεις με κάποιον και στη συνέχεια να βλέπεις τη φίλη σου ή τον φίλο σου να διατηρούν πιο προσωπικές σχέσεις μαζί του. Είναι ηθικό το ζήτημα, όσο πιο πολύ το αναλύει κάποιος χάνεται το νόημα και πρόκειται για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σε μια φιλία. Από τη στιγμή που χωρίζεις εσύ ή κάποιος άλλος στην παρέα σου το άλλο άτομο δεν το ακουμπάει κανένας δικός σου. Εκτός κι αν είναι για να του σπάσει τα μούτρα (just kidding).

Εδώ θα αφήσω το κομμάτι της προσωπικής εμπειρίας στο θέμα και θα προχωρήσω σε πιο πρακτικές μεθόδους σχετικά με το τι να κάνεις όταν μάθεις πως η φίλη σου είναι μαζί με τον πρώην σου, με την προϋπόθεση πως ο πρώην ακόμη σε ενδιαφέρει, διαφορετικά δε θα διάβαζες τώρα αυτά που έχω να σου προτείνω.

1.Αδιαφορία

Όπως είπα και προηγουμένως, είναι ηθικό το ζήτημα. Από τη στιγμή που ο φίλος σου, το άτομο που εσύ επέλεξες να είναι μαζί σου στις περισσότερες στιγμές της καθημερινότητας σου, το άτομο που εμπιστεύεσαι και εκτιμάς δε μπορεί να σεβαστεί κάποιες βασικές αρχές της σχέσης σας δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς περαιτέρω με το ζήτημα και απλά προσπαθείς να μείνεις (ή να φαίνεσαι) παγερά αδιάφορος/η. Τέτοια άτομα δεν αξίζουν την προσοχή σου και το χρόνο σου και όσο νωρίτερα το καταλάβεις τόσο καλύτερα για σένα.

2.Ωριμότητα

Ναι, σε ενοχλεί να τους βλέπεις μαζί και ναι, θες λίγο πολύ να κάνεις μια φασαρία ή να αντιδράσεις, αλλά όσο πρέπει να είσαι υπεράνω τέτοιων καταστάσεων. Δε θα ξεκατινιάσεις μέχρι αηδίας, δε θα ποστάρεις μπιχτές στα social media, δε θα στείλεις μεθυσμένο μήνυμα σε κανέναν από τους δύο και δε θα γκρινιάζεις για την κατάσταση όπου βρεθείς κι όπου σταθείς. Συμφωνώ πως έχεις όλα τα δίκια του κόσμου να θέλεις να κάνεις κάτι από τα παραπάνω, αλλά αυτό δε θα κάνει καλό σε κανέναν και κυρίως σε σένα. Οπότε σε συνδυασμό με την αδιαφορία, grow up and let it go.

3.Καλύτερες/νέες παρέες

Όπως φαίνεται, το γούστο σου όσον αφορά τους φίλους σου θέλει λίγη δουλείτσα, αλλά μην ανησυχείς, δε συμβαίνει μόνο σε σένα. Όλοι κατά καιρούς έχουμε συναναστραφεί με ανθρώπους που αποδείχθηκαν σκάρτοι και οι περισσότεροι από εμάς αποφασίσαμε να γίνουμε πιο χαρούμενοι και πιο ξένοιαστοι γνωρίζοντας καινούριους ανθρώπους ή αξιοποιώντας άλλους που δε φανταζόμασταν πως θα ταιριάζαμε τόσο. Ποτέ μην κρατάς αρνητική στάση απέναντι σε κάποιον που δεν έχεις γνωρίσει επαρκώς, μπορεί να είναι ο επόμενος κολλητός σου.

4.Ξεκαθάρισμα

Καταλαβαίνω πως σε καίει η κατάσταση και ίσως θες να εκφράσεις τα συναισθήματα σου κάπου, γι αυτό σου προτείνω να μιλήσεις με το φίλο ή τη φίλη σου αφού πρώτα ηρεμήσεις και έχεις ξεκάθαρο μέσα σου το τι νιώθεις στα αλήθεια για τη σχέση τους. Μπορεί να είναι απλά μια ενόχληση, μπορεί να είναι κάτι μεγαλύτερο. Ωστόσο, μπορείς να νιώσεις πολύ ανάλαφρος αν μιλήσεις γι αυτά με το άτομο που σου δημιούργησε αυτά τα συναισθήματα και μετά να μην ασχοληθείς ξανά με το ζήτημα. Γιατί δε θα κουβαλάς πλέον το «βάρος» των ανείπωτων σκέψεων που σε βασανίζουν και σε ενοχλούν. Αλλά σε κάθε περίπτωση, μην περιμένεις και πολλά μετά από αυτό και να έχεις ξεκάθαρο στο μυαλό σου πως γίνεται για να νιώσεις εσύ καλύτερα και μόνο.About the author

Christine Stergiouda

Χριστίνα, χάρηκα! Φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, λατρεύω τις γάτες και την τελευταία φορά που έσβησα κεράκια ήταν 19. Το ποια είμαι θα το δείτε μέσα από τα άρθρα μου.