Ανθρωπινες Σχεσεις

Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει!

Written by Thomi Mp

Ο σοφός λαός μας λέει μια ρήση: Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει.
Σε όλους μας έχει έρθει η στιγμή που το νιώσαμε ή και κάναμε άλλους να το νιώσουν επίσης. Αυτό σημαίνει πως καμιά φορά τα λόγια μας είναι τόσο σκληρά, τόσο πικρά και λέγονται και με τέτοιον τρόπο που πληγώνουν και πονούν τον άλλον άσχετα με το πόσο αληθινά ίσως είναι ή όχι, ή καλοπροαίρετα ή όχι! Από τη στιγμή ωστόσο που βγήκαν από το στόμα μας και ακούστηκαν είναι πια αργά! Η ζημιά έχει γίνει κι ακόμη κι αν απολογηθούμε και όντως πάρουμε συγχωροχάρτι και πάλι θα μείνουν όσα είπαμε αποτυπωμένα σε μυαλό και ψυχή κάποιων. Ακριβώς όπως κι εμείς έχουμε στιγματιστεί από κουβέντες άλλων ανθρώπων και αν και προχωρά η ζωή, αν τις θυμηθούμε ανά πάσα στιγμή θα πονέσουμε το ίδιο κι ας επανόρθωσε ενδεχομένως αυτός που τις ξεστόμισε.


Πολλοί ισχυρίζονται πως τους ξεφεύγουν αυτές οι προσβλητικές ή σκληρές κουβέντες λόγω π.χ νεύρων και προσπαθούν να σε πείσουν πως δεν εννοούσαν τίποτα. Ή ακόμη χειρότερα πως ήταν χιούμορ που απλά επιτυχημένο δεν το λες. Αυτά είναι δικαιολογίες που δεν στέκονται μα ακόμη κι αν τα δεχτούμε, πάνω στα νεύρα ή καλυμμένα με χιούμορ λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες τελικά. Όλα όσα κάποιος δεν τολμά να ξεστομίσει σε νορμάλ κατάσταση. Το αν θα συγχωρήσεις κάποιον για τα βαριά του λόγια που σε πίκραναν,είναι προσωπική υπόθεση αλλά αν το κάνεις θα πρέπει καταρχήν να το αφήσεις πίσω σου και να μην αποτελεί αγκάθι σε μόνιμη βάση κι αφετέρου να εξασφαλίσεις όσο μπορείς πως δεν θα ξανασυμβεί ή θα φτιάξεις εσύ κατάλληλες άμυνες να μην πονέσεις. Επίσης το κακό με αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι τις πιο πολλές φορές ανταπαντάει κάποιος και γίνεται κόμη χειρότερο αφού λέγονται κι άλλα και καταλήγει σε μάχη ποιος θα πληγώσει περισσότερο.

 

Κάτι σοφό επίσης που λέει ο λαός είναι να βουτάς τη γλώσσα σου στο μυαλό πριν μιλήσεις. Αν όλοι το κάναμε ή το προσπαθούσαμε τουλάχιστον αυτό,πολλά άσχημα θα αποφεύγονταν προφανώς. Απλά αφήνουμε το συναίσθημα οδηγό πολλές φορές και δεν είναι ο καλύτερος οδηγός όπως μας έχει αποδείξει. Κάποιοι επίσης υποφέρουν και οι ίδιοι μετά ή και βασανίζονται από τύψεις έχοντας πει λόγια σκληρά και έχοντας πικράνει δικό τος άνθρωπο. Κάποιοι ενδεχομένως και δεν μετανιώνουν ποτέ. Σε αυτή τη ζωή όλα μπορούν να συμβούν και δεν έχεις πάντα τον απόλυτο έλεγχο.

About the author

Thomi Mp