Ανθρωπινες Σχεσεις

Η μεγάλη αδερφή…

Είναι η μεγάλη αδερφή… Ρόλος της είναι να είναι η μαμά στο σπίτι, όταν απουσιάζει η μαμά απ’ το σπίτι. Είναι το κορίτσι που πρέπει να σε προσέχει όταν οι γονείς λείπουν και την αφήνουν υπεύθυνη στη θέση τους.

Συνέχεια της παίρνεις τα ρούχα κρυφά και σου γκρινιάζει ότι εκείνη ποτέ δεν σου ζήτησε τίποτα. Σε βοηθάει στα μαθήματα αλλά εσύ δεν μπορείς να τη βοηθήσεις γιατί πολύ απλά «δεν τα ξέρεις ακόμα αυτά». Θεωρείς ότι είσαι η αδικημένη κόρη γιατί είσαι η μικρότερη και πάντα οι γονείς σας θα έχουν αδυναμία στη μεγάλη.

Κι όμως, εκείνη ήταν που έπρεπε να πολεμήσει για να κατακτήσει αυτά που εσύ τώρα θεωρείς δεδομένα. Είναι η κόρη που στις εννέα και μισή το πολύ έπρεπε να είναι στο σπίτι και πάντα έπρεπε να ειδοποιεί για το πού θα πάει και με ποιους, την ίδια στιγμή που εσύ απολαμβάνεις να γυρίζεις από μέρος σε μέρος και από σπίτι σε σπίτι ως τις έντεκα.

Ποτέ όμως δεν θυμώνει γι’ αυτό γιατί καταλαβαίνει ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Είναι η μεγάλη αδερφή… Αντέχει πολλά, παραπονιέται ελάχιστα, δουλεύει σκληρά και θα σ’ αγαπάει για πάντα. Μια περίεργη αγάπη, που έρχεται με πολλά μαλλιοτραβήγματα, κλωτσιές και το γνωστό «αυτή το άρχισε πρώτη» αλλά και πολλές ωραίες στιγμές.

Όπως εκείνες που θυμάστε τα παλιά, ή εκείνες που οι γονείς σας λείπουν από το σπίτι και αποφασίζετε ότι αντί να βγείτε με τις παρέες σας θα μείνετε μέσα παραγγέλνοντας έτοιμο φαγητό και βλέποντας ταινίες, τις οποίες πάντα θα σου εξηγεί γιατί δεν κατάλαβες το νόημα.

Είναι η μεγάλη αδερφή… Το στήριγμά σου στα δύσκολα. Πάντα θα σε καλύπτει στους γονείς σας ότι  κι αν κάνεις και θα σε ακούει ότι  κι αν έχεις να της πεις. Η καλύτερή σου φίλη, χωρίς να χρειαστεί καν να προσπαθήσεις για να την αποκτήσεις. Θα σε συμβουλεύσει, θα προσπαθήσει να σε προστατεύσει αν νιώσει ότι κάποιος θέλει το κακό σου.

Δε θα μάθεις ποτέ όλα τα εσώψυχά της γιατί όπως σου λέει «δεν καταλαβαίνεις εσύ» και ίσως να ισχύει. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι απ’ τη στιγμή που σε φέρανε στο σπίτι οι γονείς σου «απ’ τους γύφτους» και εσύ νομίζεις ότι αποστολή της είναι να κάνει τη ζωή σου μια κόλαση, στην πραγματικότητα το μόνο που θέλει είναι να έχει έναν άνθρωπο παρέα της που να ξέρει ότι θα παραμείνει στη ζωή της ότι κι αν συμβεί. Είναι η μεγάλη αδερφή…