Ανθρωπινες Σχεσεις

Η ώρα του χωρισμού

 

photo of young couple in quarrel

Κανένας χωρισμός δεν είναι εύκολος,όσο καιρό και να είσαι με κάποιον. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, όταν εσύ είσαι αυτός που παίρνει την απόφαση να το ανακοινώσεις. Λογικά για να φτάσεις σε αυτή την κατάσταση κάτι έχει πάει στραβά ή έχεις ξενερώσει ή δε νιώθεις πλέον το ίδιο και τίποτα δε σε κρατάει σε αυτή τη σχέση. Δε ξέρω αν υπάρχει σωστός τρόπος να ανακοινώσεις σε κάποιον πως θέλεις να χωρίσετε, πάντως πιστεύω πως πριν  το πεις στον αγαπημένο σου αξίζει να έχεις στο μυαλό σου τα εξής:

Πρέπει να είσαι σίγουρος για την απόφαση σου

Πριν το ανακοινώσεις, καλό είναι να είσαι βέβαιος/βέβαιη πως θέλεις να τελειώσετε τη σχέση σας και να σκεφτείς τους λόγους που σε οδήγησαν, ώστε να καταλήξεις σε αυτή την απόφαση. Αν δε νιώθεις κάτι, μη βρίσκεις λόγους να μείνεις. Αρκετοί είναι αυτοί που εξαιτίας του φόβου τους απέναντι στη μοναξιά, συμβιβάζονται και μένουν σε άδειες σχέσεις, καθώς αγχώνονται για το «μοναχικό αύριο» και τις νέες αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή τους.

 Να είσαι σταθερός στην απόφαση σου

Αφού σκεφτείς πολύ καλά αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, οφείλεις να είσαι σταθερός/σταθερή στην άποψη σου! Όχι την μια μέρα θέλω να χωρίσουμε και την επόμενη να είμαστε  μαζί, γιατί μου λείπεις και τα σχετικά. Μη νιώθεις ενοχές για την απόφασή σου και το ένα βράδυ να λες στο/στη σύντροφο σου πως τον/την αγαπάς και ότι θα είστε για πάντα μαζί ενώ το επόμενο πρωί είσαι έτοιμος/έτοιμη να τον/την χωρίσεις. Δε χρειάζονται τύψεις από τη στιγμή που είσαι ξεκάθαρος/ξεκάθαρη και ειλικρινής απέναντι του/της.

Πρόσεξε την στιγμή που θα το ανακοινώσεις

Πολύ σημαντικό είναι ο χρόνος που θα το πεις σε κάποιον. Εννοώ πως αν περνάει μια δύσκολη φάση, είτε στα επαγγελματικά του/της,  είτε με την οικογένεια ή τους φίλους του/της καλό είναι, να μην το πεις εκείνη τη χρονική στιγμή και να κάνεις υπομονή, χωρίς βέβαια να ωραιοποιείς τη κατάσταση μεταξύ σας.

images

Δείξε σιγά-σιγά πως η σχέση σας περνάει κρίση

Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά και να σε διευκολύνει στο τρόπο που θα το ανακοινώσεις. Έτσι, δείξε με το δικό σου τρόπο, πως τα τα πράγματα δε πάνε καλά! Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην φτάσεις στα άκρα και γίνεις απότομος/απότομη μαζί του/της  ή δεν απαντάς σε μηνύματα. Κατά την άποψή μου, σε αυτή τη φάση πρέπει να κάνετε μια συζήτηση, να μιλήσετε για ό,τι σας ενοχλεί, για να καταλάβει και εκείνος/εκείνη πως υπάρχει  κάποιο πρόβλημα.

Μην ανακοινώνεις τον χωρισμό με μήνυμα

Δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο, είναι έντονο στις μέρες μας και θα σου πρότεινα να το αποφύγεις! ΜΗΝ τολμήσεις και στείλεις μήνυμα χωρισμού στον/στην αγαπημένο/αγαπημένη σου, είτε στο κινητό, είτε στο facebook, είτε οπουδήποτε αλλού έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις αυτό. Είναι τεράστιο λάθος από μέρος σου! Χωρίς να θέλω να γίνω απόλυτη, δείχνεις πως δεν σέβεσαι ο,τι περάσατε μαζί, τίποτα δεν ήταν αληθινό και πως απλά ήθελες να περάσεις την ώρα σου. Σκέψου να ήσουν εσύ στη θέση του/της και να σου έλεγε με αυτό το τρόπο, πως θέλει να σε χωρίσει.

Όταν ,λοιπόν, το  αποφασίσεις  πρέπει να το πεις από κοντά. Κανόνισε να συναντηθείτε και να εξηγήσεις τους λόγους που σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, για να μην αφήσεις τον άλλον να βασανίζεται με το «γιατί» .Ακόμη και να τον/την έχεις απατήσει ή να έχεις βρει κάτι «καλύτερο»,  οφείλει να το γνωρίζει . Στη χειρότερη, θα σε βρίσει ή θα φας τη σφαλιάρα σου, αλλά θα είσαι ειλικρινής απέναντι του/της. Δεν χρειάζεται εκείνη την ώρα να σε παρασύρει το συναίσθημα  και να φτάσεις σε κλάματα και μελοδραματισμούς, καθώς θα επιβαρύνουν την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα .

Αν είναι η τελική σου απόφαση, φρόντισε να μην επηρεαστείς από την αντίδραση του/της συντρόφου σου, που στην αρχή μπορεί να κλάψει ή να στεναχωρηθεί και να επιμείνει να το σκεφτείς ξανά, αφού δε μένεις σε μια σχέση από ελεημοσύνη ή συμβιβασμό αλλά επειδή υπάρχουν αμοιβαία συναισθήματα!

image008

Καταλήγοντας, πιστεύω πως κάθε σχέση είναι σαν μια μικρή συμβίωση και δεν εννοώ κυριολεκτικά αλλά μεταφορικά. Δηλαδή, στο μυαλό σου πλέον υπάρχει και κάποιος άλλος που τον νοιάζεσαι, είστε μαζί και ενδιαφέρεσαι για αυτόν και τον αγαπάς. Οπότε, όταν αυτό πάψει να υπάρχει στο μυαλό σου, καλό είναι να το λες, όσο δύσκολο και αν είναι.

Και να έχεις στο μυαλό σου πως συνήθως ο τρόπος που χωρίζεις κάποιον δείχνει τι πραγματικά αισθάνεσαι για αυτόν!

Leave a Comment