Οι πέντε χειρότερες δίαιτες που πρέπει να αποφύγεις το 2018

Όπου ακούς πολλά κεράσια πρέπει να κρατάς μικρό καλάθι, λέει ο σοφός λαός, κάτι που ισχύει σχεδόν πάντα όταν μιλάμε για δίαιτες-εξπρές που υπόσχονται θαύματα μέσα σε λίγες ημέρες.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας (BDA) αποκάλυψε την πολύ-αναμενόμενη ετήσια λίστα με τις δίαιτες των επωνύμων που πρέπει να αποφύγουμε το 2018. Η Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας ιδρύθηκε το 1936 και είναι η επαγγελματική ένωση των Διαιτολόγων της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 8.500 επαγγελματίες τροφίμων και διατροφής. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τη λίστα της BDA με τις 5 χειρότερες δίαιτες που πρέπει να προσέξετε το 2018:

Clean eating

Την πρώτη θέση κατέχει το clean eating. Η νέα τάση που δίνει έμφαση στις μη επεξεργασμένες τροφές. Με απλά λόγια, το «clean eating» αφορά στο να καταναλώνουμε καθαρά τρόφιμα. Δηλαδή, τρόφιμα τα οποία δεν είναι καθόλου επεξεργασμένα ή έχουν όσο τον δυνατόν λιγότερη επεξεργασία και βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική τους μορφή.

Βέβαια, καταλαβαίνει κανείς ότι λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης και της παραγωγής των τροφίμων, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς την προέλευση όλων των τροφίμων που βρίσκονται στο τραπέζι του. Ακόμα και τα προϊόντα ολικής άλεσης πλέον είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι το περίφημο clean eating έχει επιφέρει αύξηση των περιστατικών νευρογενούς ορθορεξίας – δηλαδή μιας διαταραγμένης διατροφικής διαταραχής όπου το άτομο έχει εμμονές με τα τρόφιμα. Ένα ορθορεξικό άτομο περιορίζει το εύρος των τροφών που καταναλώνει, αποκλείοντας τροφές που κρίνει (είτε υπάρχει επιστημονική βάση είτε όχι) ότι δεν κάνουν καλό στην υγεία του.

 

Αδυνατιστικά χάπια

Μερικά από τα χάπια αυτά ισχυρίζονται ότι βοηθούν ώστε να μην απορροφάται το λίπος στο σώμα μας ή ότι καταπολεμούν την όρεξη και αυξάνουν το μεταβολισμό.

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν αθώα μαγικά «λιποδιαλυτικά» σκευάσματα. Κι αν υπήρχαν, θα το γνωρίζατε διότι τα ποσοστά παχυσαρκίας ανά τον κόσμο δε θα ήταν τόσο υψηλά!

Τα χάπια αυτά ενέχουν πολλούς κινδύνους για την υγεία μας. Ακόμη, προσοχή χρειάζεται γιατί υπάρχει αύξηση των  χαπιών αδυνατίσματος που πωλούνται online. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να περιέχουν ουσίες που δεν είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο και έχουν αποδειχθεί θανατηφόρες.

 

Teatoxing

Το teatoxing ή αλλιώς τα αποτοξινωτικά τσάγια ισχυρίζονται ότι βοηθούν την απώλεια βάρους, χωρίς όμως αυτό να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.  Τα τσάγια αυτά συχνά περιέχουν extra καφεΐνη με τη μορφή της guarana ή συστατικά που δρουν διουρητικά, η συχνή κατανάλωση των οποίων είναι επικίνδυνη.
Το teatoxing μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση της απώλειας βάρους και της αποτοξίνωσης αλλά αυτό στην πραγματικότητα είναι μόνο απώλεια υγρών και όχι λίπους! Τέλος, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές όπως διάρροια, αφυδάτωση και διαταραχή ηλεκτρολυτών.

 

Η δίαιτα των 6:1

Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει 6 μέρες κανονικού φαγητού και 1 μέρα απόλυτης νηστείας. Η Κλόι Μάιλς από το Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολογίας δηλώνει κατηγορηματικά ότι η δίαιτα αυτή είναι επικίνδυνη. Η ολοήμερη νηστεία σίγουρα επιφέρει κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης μεταξύ άλλων.

 

Αποτοξίνωση με χυμούς

Ουσιαστικά πρόκειται για την κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών ή και smoothies (στα οποία έχουν προστεθεί κι άλλα τρόφιμα όπως ξηροί καρποί και γαλακτοκομικά). Αυτή η δίαιτα υπόσχεται ότι θα αποτοξινώσει τον οργανισμό και θα τον βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα όμως, κανένα τρόφιμο δεν είναι ικανό από μόνο του να μας αποτοξινώσει διότι ο οργανισμός μας έχει το δικό του σύστημα αποτοξίνωσης το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό και αποτελείται από το συκώτι, τα νεφρά, το λεμφικό σύστημα, τον εντερικό σωλήνα και το δέρμα.

Επίσης, οι δίαιτες αυτές υστερούν σε πολλά θρεπτικά συστατικά (κυρίως σε πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο).

 

Πολύ καλό για να είναι αληθινό λοιπόν. Μη στοχεύετε σε ανορθόδοξες δίαιτες που μπορεί να παίζουν με την υγεία σας. Κάντε απλά μικρές βιώσιμες αλλαγές που θα μπορείτε να κρατήσετε για πάντα.

Ζητήστε τα επιστημονικά στοιχεία και λάβετε συμβουλές από το διαιτολόγο-διατροφολόγο σας.