Ανθρωπινες Σχεσεις

Η σχέση ενός ζευγαριού κάποτε και σήμερα

Στο πέρασμα του χρόνου οι προσωπικές σχέσεις των δυο φύλων δεν έμειναν στάσιμες. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει συγκριτικά με παλαιότερες εποχές και αυτό ήταν φυσική εξέλιξη όπως με όλα. Άλλαξε ο τρόπος γνωριμίας καταρχήν, το είδος της σχέσης και οι συμπεριφορές αλλά κυρίως οι ταχύτητες που συμβαίνουν πια όλα όσα αφορούν ένα ζευγάρι.


Αρκετά χρόνια πίσω, ο πιο διαδεδομένος τρόπος γνωριμίας ή σύναψης σχέσης, ήταν το λεγόμενο «προξενιό». Αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το γεγονός πως η κοινωνία ήταν διαφορετική. Για παράδειγμα, η θέση της γυναίκας δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα. Δεν υπήρχε η ελευθερία να κυκλοφορήσει ή να βγει ώστε να γνωρίσει μόνη της κάποιον. Αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις που με κάποιον τρόπο τον γνώριζε, ήταν αδιανόητο ότι θα μπορεί να βγαίνει ραντεβού μαζί του ακόμη και κρυφά. Κι αν έπαιρνε αυτό το ρίσκο ωστόσο, ήταν ακόμη πιο αδιανόητο να κάνει μαζί του σεξ αν δεν παντρεύονταν πρώτα. Οι άντρες είχαν βέβαια ελευθερία να βγουν μα όχι και για σχέση εφόσον ήταν έτσι η κατάσταση.
Σήμερα είναι ευνόητο ότι γυναίκες και άντρες έχουν πλούσια κοινωνική ζωή, εργάζονται αμφότεροι και έχουν παρέες. Επόμενο είναι λοιπόν η γνωριμία τουλάχιστον να είναι εύκολη αν και δεν λείπουν και τα μοντέρνα προξενιά με την έννοια να σου γνωρίσει κάποιος έναν φίλο ή φίλη.Μετά από την γνωριμία ακολουθούν απεριόριστα ραντεβού και συναντήσεις του ζευγαριού για όσο καιρό θέλουν δημόσια δίχως κανένα πρόβλημα και μάλιστα ακόμη και περιπτύξεις. Εννοείται έχουν σεξουαλική ζωή και αν θέλουν να το πάνε σε πιο σοβαρό πλαίσιο θα γίνει όταν το αποφασίσουν οι ίδιοι χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα γίνει γρήγορα. Ακόμη και να συζήσουν μπορούν δίχως να υπάρχει κοινωνικό θέμα ή πίεση και από τις οικογένειες για αποκατάσταση. Πολλοί δε, κάνουν ακόμη και οικογένεια δίχως να παντρευτούν.Και ακόμη και αν χωρίσουν στο οποιοδήποτε από αυτά τα στάδια,ακόμη και μέσα σε γάμο,δεν υπάρχει καμία προκατάληψη και πρόβλημα και η ζωή κυλάει κανονικά.

Τα προηγούμενα χρόνια όμως αυτά ήταν αδιανόητα. Η συμβίωση δίχως γάμο,ο γάμος με καθυστέρηση, η εγκυμοσύνη ή η απόκτηση παιδιού πριν από αυτόν ανήκουστο. Και όσο για χωρισμό ακόμη πιο εξωφρενικό. Επίσης πια οι γυναίκες αποκτούν αρκετές εμπειρίες και συνάπτουν σχέσεις πλουτίζοντας και την ερωτική τους ζωή. Το να μην είναι μια γυναίκα όμως παρθένα παλιότερα αποτελούσε σκάνδαλο και σίγουρα τη στιγμάτιζε, ενώ σαφώς έμενε και ανύπαντρη πια στις περισσότερες των περιπτώσεων για να μην είμαστε απόλυτοι.

 

Τα ζευγάρια σήμερα δεν χρειάζονται επίσης την έγκριση και τη συγκατάθεση κανενός για να είναι μαζί, όπου και όπως,όταν αυτοί το επιλέξουν. Χρόνια πριν κι αυτό ήταν απαγορευτικό. Ταμπού υπήρξε παλιότερα ακόμη και αν είχες γάμο πίσω σου ή παιδιά αποκτήσει από αυτόν τον γάμο ως προς την επιλογή το καινούριου συντρόφου. Οι μεγάλες αν όχι όλες οι αποφάσεις παλιά ήταν του άντρα και η γυναίκα δεν είχε λόγο. Εντυπωσιακό είναι και το ότι κάποτε ο γάμος γίνονταν σε μικρές ηλικίες αναγκαστικά βέβαια εξαιτίας όλων των παραπάνω, αλλά σήμερα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν ισχύει το ίδιο βέβαια για την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.


Προφανώς και ο κατάλογος είναι ατέλειωτος με τις διαφορές που ο χρόνος επέφερε στις σχέσεις των ανθρώπων. Όμως τα σημαντικότερα μάλλον αναφέρθηκαν ώστε να πάρουμε μια ιδέα.

Leave a Comment