Ανθρωπινες Σχεσεις

Η σωστή ώρα για να αποκτήσεις οικογένεια

Η χρονική στιγμή που κάποιος θα κάνει οικογένεια διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, από φύλο σε φύλο και εποχή σε εποχή. Εξαρτάται επίσης από πολλούς παράγοντες που άλλοι σχετίζονται με επιλογή μας κι άλλοι όχι. Κανόνας δεν υπάρχει, μήτε σωστό ή λάθος στο πότε πρέπει να κάνεις αυτό το βήμα στη ζωή σου και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και τα συν και τα μείον.
Παλιότερα οι άνθρωποι παντρεύονταν και δημιουργούσαν οικογένεια σε μικρότερες ηλικίες από ότι σήμερα. Αυτό είχε να κάνει με τη στέρηση της ελευθερίας και ελευθεριότητας των σχέσεων αλλά και στο ότι δεν ακολουθούσαν κάποιες σπουδές ή καριέρα τόσοι πολλοί άνθρωποι και ειδικά γυναίκες.

Σε πολλές περιπτώσεις επίσης αποτελούσες ένα βάρος που έπρεπε να φύγεις από τους ώμους των γονιών πλέον για να παίρνουν σειρά και τα μικρότερα αδέρφια. Σήμερα οι άνθρωποι έχουν ελευθερία στις σχέσεις και φροντίζουν κιόλας να αποκτούν πολλές εμπειρίες πριν αποφασίσουν τέτοιο βήμα.

Ακόμη και οι γυναίκες θέλουν και πολύ σωστά να ζήσουν τη ζωή τους και να χαρούν κάποια πράγματα πριν αφοσιωθούν στην δική τους οικογένεια,συν ότι ρίχνουν αρκετό βάρος πια στον μορφωτικό κι εργασιακό τομέα,πράγμα που σου τρώει χρόνο έτσι κι αλλιώς.


Ένας άλλος παράγοντας που καθυστερούν σήμερα να κάνουν αυτό το βήμα είναι η ωριμότητα.

Οι άνθρωποι δεν είναι πια το ίδιο ώριμοι σε ηλικίες που παλιά ήταν λόγω συνθηκών ζωής που βελτιώθηκαν αλλά και γαλουχίας από τους γονείς τους.

Κάνοντας οικογένεια σε πολύ νεαρή ηλικία μπαίνεις σε σοβαρά προβλήματα αναγκαστικά και χάνεις απολαύσεις.Επίσης είναι αμφίβολο το πόσο έτοιμος είσαι να αναλάβεις τέτοιες ευθύνες και ειδικά γονεϊκές. Βέβαια έχεις πλεονέκτημα ότι θα έχεις μεγάλα παιδιά και θα είσαι κι εσύ ακόμη νέος συνεπώς ίσως το χάσμα μεταξύ σας να μην είναι τεράστιο.

Άλλο πλεονέκτημα είναι πως το ίδιο νέος θα αποκτήσεις μάλλον κι εγγόνια επομένως θα έχεις κουράγιο και δύναμη να προσφέρεις πιο πολλά.
Αποκτώντας οικογένεια σε μεγαλύτερες ηλικίες από την άλλη μεριά, υποτίθεται έχεις ζήσει αρκετά πράγματα και θα μπορείς μην έχοντας απωθημένα να είσαι πιο αφοσιωμένος σε αυτήν με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας

.Έχεις ωριμάσει και αποκτήσει εφόδια ώστε να είσαι πιο έτοιμος να αναλάβεις το ρόλο του γονιού έχοντας πρωτίστως επιλέξει κατάλληλο συνοδοιπόρο για όλα αυτά. Έχεις στρώσει επίσης την επαγγελματική σου ζωή άρα είσαι στην κατάλληλη φάση.

Αυτά σε γενικές γραμμές είναι μερικά κριτήρια για κάθε ηλικία όσον αφορά την απόκτηση οικογένειας χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απόλυτα ή δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάθε περίπτωση.

Αυτή η απόφαση είναι προσωπική επιλογή και σαφώς έχει πρωτίστως να κάνει με τα θέλω μας αλλά και το πότε θα βρούμε σωστό σύντροφο που ίσως θα μας εμπνεύσει γι’αυτό, ή πότε το βιολογικό μας ρολόι θα κουδουνίσει.