Ανθρωπινες Σχεσεις

Είναι αγάπη;

Written by Thomi Mp

Η αγάπη είναι μία και είναι ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Ή το νιώθεις ή δεν το νιώθεις. Όλα τα άλλα συναισθήματα είναι επίσης θεμιτά και ανθρώπινα αλλά είναι λάθος τουλάχιστον αν όχι εγκληματικό ή απεχθές να τα βαφτίζεις αγάπη. Όλα τα άλλα συναισθήματα είναι παροδικά και αυτό είναι φυσιολογικό δίχως να τα υποτιμάμε. Η αγάπη ωστόσο είναι το υπέρτατο συναίσθημα και ακόμη κι αν θες δεν μπορεί να φύγει.Είναι αδύνατο να αγαπάς και να ξε-αγαπάς. Όσο κι αν το επιθυμείς,όσο κι αν έχεις κατακλυστεί κι από άλλα αισθήματα αρνητικής φύσεως, δεν είναι στο χέρι σου να το σβήσεις έτσι απλά αυτό το συναίσθημα που λέγεται αγάπη. Αν φυσικά πάρουμε ως δεδομένο ότι το αναγνωρίζεις, ότι είσαι ικανός να το νιώσεις ακόμη και με λάθη που ενδεχομένως θα κάνεις.


Ο λόγος που κάποιοι βαφτίζουν αγάπη σωρεία άλλων συναισθημάτων είναι παράξενος αν μη τι άλλο κι εκνευριστικός βέβαια.Η αγάπη για να έρθει χρειάζονται προϋποθέσεις και άλλου είδους ψυχή και βιώματα. Δεν ελέγχεται σαφώς μα δεν είναι απλό πράγμα. Από τη στιγμή δε που θα τη νιώσεις, η πορεία της και η συμπεριφορά σου πρέπει να συνάδουν με όσα αντιπροσωπεύει. Είναι τόσο συγκεκριμένη που αποκλείεται να ξεγελαστείς και να ξεγελάσεις. Ανεξάρτητα από τη δική σου βούληση φαίνεται και αποδεικνύεται η ύπαρξή της ή η μη ύπαρξή της. Παλεύοντας να την αποδείξεις με αταίριαστα προς αυτήν πράγματα υποτιμάς πρώτα τον εαυτό σου και έπειτα τον άλλον. Δεν είναι λέξη που πρέπει εύκολα κι επιπόλαια να ειπωθεί αν δεν συνοδεύεται από πράξεις. Δεν είναι αίσθημα που το κουμαντάρεις ούτε χρονικά μα κυρίως ως τρόπο ζωής ή εκδήλωσης αλλά από μόνη της σε οδηγεί.


Υπάρχουν δυο πιθανότητες. Η μια είναι κάποιος να βαφτίζει οτιδήποτε άλλο νιώθει ως αγάπη σκοπίμως και η άλλη χωρίς να θέλει. Σκοπίμως γίνεται για να πείσεις τον άλλον. Δεν ξέρεις ούτε εσύ τι είναι αγάπη σίγουρα αν το κάνεις αυτό αλλά ξέρεις καλά πως αυτά που νιώθεις λέγονται αλλιώς. Λέγονται ενθουσιασμός, ξεμυάλισμα, ερωτική έλξη, πάθος, νοιάξιμο, εμμονή, συμπάθεια και πολλά άλλα, μα όχι αγάπη. Ακόμη και ερωτευμένος να είσαι ή να νιώθεις πως είσαι αυτό δεν είναι αγάπη και κάποτε πρέπει να το διαχωρίσουμε. Άθελά σου βαφτίζεις κάτι από όλα αυτά αγάπη επειδή έπεισες τον εαυτό σου ότι έτσι είναι. Ίσως να λαχταρούσες να το αισθανθείς και γι’αυτό το κάνεις. Ίσως είσαι επιπόλαιο άτομο ή παρορμητικό γενικά. Όπως και να έχει θα προσγειωθείς και θα προσγειώσεις δυστυχώς και άλλον άνθρωπο όταν συνειδητοποιήσεις ότι αυτό δεν είναι το συναίσθημα που θαρρούσες. Θέμα χρόνου είναι.
Ας μην λερώνουμε ή εξευτελίζουμε μια έλξη και κυρίως ένα συναίσθημα με τέτοιο μεγαλείο. Ας είμαστε προσεχτικοί και φειδωλοί ως να σιγουρευτούμε ότι είναι αγάπη. Κι αν είναι, θα φανεί και με τη σειρά μας οφείλουμε να την κάνουμε αισθητή επί της ουσίας.

About the author

Thomi Mp