Συνεντεύξεις

Κατερίνα Βρανά: Εγώ είμαι το παιδί μέσα στην τρελή χαρά!

14241556_10153743725091631_3780600527729190087_oΗ Κατερίνα Βρανά είναι μια stand up comedian μοναδική στο είδος της, το CNN την κατέταξε πέρσι στη λίστα του με τις Γυναίκες Κωμικούς που Πρέπει να Δεις, και όχι άδικα, ενώ φέτος είναι υποψήφια για τον διαγωνισμό «Το Πιο Αστείο Άτομο Στον Κόσμο» ανάμεσα σε 89 κωμικούς  από 56 χώρες και μας ξεκαθαρίζει τα πράγματα σχετικά με το σεξ μέσα από την  παράσταση ‘About Sex’.

•Καλησπέρα Κατερίνα, θέλω καταρχήν να σε ρωτήσω αν έχεις αγωνία που έχουν μείνει μόνο 3 μέρες για τον διαγωνισμό ‘The funniest person off the world’;

Ναι!! Γιατί ξεκινάνε διάφοροι οι οποίοι είναι πολύ μεγαλύτερα ονόματα στη χώρα τους από ότι είμαι εγώ εδώ,και φεύγουνε μπροστά! Σήμερα ας πούμε ο Γερμανός ξύπνησε με 100.000 like. Ε χέσε με!!

•Τι είναι ο διαγωνισμός για εσένα; Συμμετέχουν πολλές χώρες πολλοί άνθρωποι..

Είναι πάρα πολλές χώρες και είναι μεγάλη χαρά που με συμπεριέλαβαν σε αυτό! Θα ήθελα να περάσω στους 20, όνειρο δε θα το έλεγα δεν το ονειρευόμουν δηλαδή από μικρό κορίτσι ας πούμε αυτό, αλλά είναι μια επιτυχία και βοηθάει πάρα πολύ και επειδή θέλω να κάνω διεθνή καριέρα, να μπορώ να παίζω σε πολλές χώρες αυτό με βοηθάει πάρα πολύ. Όταν έχει μέσα Μαλαισιανούς,Φιλλιπινέζους, Πολωνούς,  είναι τεράστια ευκαιρία, τώρα απλώς πρέπει να το σπρώξω!

•Στην  Ελλάδα είναι εύκολο να είσαι stand up comedian και μάλιστα γυναίκα;

Η αλήθεια είναι ότι με ρωτάνε πολύ συχνά  πως είναι να κάνεις stand up σαν γυναίκα, δυσκολεύομαι να το απαντήσω γιατί δεν έχω κάνει stand-up ποτέ ως κάτι άλλο!!

Είναι πολύ λίγες όντως οι γυναίκες, το 10% των κωμικών, εκτός των χωρών που έχουν παράδοση στο stand up όπως Αγγλία, Αυστραλία, Αμερική που πλησιάζουν το 15-20% που και πάλι είναι μικρό ποσοστό, αλλά στην Ελλάδα είναι δύσκολο γιατί δεν υπάρχει οικειότητα με το είδος, οπότε αυτό το κάνει δύσκολο. Ο κόσμος που θα έρθει δεν ξέρει τις κατάλληλες συνθήκες, το stand-up  θέλει τις ίδιες συνθήκες που θέλει ένα θεατρικό, και πολύς κόσμος νομίζει ότι θέλει τις ίδιες συνθήκες που θέλει ένα live μουσικής και δεν είναι καθόλου το ίδιο!!

Για να γελάσεις πρέπει να προσέχεις τι λέει ο άλλος και πρέπει να τον αφήσεις να σε παρασύρει στην ιστορία που σου περιγράφει, δημιουργείς ένα κόσμο βάση της δικής σου οπτικής γωνίας και βάζεις μέσα το κοινό, για να γίνει αυτό χρειάζεται την προσοχή και την συγκέντρωση τους! Όταν αντιμετωπίζεται σαν live τύπου τα λέμε και που και που προσέχουμε δε δουλεύει! Δε θα γελάσουν έτσι!

547268•Υποθέτω ότι τα κείμενα έχουν προφανώς επεξεργαστεί από πριν δεν είναι κάτι που γίνεται και πλάθεται εκείνη την ώρα.

Ναι ναι είναι επεξεργασμένα, που και που υπάρχουν στιγμές που μιλάς με το κοινό αλλά γενικά όχι! Πολύς κόσμος δεν το καταλαβαίνει αυτό, πολύς κόσμος φοβάται ότι θα τους ξεφτιλίσουμε,-που δεν το κάνουμε αυτό-, δεν ασχολούμαστε σχεδόν καθόλου με το κοινό. Και υπάρχει κόσμος που φοβάται ότι θα τους μιλήσεις και δεν θέλει να έρθει ή κόσμος που έρχεται για να πετάξει τις ατάκες του! Το οποίο διακόπτει και την ροή μια ιστορίας πολλές φορές, μπορεί δηλαδή εσύ να το έχεις φτιάξει έτσι ώστε να υπάρχουν παύσεις έτσι ώστε να βγάλουν το μεγαλύτερο δυνατό γέλιο και σε κάθε παύση να πετάγεται κάποιος και να λέει κάτι το οποίο θεωρεί πως είναι αστείο. Και εκεί είμαστε κάπως ‘ Εεε δεν πειράζει..ευχαριστούμε αλλά το ΄χουμε!’

•Υπάρχουν θέματα ταμπού με τα οποία δε γελάμε εύκολα στην Ελλάδα, για παράδειγμα το σεξ;

Στην Ελλάδα γελάνε με το σεξ, δε γελάνε με τις αρρώστιες, η υγεία είναι το θέμα ταμπού. Αστεία με τον καρκίνο που πιάνουν έξω, εδώ ξεκινάνε όλοι και σταυρώνονται!!

•Άρα να υποθέσω ότι το ‘About sex’ είχε την αναμενόμενη επιτυχία;

Εγώ φοβόμουν λιγάκι για την Ελλάδα  γιατί πρώτον δεν είναι τόσο γνωστό το είδος και η αμεσότητα του και δεύτερον επειδή όταν ο κόσμος ακούει ‘About sex’ έρχεται και θεωρεί ότι θα μιλήσουμε για το σεξ με χυδαίο τρόπο και θα πούμε χοντρά αστεία και δεν είναι αυτό! Είναι μια παράσταση για το σεξ αυτή τη στιγμή, το σεξ αυτό καθ’ αυτό! Την πράξη και τις ανησυχίες μου ότι είναι παντού με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει την ουσία του. Είναι παντού και συγχρόνως πουθενά τα τελευταία 20 χρόνια, και χρησιμοποιείται για να σου πουλήσει τα πάντα. Οπότε η παράσταση κινείται γύρω από αυτό, πως είναι η πράξη, και μιλάω πολύ επί της ουσίας. Αυτό βέβαια είναι κάτι που στην Ελλάδα στον κόσμο δεν αρέσει, δεν το θέλει. Δεν αρέσει στον κόσμο να μιλάει για το σεξ επί της ουσίας, δηλαδή οι γονείς δεν μιλάνε στα παιδιά τους για το σεξ, τα παιδιά δεν έχουν σεξουαλική εκπαίδευση στο σχολείο. Μας αρέσει να κάνουμε αστεία γύρω από το σεξ-και να θεωρούμε ότι είμαστε και οι καλύτεροι-αλλά ουσιαστικά δεν μας αρέσει να το συζητάμε, γι αυτό και το φοβόμουν αλλά εν τέλει πάει πολύ καλά και χαίρομαι χτυπάω ξύλα σταυρώνομαι ξέρεις όλα αυτά!

•Πιστεύεις ότι το σεξ είναι σημαντικό στη ζωή μας;

Ναι βέβαια,σημαντικότατο!

•Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να έρθει να δει την παράσταση;

Για να περάσει καλά και να μάθει πράγματα για το σεξ που μέχρι τώρα δεν ήξερε! Είναι πάρα πολύ εκπαιδευτική παράσταση!

•Υπάρχει κάτι που σου έχει συμβεί σε παράσταση και σου έχει μείνει και το θυμάσαι;

Αυτά που ακούγονται κατά τη διάρκεια δε τα θυμάμαι συνήθως, είναι πράγματα που λέγονται από ενθουσιασμό μπορεί να έχουν πλάκα αλλά δεν είναι κάτι που θα σου μείνει!

Το παράδειγμα που φέρνω κάθε φορά που με ρωτάνε για το χιούμορ των Ελλήνων -επειδή δεν έχουμε αυτοσαρκασμό και παίρνουμε τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά-είναι το ότι μια φορά που κάνω πλάκα με τον εαυτό μου επί σκηνής για τα μαλλιά μου ότι χωράνε πράγματα μέσα ότι απορροφούν υγρασία πετάχτηκε μια κυρία και μου είπε: ‘Μια χαρά είναι τα μαλλιά σου κούκλα μου. Μια χαρά!’

•Αλήθεια με τα μαλλιά αυτά τι γίνεται; Δεν είναι εύκολο πράγμα!

Το μαλλί πλέον είναι σήμα κατατεθέν και χαίρομαι γι αυτό γιατί επιτέλους είναι χρήσιμα! Μέχρι τώρα ήταν απλώς ένα βάσανο που κουβαλούσα πάνω στο κεφάλι μου, τώρα βρήκαν ρόλο!katerina-vrana-people-71-2

•Στη ζωή σου έχεις χιούμορ ή είσαι από αυτούς που είναι απλά κωμικοί στη σκηνή και στη ζωή τους είναι λίγο σνομπ και δε θέλουν πολλά-πολλά;

Μουντρούχες; Εγώ νομίζω πως ακόμα και αυτοί έχουν αίσθηση του χιούμορ απλώς δεν είναι ανοιχτοί άνθρωποι. Έχω πολλούς φίλους κωμικούς που είναι πολύ αστείοι επί σκηνής αλλά πολύ κλειστοί στη ζωή τους με αποτέλεσμα να δίνουν την εντύπωση ότι είναι σνομπ ενώ δεν είναι. Εγώ για να το ξεκαθαρίσουμε δεν είμαι από αυτούς! Εγώ είμαι το παιδί μέσα στην τρελή χαρά! Προσπαθώ να έχω χιούμορ στη ζωή μου, η Ελλάδα βέβαια το κάνει δύσκολο-να τα λέμε και αυτά- αλλά δεν είμαι αναγκαστικά αστεία απλά κεφάτη!

•Τι είναι αυτό που σε διασκεδάζει; Με τι θα περάσεις καλά όταν θα βγεις έξω;

Πωπω!! Χορός! Έχω πάρα πολύ καιρό να βγω και να χορέψω. Πότε σταμάτησαν να χορεύουν στην Ελλάδα;! Έχω παρατηρήσει σε πολλά μέρη που πάω πως ο κόσμος απλώς στέκεται με το πότο και κουνιέται λιγάκι. Εγώ διασκεδάζω όταν έχω καλή μουσική για να χορέψω, ωραίο φαί -και την ψυχή μου πάρε- και να περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που με κάνουν να περνάω καλά, δεν μου αρέσει να σπαταλώ το χρόνο μου. Και σε ωραίο μέρος να πάω και καλό φαγητό να έχει αν δεν έχω ανθρώπους που να με κάνουν να περνάω καλά δεν κάθομαι, παλιά θα το έκανα  τώρα θέλω καλή παρέα κυρίως. Αν είναι καλή η παρέα χορεύω και σε άδεια πλατεία με νταούλια!

•Τέλος θέλω να σε ρωτήσω,αν είχες την δυνατότητα να είσαι μια άλλη γνωστή προσωπικότητα, να γεννιόσουν μια άλλη, ποια θα ήθελες να ήσουν;

Sofia Vergara! Χωρίς δεύτερη σκέψη, δεν χρειάζεται να το σκεφτώ καν! Χωρίς δεύτερη σκέψη, παντρεύτηκε και τον άντρα των ονείρων μου! Όταν κόσμος με ρωτάει αν μια γυναίκα που ‘τσαλακώνεται’ είναι sexy απαντάω αμέσως: ’ Sofia Vergara, τη βλέπεις;’ Έχει απίστευτο αυτοσαρκασμό, τσαλακώνεται συνέχεια, πιστεύω είναι το καλύτερο παράδειγμα για να καταλάβει ο κόσμος πως είναι να μπορείς να γελάσεις με τον εαυτό σου! Αυτό δε σε κάνει ούτε λιγότερο sexy ούτε λιγότερο ποθητή!

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ!

About Sex:

Θέατρο 104

Έναρξη: Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016
Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 9.15 μμ μόνο για 12 παραστάσεις
Γενική είσοδος : 10€
Διάρκεια παράστασης: 90’
Λήξη: Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε www.katerinavrana.com

«Funniest Person In The World» competition:

http://indi.com/7fzc9

 

About the author

Στέλλα Τουπλικιώτη

Όχι δεν γράφω από μικρή και άλλα τέτοια βαθυστόχαστα, εγώ Νομικά σπούδασα απλά μου αρέσει να πειραματίζομαι με ότι μου καρφωθεί στο κεφάλι. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε το cracked.gr! Είχα όμως και τους καλύτερους συνεργούς σε αυτό το έγκλημα! Θέλω να ξέρετε ότι αγαπώ πολύ τους φίλους μου, το φαγητό και τους...μονόκερους! Α! Επίσης κάποιες φήμες λένε ότι είμαι αντικοινωνική, εγώ λέω απλά πως μιλάω πολύ, νευριάζω εύκολα, βαριέμαι ευκολότερα!