Ταξίδια

Κοϊμπρα: Το μυστικό της Πορτογαλίας

Κοϊμπρα: Ένας προορισμός χαμηλών τόνων στην Πορτογαλία

coimbra-portugal-night1

Αν σας βγάλει ποτέ ο δρόμος τέρμα σχεδόν δύση, εκεί όπου παλιότερα πίστευαν ότι ο κόσμος τελείωνε σε μια μύτη της νότιας Πορτογαλίας, που σήμερα ονομάζεται Sagres, μην ξεχάσετε και μην παραλείψετε να επισκεφτείτε αυτή την μικρή μεν, αλλά μια από τις σημαντικότερες πόλεις της χώρας. Διαθέτει ένα από τα παλαιότερα Πανεπιστήμια όλης της Ευρώπης, γιατί το Πανεπιστήμιο της Κοϊμπρα ιδρύθηκε το 1290, υπερπλήρεις βιβλιοθήκες, κτίσματα πανεπιστημιακά και μη που καταφέρνουν να σε κάνουν να νομίζεις ότι ζεις σε μια άλλη περίοδο. Γραφική φοιτητούπολη, τοποθετημένη ανάμεσα σε περίπου ίση απόσταση τόσο από τη Λισαβόνα όσο και από το Πόρτο και κομμένη στη μέση από τον ποταμό Montego, στην Κοϊμπρα ζεις την απλότητα του πορτογαλικού λαού, τους άπειρους φοιτητές ντυμένους με τη στολή τους, την νυχτερινή ζωή στις λιθόστρωτες πλατείες. Λϊγες ημέρες είναι αρκετές για να γυρίσεις αυτή την μικρή πόλη, που όμως αν την αφήσεις να σε συνεπάρει, έχεις να κερδίσεις μόνο γλυκές αναμνήσεις, σαν αυτές που μιλούν τα παραδοσιακά τραγούδια της χώρας (fados), όταν λένε «Coimbra saudade» (Νοσταλγία για την Κοϊμπρα).

Πώς θα πάω: Με αεροπλάνο, ως τη Λισαβόνα ή στο Πόρτο, και από εκεί στην Κοϊμπρα με τρένο. Η πόλη δεν διαθέτει αεροδρόμιο, διαθέτει όμως δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς που δεν είναι μακριά από το κέντρο.
Πότε θα πάω: Η Κοϊμπρα είναι μία πόλη με αρκετή υγρασία και βροχές κατά τους χειμερινούς μήνες, και το καλοκαίρι λόγω του μεγάλου μέρους του φοιτητικού πληθυσμού, αδειάζει. Καλές μέρες για να πας στην Κοϊμπρα είναι η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, όπου γίνεται το φοιτητικό φεστιβάλ «Queima das Fitas» για τη σήμανση της λήξης του ακαδημαϊκού έτους, και μπορείς να παρακολουθήσεις συναυλίες, παρελάσεις και γιορτές.
Πού θα μείνω: Καλό σημείο με θέα στον ποταμό Montego είναι η Largo da Portagem (πλατεία Portagem) με ξενοδοχεία και καφέ μπροστά στο ποτάμι. Αν θέλεις κάτι περισσότερο γραφικό, μπορείς να προτιμήσεις το κέντρο της παλιάς πόλης, τη μικρή πλατεία Se Velha, που θα σου προσφέρει hostels για διαμονή και υπέροχα βράδια στα μικρά μπαράκια της.
Μπορεί να σου βγει λίγο η ψυχή μέχρι να πας, λόγω πιθανώς πολλών μετεπιβιβάσεων σε αεροπλάνα και έξτρα μπόνους το τρένο, αξίζει όμως αν έχεις σκοπό να επισκεφτείς τη Λισαβόνα και το Πόρτο να μην την παραλείψεις. Θα περάσεις υπέροχα και δεν θα την ξεχάσεις για τη δυναμική της που θα σε μαγέψει.

201407-w-most-beautiful-libraries-in-the-world-coimbra-university-library-portugal

Η βιβλιοθήκη Sao Joanina στο Πανεπιστήμιο της Κοϊμπρα

1353409295_visit-torre-big

Το καμπαναριό και το μουσείο του Πανεπιστημίου. 

About the author

Ζωή Νιάκου

Γεννήθηκα πριν λίγα χρόνια και μεγαλώνω στη Θεσσαλονίκη. Όταν μεγαλώσω λίγο ακόμη, θα πάρω το αμάξι μου, στην τσέπη χαρτζιλίκι και θα ξεκινήσω από τη Θεσσαλονίκη για όλο τον κόσμο. Προς το παρόν σχολιάζω όσα συμβαίνουν και με κλικάρουν.