Ταξίδια

Κρακοβία: Μία ιδιαίτερη πόλη

Η Κρακοβία, μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες πόλεις της Πολωνίας, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και τουριστικά κέντρα της χώρας. Όντας η πρωτεύουσα, από τον 11ο αιώνα μέχρι και το 1569, γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της την περίοδο αυτή, με δεκάδες αρχιτεκτονικά επιτεύγματα να φανερώνουν τον τότε πλούτο της. Το 1569 πρωτεύουσα θα γίνει η Βαρσοβία, ενώ η Κρακοβία θα περάσει από τα χέρια της Ρωσίας και της Αυστρίας για να καταλήξει και πάλι στην Πολωνία, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η UNESCO θα την συμπεριλάβει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς το 1978, δίνοντας νέα ώθηση στον τουρισμό και κάνοντας την πόλη ακόμα πιο γνωστή σε όλους.


Advertisement

Rynek Glowny
Πρώτη στάση στην Κεντρική Πλατεία ή αλλιώς Rynek Glowny. Η γοτθική αρχιτεκτονική δίνει μία παραμυθένια αίσθηση στο όλο τοπίο, καθιστώντας την ιδανική για μία βόλτα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Τα μαγαζιά και οι καφετέριες που την περιστοιχίζουν είναι γεμάτα από ντόπιους και τουρίστες, ενώ αν είσαι τυχερός θα μπορέσεις να απολαύσεις και ορισμένα παραδοσιακά προϊόντα από τα κιόσκια που στήνονται περιστασιακά. Ίσως λίγο αργότερα θα μπορούσες να ξεκουραστείς σε μία από τις ξύλινες άμαξες και να επιτρέψεις στους πανέξυπνους οδηγούς τους –που δεν είναι άλλοι από άλογα- να σε ξεναγήσουν στην παλιά πόλη. Πλακόστρωτοι δρόμοι, γραφικά μαγαζιά και πλανόδιοι μουσικοί προσφέρουν μία μοναδική εικόνα της πόλης. Τα μαγαζιά είναι για άλλη μία φορά στο προσκήνιο έτοιμα να σου προσφέρουν παραδοσιακές αλλά και ethnic γεύσεις.

Kosciol Mariacki
Στο κέντρο της Παλιάς Πόλης και δίπλα στην Κεντρική Πλατεία βρίσκεται ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Kosciol Mariacki. Πρόκειται για μία πλίνθινη γοτθική εκκλησία, της οποίας η σημερινή μορφή χρονολογείται περί τον 14ο αιώνα. Τα δύο κωδωνοστάσια έχουν μία χαρακτηριστική διαφορά ύψους, με το μεγαλύτερο να φτάνει τα 80 μέτρα. Πίσω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει ένα ξυλόγλυπτο τρίπτυχο με επιχρυσωμένα στοιχεία, έργο του Wit Stosz, ενός από τους μεγαλύτερους γλύπτες της Γερμανίας εκείνη την εποχή. Ο άμβωνας, το εκκλησιαστικό όργανο αλλά και κάθε γωνιά αυτής της εκκλησίας είναι στολισμένη με χρυσές λεπτομέρειες αναδεικνύοντας το μεγαλείο της. Κάθε ώρα ακούγεται από το πιο ψηλό κωδωνοστάσιο ένα σήμα τρομπέτας (Hejnalista) σε πένθιμο τόνο προς τιμήν του διάσημου τρομπετίστα του 13ου αιώνα που δέχθηκε το θανατηφόρο βέλος ενώ προειδοποιούσε την πόλη για την επίθεση των Μογγόλων.


Advertisement

Το ιστορικό κέντρο και η παλιά πόλη βρίσκονται μέσα σε ένα καταπράσινο τείχος που κατασκευάστηκε με σκοπό να αντικαταστήσει τα αρχικά τείχη της παλιάς πόλης. Δείχνει τα όρια της τότε πόλης προσφέροντας όμως ταυτόχρονα μία πιο φιλική και ζωντανή αίσθηση. Έξω από αυτά τα όρια εκτείνεται η υπόλοιπη Κρακοβία, που έχει πια αναπτυχθεί σημαντικά. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά μνημεία, όχι μόνο της Κρακοβίας αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Auschwitz
Γνωστός σε όλους –μικρούς και μεγάλους- ο χώρος αυτός προκαλεί μία ανατριχιαστική αίσθηση μόνο και στο άκουσμά του. Στην εβραϊκή περιοχή πραγματοποιείται ένα free walking tour από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι τους θαλάμους εξόντωσης, ξεκινώντας από την είσοδο την οποία “κοσμούσε” μία μεταλλική επιγραφή “Arbeit Macht Frei” δηλαδή “η εργασία απελευθερώνει”.  Ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια είναι μία πλατεία, που κατασκευάστηκε αρχικά για 3.000 άτομα, οι Ναζί όμως τη χρησιμοποίησαν για να κρατήσουν 20.000 Εβραίους. Λέγεται πως τους μάζευαν εκεί μέχρι να τους χωρίσουν και να τους στείλουν στους θαλάμους. Μπρούτζινες καρέκλες έχουν στηθεί στη μνήμη όλων όσων πέρασαν και χάθηκαν. Απέναντι βρίσκεται και το Birkenau ένα αντίστοιχο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αξίζουν σίγουρα μία επίσκεψη, παρά τη θλίψη, την οργή και το φόβο που μπορούν να σου προκαλέσουν.


Advertisement

Wawel
Ο λόφος Wawel φιλοξενεί το ομώνυμο κάστρο, ένα οχυρωμένο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που χρειάστηκε αρκετούς αιώνες για να ολοκληρωθεί. Πέρασε μέσα από τα κύματα της ιστορίας, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών όμως το Βάβελ αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε εθνικό μουσείο. Δεκάδες εκθέσεις μόνιμες και περιοδικές κοσμούν το χώρο του κάστρου. Το εντυπωσιακότερο ίσως μνημείο του κάστρου είναι το παρεκκλήσι του Σαγισμούνδου με τον ολόχρυσο τρούλο του. Διαφορετικά μπορείς απλά να κάνεις μία βόλτα γύρω από τα τείχη του κάστρου, αργά το απόγευμα, και να απολαύσεις την τοξωτή αυλή σπάνιας ομορφιάς.
http://www.wawel.krakow.pl/en/

Wieliczka saltmine kinga
Ένα ορυχείο αλατιού βρίσκεται στην πόλη Wieliczka στα νότια της Κρακοβίας. Λειτούργησε από τον 13ο αιώνα μέχρι και το 2007 αποτελώντας το δεύτερο παλαιότερο αλατωρυχείο του κόσμου. Σήμερα ανήκει στις λίστες με τις διασημότερες τουριστικές ατραξιόν. 300 χιλιόμετρα και 327 μέτρα βάθος φιλοξενούν ετησίως 1.2 εκατομμύρια τουρίστες. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί ένα μονοπάτι 3,5 χιλιομέτρων για τους επισκέπτες, στο οποίο υπάρχουν αγάλματα από τους τότε εργάτες, αλλά και ποιο σύγχρονα από διάφορους καλλιτέχνες που αναπαριστούν εξέχουσες προσωπικότητες της ιστορίας όπως Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang von Goethe, Alexander von Humboldt, Dmitri Mendeleyev, Ignacy Paderewski, Robert Baden-Powell, Karol Wojtyła (Πάπας John Paul II), Bill Clinton.

Όλα τους είναι κατασκευασμένα από φυσικά πετρώματα αλατιού. Στο βάθος βρίσκεται ένας μεγάλος καθεδρικός ναός εξ ολοκληρου κατασκευασμένος από αλάτι -από τους πολυέλαιους μέχρι τα αγάλματα των αγίων, την Αγία Τράπεζα και τα πλακίδια του δαπέδου- με μία αίθουσα προσαρμοσμένη για διάφορες τελετές όπως γάμους και άλλες εκδηλώσεις. Ενδιάμεσα υπάρχει μία λίμνη που λειτουργεί σαν σανατόριο με καθαρό αέρα ιδανικό για όσους θέλουν να ανανεωθούν.


Advertisement

Φυσικά η Κρακοβία διαθέτει δεκάδες μουσεία, πάρκα, μαγαζιά, εστιατόρια καθώς και πολύ μουσική από πλανόδιους αλλά και μουσικά σχήματα στα διάφορα café bar της πόλης. Τα παραπάνω όμως είναι μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που θα πρέπει να συμπεριλάβεις στη λίστα σου!

Καλό ταξίδι!