Διατροφή

Λευκή Vs Καστανή Ζάχαρη. Ποια να επιλέξω;

Η παραγωγή της ζάχαρης στη χώρα μας γίνεται, κυρίως, με την επεξεργασία των ζαχαρότευτλων. Ως αποτέλεσμα έχουμε τη δημιουργία κρυστάλλων ζάχαρης που είναι πλούσιοι σε μια καστανή κολλώδη ουσία, τη μελάσα

Η μελάσα είναι ένα συστατικό με σκούρο καστανό χρώμα και γλυκόπικρη γεύση. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και διάφορες βιταμίνες.

Για την παραγωγή της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, οι κρύσταλλοι της ζάχαρης υφίστανται τη μεγαλύτερη δυνατή επεξεργασία, έτσι ώστε να απομακρυνθεί εντελώς η μελάσα και να μείνουν μόνο οι λευκοί καθαροί κρύσταλλοι. Τώρα, όσον αφορά τη καστανή ζάχαρη, αυτή είναι επίσης επεξεργασμένη με την διαφορά ότι δεν αφαιρείται εξ ολοκλήρου η μελάσα.

Η κύρια διαφορά στις δυο μορφές ζάχαρης, είναι η περιεκτικότητα της καστανής ζάχαρης σε μελάσα, στην οποία οφείλει και το καστανό της χρώμα. Αν και η μελάσα περιέχει μέταλλα και βιταμίνες, στην πράξη, οι διαφορές σε θρεπτικά συστατικά ανάμεσα στις δυο μορφές ζάχαρης είναι μικρές.

Ακόμα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν έχουν καμία διαφορά στο θερμιδικό τους περιεχόμενο. Αν λοιπόν διαλέξουμε τη λευκή, ή την καστανή ζάχαρη για τον καφέ ή τα γλυκά μας, στην ουσία δεν κερδίζουμε τίποτα σε θερμίδες. Για τη μείωση των θερμίδων, είναι σκόπιμη η μείωση της ζάχαρης οποιουδήποτε χρώματος.

Leave a Comment