Ταξίδια

Μακρινίτσα: Το μπαλκόνι του Πηλίου

 Το 1934 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφτηκε τη Μακρινίτσα ,αυτό το πανέμορφο διατηρητέο χωριό κι εξαιτίας της μαγευτικής θέας που έχει το χαρακτήρισε μπαλκόνι του Πηλίου.Το βουνό των Κενταύρων την έχει βασίλισσα αφού και από την πόλη φαίνεται μαγευτική.Μοναδική αρχιτεκτονική και ξακουστή η πηλιορείτικη και η Μακρινίτσα αποτελεί σπουδαίο δείγμα αυτής.Υπέροχος προορισμός για όλες τις εποχές με μια φυσική ομορφιά απερίγραπτη και όσο για την απόσταση από την πρωτεύουσα τη Μαγνησίας; Μικρή αφού είναι μόλις 17 χιλιόμετρα.


Χτισμένη αμφιθεατρικά το 1204 από υψόμετρο 300 μ. έως 850 μ.Γραφικότατο μέρος σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές μα δεν λείπει τίποτα αφού και η διαμονή είναι εξασφαλισμένη σε υπέροχα δωμάτια παραδοσιακά, φαγητό καταπληκτικό με σπεσιαλιτέ τοπικές και μια αγορά με αναμνηστικά καταπληκτικά αλλά και παραδοσιακά προ’ι’όντα μοναδικά. Φρούτα,χειροποίητα ζυμαρικά,βότανα,μέλι και διάφορα γλυκά,είναι μόνο μερικά από τα καλούδια που θα βρει κάποιος.Τα αξιοθέατα πολλά επίσης ξεκινώντας από την πανέμορφη πλατεία της με το συντριβάνι κι έναν καταρράκτη που χύνεται,την εκκλησία του Άη-Γιάννη του Πρόδρομου που χρονολογείται το 1792 και έναν πλάτανο που μετρά εκατονταετίες ζωής.Υπάρχει και λαογραφικό μουσείο επίσης το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παλιό αρχοντικό.Πάνω από 1500 εκθέματα ωστόσο βρίσκονται εκεί.


Η θέα απλά είναι απίστευτη αφού βλέπεις όλο τον Παγασητικό κόλπο και όλη την πόλη του Βόλου και περίχωρα.Καλντερίμια γεμάτη,η Μακρινίτσα θα σας κάνει να περάσετε αξέχαστα με βόλτες ατμοσφαιρικές κάθε ώρα και κάθε εποχή.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 1969 γυρίστηκε εκεί η ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη: »Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΛΛΙΑ». Για την ιστορία επίσης αξίζει να αναφερθεί πως ήταν από τα χωριά που ξεσηκώθηκαν κατά την επανάσταση κι επίσης πρωτοστάτησε για την Θεσσαλική απελευθέρωση. Η ανάπτυξή της μεταπολεμικά ήταν ραγδαία.


Προορισμός που αξίζει λοιπόν από κάθε άποψη και καλύπτει όλα τα γούστα και κάθε ηλικία ή απαίτηση τουρίστα ή εκδρομέα. Άλλωστε μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως βάση για να γυρίσει κανείς σε απίστευτα μέρη κοντινά.

Leave a Comment