Life Ταξίδια

Μία μέρα στην Αμβέρσα

Η Αμβέρσα( φλαμανδικά: Antwerpen, γαλλικά: Anvers) είναι κυρίως γνωστή για την διακίνηση του μεγαλύτερου αριθμού διαμαντιών στον κόσμο(πράγμα που δεν περνάει απαρατήρητο με τα πολλά μαγαζιά με κοσμήματα) και το μεγάλο της λιμάνι στο οποίο αγκυροβολούν καράβια από όλο τον κόσμο. Είναι όμως και πολλά παραπάνω από όλα αυτά και επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για όποιον ξεκινήσει να την ανακαλύψει.

Είναι κάπως μικρότερη από τις Βρυξέλλες, που είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου, αλλά με κάποιον μοναδικό τρόπο γεμάτη με περισσότερη ζωή και με ανθρώπους που αντικατοπτρίζουν τον χαρακτηρισμό που της έχει δοθεί ως «η πρωτεύουσα της μόδας του Βελγίου». Η πόλη αυτή ενδείκνυται για περιπάτους, καθώς οι πεζόδρομοι της είναι ατελείωτοι-προσοχή μόνο στην επιλογή των παπουτσιών σου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της είναι πλακόστρωτο, μεταφέροντας σε στο ιστορικό της παρελθόν που ανέρχεται κάπου στον 10ο αιώνα μ.Χ.(παρά σε κάποιο νοσοκομείο με τραυματισμένο πόδι!). Η αίσθηση αυτή του παρελθόντος την αναγνωρίζεις αμέσως κοιτώντας στα κτήρια γύρω σου με το μοναδικό αρχιτεκτονικό αυτό στυλ που κοσμεί όλες τις περιοχές της Φλάνδρας(γεωγραφική τοποθεσία των πόλεων που έχουν ως ομιλούσα γλώσσα τα φλαμανδικά-κυρίως στα βόρεια του Βελγίου).

Παρακάτω θα σου δείξω τα πιο σημαντικά μέρη που θα έπρεπε κάποιος-κατά την ταπεινή μου γνώμη- οποιοσδήποτε να δει στην Αμβέρσα, όσες μέρες κι αν μείνει.

Antwerpen Central

Ο καλύτερος τρόπος για να βρεθείς εκεί είναι ξεκινώντας από τις Βρυξέλλες με το τρένο. Ευκαιρία να δεις το Antwerpen Central, το σιδηροδρομικό σταθμό της που αποτελεί από μόνο του ένα μοναδικό αξιοθέατο που μόνο σταθμό τρένων δεν θυμίζει συνδυάζοντας το μοντέρνο στοιχείο με το μεσαιωνικό- γεγονός για όλη την πόλη.

Ζωολογικός Κήπος

Βγαίνοντας από το σταθμό μπορείς να επισκεφτείς τον ζωολογικό κήπο που είναι ακριβώς από δίπλα. Είναι ένας από τους παλαιότερους ζωολογικούς κήπους του κόσμου και φημισμένος για το υψηλό επίπεδο στο οποίο διατηρείται αλλά και για τις έρευνές του.

Grote Mark

Σε 3 χιλιόμετρα από το σταθμό θα βρεις είτε με ποδήλατο, είτε με τα πόδια την Grote Markt, την ιστορική πλατεία της Αμβέρσας. Όλοι θα συμφωνήσουν πως αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη και η βασικότερη στάση σου στην πόλη, καθώς αποτελεί το τουριστικό κέντρο. Τριγύρω της και εντός της θα έχεις την ευκαιρία να δεις πολλές μπουτίκ και άλλα μαγαζάκια με όχι μόνο τουριστικά σουβενίρς αλλά με αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Εκτός αυτού αποτελεί πολύ όμορφη και ιδανική τοποθεσία για να απολαύσεις ένα ποτό ή να δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα(πατάτες,πατάτες και πάλι πατάτες!).

Het Steen

Για όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία να περιπλανηθούν στα τείχη ενός πύργου τότε αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και χωρίς να ξοδέψεις καθόλου χρήματα. Πηγαίνοντας προς την κατεύθυνση της θάλασσας σύντομα θα δεις από μακριά να ξεχωρίζει ένα μικρό κάστρο. Ναι(!), τρέξε προς τις πύλες του, ανέβα τα σκαλοπάτια του και κυνήγησε τους δράκους που ίσως να κρύβονται στους διαδρόμους του. Μην ξεχάσεις να καθίσεις και να απολαύσεις την θέα στην γέφυρα πίσω από το Het Steen, ατενίζοντας το μπλε.

Είναι η αλήθεια πως η Αμβέρσα δεν είναι ένας ευρέως αποδεκτά τουριστικός προορισμός. Είναι όμως μία πόλη γεμάτη διαμάντια και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτά που είναι σε μορφή  ορυκτού! Για σένα που θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό και έχεις τάσεις «χρονοδιαφυγής» η Αμβέρσα αποτελεί το ιδανικό για μέρος.

Υ.Γ. Αν όντως ετοιμάζεσαι για Αμβέρσα τότε μην ξεχάσεις να προμηθευτείς από τον σταθμό έναν χάρτη της πόλης(είναι δωρεάν!). Είναι πολύ πρακτικός και ποιος δεν θέλει να νιώθει και να δείχνει σαν εξερευνητής(ελπίζω να μην είμαι μόνο εγώ…) ;