Ταξίδια

Μονεμβασιά: Μία Μεσαιωνική πόλη

Σαν φοιτήτρια κι εγώ συνηθίζω να γυρίζω στα νεανικά μαγαζιά της πόλης μου. Λίγες μέρες πριν ,λοιπόν, βρέθηκα και πάλι σε ένα μαγαζί με την παρέα μου όπου υπήρχε ένας κλασικός χάρτης της Ελλάδας. Είναι εντυπωσιακό πως μπορείς να ξεκινήσεις την οργάνωση μιας μονοήμερης εκδρομής χαζεύοντας ένα χάρτη και να φτάσεις να φαντάζεσαι πολυήμερες αποδράσεις. Άλλωστε η φαντασία ήταν πάντοτε ένα από τα μεγαλύτερα όπλα όλων μας!

Γρήγορα κατάλαβα πως όλοι μας μιλάγαμε για τις πόλεις που θέλαμε να επισκευθούμε, σαν να αναφερόμασταν σε κάποιο παραμύθι. Τα παραμύθια όμως διαφέρουν στα μάτια του καθένα.

Στη μικρή μας χώρα υπάρχουν πολλές όμορφες πόλεις και δεκάδες γραφικά χωριά. Είναι όμως μια μικρή πόλη, κάπου στην Ανατολική Πελοπόννησο που πέρα από τη μεγάλη της ιστορία κρύβει και μία μαγευτική ομορφιά.

Η Μονεμβασιά λοιπόν ή αλλιώς Μαλβαζία απασχόλησε την ιστορία σχεδόν από την ίδρυση της τον 6ο αιώνα μέχρι και την τελική παράδοση της στους Έλληνες τον Ιούλιο του 1821. Ίσως αυτό το ταξίδι στα κύματα της ιστορίας να κρύβει το στοιχείο που κάνει αυτή την πόλη μαγική. Το όνομά της το χρωστάει στην ιδιαιτερότητα πρόσβασής της, από μία και μόνο είσοδο. (Μόνη-έμβαση)
Το Πέτρινο Καράβι -μία ονομασία που απέκτησε από το Ρίτσο ο οποίος μεγάλωσε στα σοκάκια της- ένας βράχος από ασβεστόλιθο υψώνεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο μέσα από τα νερά του Μυρτώου Πελάγους. Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει ως το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» επειδή τυχαίνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με το βράχο του Γιβραλτάρ. Τη νέα πόλη της Μονεμβασιάς τη συναντά κανείς πριν από τη γέφυρα που ενώνει τη στεριά με το βράχο. Στην νοτιανατολική πλευρά του βρίσκεται η κάτω πόλη ενώ στην κορυφή του δεσπόζει η παλιά πόλη.

Αναρίθμητα κάστρα μαρτυρούν  την έντονη ανάγκη της πόλης, ήδη από τους αρχαίους χρόνους, για προστασία ενώ αποτελούν μία μοναδική αφορμή για ένα νέο παραμύθι. Μερικά από τα κάστρα που θα μπορέσεις να επισκεφθείς είναι το Παλαιόκαστρο, το Κάστρο Μεσοχωρίου και το Κάστρο του Ζάρακα. Σε μία τόσο καλά οχυρωμένη πόλη είναι φυσικό οι άνθρωποι να ζούσαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα περιτριγυρισμένοι από τα επιβλητικά τείχη. Λέγεται πως η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς –η παλιά πόλη- είναι η εντυπωσιακότερη στον ελλαδικό χώρο με το μεσαιωνικό της χαρακτήρα να γίνεται αισθητός σε κάθε γωνιά.

Μνημεία πολέμου και κατοχής, νερόμυλοι, λαογραφικά μουσεία, εκκλησίες –μοναστήρια και ξωκλήσια-  καθώς και δεκάδες ακόμα μνημεία και ευρήματα καθιστούν αυτόν τον τόπο ιστορικό. Με αποκορύφωμα πάντα το παγκόσμιο μνημείο ναυτοσύνης, το φάρο του Καβομαλιά.
Στη νοτιοανατολική του ακτή ο βράχος μουσκεύεται από το Μυρτώο πέλαγος, όπου θα βρεις δεκάδες βοτσαλωτές παραλίες μερικές από τις οποίες είναι η Αγία Κυριακή, ο Κόχυλας, το Πορί και τα Αμπελάκια. Στις δυτικές ακτές υπάρχουν άλλες τόσες παραλίες, όπως ο Κάβος, το Λιμάνι και ο Αρχάγγελος, άλλες αμμουδιαστές και άλλες γεμάτες βότσαλα με θέα τη Μάνη και τα περήφανα βουνά της.

Στα νερά γύρω από το βράχο της Μονεμβασιάς θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις διάφορες δραστηριότητες, όπως windsurfing, kitesurfing, ιστιοπλοΐα και ελεύθερη κατάδυση. Το Σπήλαιο της Καστανιάς και το Απολιθωμένο Δάσος αποτελούν τόπους γεωλογικών εξερευνήσεων. Επιπλέον κατατάσσονται στο κατά τους ειδικούς «εργαστήρι του Εγκέλαδου»  που εκτείνεται από τον Πάρνωνα μέχρι και το Ακρωτήριο Μαλέα. Από αυτό το εξωπραγματικό τοπίο δε θα μπορούσαν να λείπουν η πεζοπορία και η αναρρίχηση. Η πιο νέα αναρριχητική διαδρομή είναι αυτή στο Καβομαλιά – Ζόμπολο με έντονη μάλιστα και την ιστορική σημασία. Μία μοναδική θέα σε συνδυασμό με τους ανάγλυφους βράχους θα απολαύσεις αν επιλέξεις τη διαδρομή στο Κυπαρίσσι. Η Χερσόνησος Μαλέα, το Χιονοβούνι καθώς και δεκάδες ακόμα διαδρομές είναι έτοιμες να σε υποδεχτούν με σκοπό να αναδείξουν το φυσικό πλούτο αυτού του παραμυθένιου νησιού.

Η Μονεμβασιά είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για ζευγαράκια μιας που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποκτήσει τη φήμη της ρομαντικής πόλης. Πέρα από την ιστορία και τη φύση μπορείς να απολαύσεις βόλτες και ξενύχτια στα γραφικά μπαρ και στα μεσαιωνικά ταβερνάκια απολαμβάνοντας το ειδυλλιακό τοπίο.

Αποτελεί μία επιλογή για κάθε εποχή του χρόνου, αφού πάντα θα υπάρχει κάποια δραστηριότητα για εσένα και την παρέα σου! Περισσότερες πληροφορίες θα μπορέσεις να βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου: http://www.monemvasia.gr/

«Ετούτο το τοπίο είναι σκληρό σα τη σιωπή»
Γιάννης Ρίτσος

Καλό σου ταξίδι!

Leave a Comment