Ανθρωπινες Σχεσεις

Να ωριμάσω…επιτέλους;

Written by Thomi Mp

Ο βαθμός και το επίπεδο τελικά της ωριμότητας για τον κάθε άνθρωπο είναι απολύτως κάτι που δεν γενικεύεται, δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν υπόκειται σε κανόνες. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και έρχεται ή όχι ανάλογα με αυτούς.
Ο πρώτος παράγοντας είναι ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι, η ηλικία. Δε χρειάζεται επεξήγηση ιδιαίτερη αυτό αφού είναι σαφές πως με τα χρόνια το μυαλό μας κατασταλάζει και βλέπει τα πράγματα αλλιώς.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ολόκληρη η ζωή μας ξεκινώντας από το παρελθόν. Ανάλογα με την παιδική ακόμη ηλικία που είχε κάποιος και τι είδους ζωή στη συνέχεια, πως βίωσε τις εμπειρίες του και τις επιλογές του, υποτίθεται αναλογικά ωρίμασε κιόλας. Όλες οι καταστάσεις που περνά κάποιος και ειδικά οι δυσκολίες ή τα λάθη σε όλους τους τομείς ανεξαιρέτως της ζωής συνδράμουν στο να ωριμάσουμε.


Επιπρόσθετος παράγοντας και καθόλου ευκαταφρόνητος ωστόσο προς σε αυτήν την κατεύθυνση, αποτελεί και η προσωπικότητά μας και ο χαρακτήρας μας. Αν θέλουμε να γίνουμε σοφότεροι, θα γίνουμε. Θα αξιοποιούμε καθετί προς αυτό το σκοπό. Υπάρχει βεβαίως και η περίπτωση κάποιος να είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως που λέμε. Να μην τον αγγίζει τίποτα από όλα αυτά και να παραμένει ανώριμος. Αυτό είναι καμιά φορά και στάση ζωής ή απλά βολικό άλλοθι. Μόνο που ειλικρινά κάποια στιγμή δεν έχεις περιθώριο ή δικαιολογία να φέρεσαι ανώριμα. Και είναι ανοησία να προσδοκείς πως θα συγχωρείσαι για αυτό.

Άλλος παράγοντας που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ωριμότητά μας είναι η παιδεία που θα λάβουμε γενικά. Μα από πρόσωπα, μα από σπουδές, αλλά κυρίως από επέκταση των γνώσεών μας με βιβλία ή με κάθε τρόπο που υπάρχει να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα και να κατακτούμε τη γνώση για όσα περισσότερα μπορούμε. Δίνοντας τροφή στο νου και στην ψυχή μας βοηθάμε τον εαυτό μας να εξελιχθεί αρκεί βέβαια να σκεφτούμε πως όλα αυτά δεν παρέχονται απλά ως θεωρίες αλλά για να μας φανούν χρήσιμα κάποια στιγμή κάνοντάς τα πράξη.


Η ωριμότητα είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο. Τον βοηθά να καταλαβαίνει, να επικοινωνεί καλύτερα και να διαχειρίζεται τα δικά του θέματα αλλά και βελτιώνει τις σχέσεις μας με τους άλλους. Η ωριμότητα θα μας καταστήσει καλούς επαγγελματίες, καλούς συντρόφους και φίλους και σωστότερους ανθρώπους. Θα μας πάει ένα βήμα πιο πέρα σαν προσωπικότητες και οντότητες. Την κατακτάς συνέχεια και δεν σταματάς και είναι ένα προσωπικό στοίχημα. Κι όταν μπορείς να συμβάλλεις στο να την αποκτήσει και κάποιος άλλος μέσω εσένα, καλό είναι να το κάνεις.

About the author

Thomi Mp