Βιβλίο

O φανταστικός κόσμος του Philip Pullman

Αν και το όνομα του Philipp Pullman έγινε γνωστό στη χώρα μας με την κυκλοφορία της ταινίας «Το αστέρι του Βορρά» τo 2007 που είναι η μεταφορά του πρώτου μέρους της σειράς βιβλίων «Η τριλογία του κόσμου» , η συνέχεια της ιστορίας παρέμεινε στην αφάνεια. Η σχετικά μέτριες κριτικές της και το γεγονός ότι δεν έχει και ούτε πρόκειται να γυριστεί το δεύτερο μέρος της (μέχρι στιγμής βέβαια) μας άφησε με μία επιφανειακή ματιά ενός σύμπαντος που ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Η ταινία-κατά τη γνώμη μου βέβαια- ήταν αρκετά καλή, με ένα άριστο cast και πολύ ωραία και καλοδουλεμένα εφέ που άφηναν την πλοκή να εξελιχτεί πολύ όμορφα προβάλλοντας τον διαφορετικό αυτό κόσμο, αλλά ως γνωστόν δεν αποτελούσε πιστή απόδοση του ίδιου του βιβλίου. Μεταξύ μας όμως: ποια ταινία βασισμένη σε βιβλίο είναι; Αποτελεί κάτι το ακατόρθωτο ίσως και ουτοπικό…

Στο κάτω κάτω ο καθένας μας διαβάζοντας ένα βιβλίο δημιουργεί μία δική του εκδοχή που είναι και μοναδική. Αλλά δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω την ταινία αλλά τα ίδια τα βιβλία.

Πρόσφατα διάβασα για δεύτερη φορά όλη την τριλογία (ναι είμαι από αυτά τα άτομα που αν του αρέσει ένα βιβλίο το διαβάζει ξανά και ξανά και ξανά- αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία) και αναρωτήθηκα το πόσο κρίμα είναι που δεν γνωρίζει σχεδόν κανείς τι απέγινε η Lyra και πώς συνέχισε η όλη ιστορία εκεί που την άφησε η ταινία.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή…

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Το πρώτο μέρος της τριλογίας αυτής μας        εισάγει σε έναν κόσμο κάπως βικτοριανό στην όψη που είναι αρκετά όμοιος με τον δικό μας στον οποίο ζει ένα κορίτσι που το λένε Lyra. Κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο έχει ένα δαιμόνιο, ένα είδους δεύτερου Εγώ, από το οποίο δεν μπορεί να χωριστεί. Όμως παιδιά εξαφανίζονται από την περιοχή και ακούγονται τρομαχτικές ιστορίες για την τύχη τους: Oι απαγωγείς αποκόπτουν τα παιδιά από τα δαιμόνια τους!

Η Lyra συντροφιά με τον Pan, το δαιμόνιο της, φεύγει για τον μακρινό Βορρά για να βρει και να σώσει τον φίλο της Roger που εξαφανίστηκε. Στο ταξίδι της συναντά έναν επικίνδυνο πολικό αρκούδο, μια ιπτάμενη μάγισσα και πίσω από το πολικό φως την είσοδο για έναν τελείως διαφορετικό κόσμο.

Το βιβλίο μας εισάγει με μιας σε έναν άλλον κόσμο γεμάτο με περιπέτεια, αγωνία και καθήλωση υπό το σκηνικό του κρύου μα μεγαλόπρεπου Βορρά ανακαλύπτοντας μαζί με την Lyra πως υπάρχει και κάτι παραπάνω από αυτό που έχουμε ονειρευτεί.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ

Με την πρώτη ανάγνωση του δεύτερου μέρους ίσως αναρωτηθούμε αν όντως το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας είναι το δεύτερο μέρος! Από την αρχή μας συστήνει στον νέο πρωταγωνιστή(στο πρώτο βιβλίο δεν είχε αναφερθεί)  που είναι ο Will, ένα αγόρι που ζει με την μητέρα του στον δικό μας κόσμο.

Ο πατέρας του δωδεκάχρονου αυτού αγοριού είναι ερευνητής των Πόλων. Πριν από χρόνια δεν επέστρεψε ύστερα από μία αποστολή εξερεύνησης.

Ο Will αναζητώντας τον  καταλήγει να τον κυνηγούν.

Θα καταφέρει όμως να γλιτώσει τελευταία στιγμή- στη μέση ενός κήπου στην Οξφόρδη  θα ανακαλύψει μία πύλη για έναν άλλον κόσμο. Χωρίς ενδοιασμούς εισέρχεται στον νέο αυτό κόσμο όπου συναντά την Lyra. Τα δύο αυτά παιδιά θα οδηγηθούν στον πύργο του Αγγέλου και εκεί θα βρουν  το μαγικό μαχαίρι, ένα όπλο ανεκτίμητης αξίας με το οποίο ανοίγουν πόρτες για άλλους κόσμους.

Είναι προκαθορισμένο από τις προφητείες των μαγισσών του Βορρά  ότι η Lyra και ο Will θα είναι οι εκλεκτοί για να σώσουν τους κόσμους πριν την τελική μάχη των φοβερών δυνάμεων που τους κυβερνούν. Τα δύο παιδιά βουτούν στα βαθιά μη έχοντας καταλάβει την σπουδαιότητά τους.

Στο δρόμο τους συναντούν  και συγκρούονται με μάγισσες, Άγγελους, φαντάσματα και άψυχους πολεμιστές, τον δυνατό Λόρδο Asriel και την αβοήθητη πια Mrs. Coulter.

Το βιβλίο αυτό είναι ακόμη πιο καθηλωτικό και περιπετειώδες από το πρώτο. Με αυτό ξεκινά ένα απερίγραπτο άνθρωπο-(και όχι μόνο)κυνηγητό που σε αφήνει χωρίς ανάσα ανάμεσα στους Κόσμους.

ΤΟ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΕΝΙΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

Αποτελεί το τρίτο μα πλέον όχι τελευταίο                                                            μέρος(!!!) της τριλογίας. Σε αυτό το βιβλίο η Lyra και ο Will αφού ταξίδεψαν σε πολλούς κόσμους αναγκάζονται να εισέλθουν στο φοβερότερο μέρος όλων, αυτό των Νεκρών. Η Lyra αισθανόμενη υπαίτια του θανάτου του φίλου της Roger θέλει να του ζητήσει συγχώρεση.

Στο δρόμο του ταξιδιού τους συναντούν παλιούς φίλους, τον Iorek Byrninson, τον δυνατό πολικό αρκούδο και κάνουν νέους, την επιστήμονα Dr. Mary Malone. Όμως κάνουν και καινούργιους εχθρούς πιο επικίνδυνους από όσο νόμιζαν. Το Καλό και το Κακό θα αναμετρηθεί σε μία επική μάχη ανάμεσα σε όλους τους Κόσμους.

Το βιβλίο αυτό αρχίζει ακριβώς εκεί όπου σε άφησε το προηγούμενο και χωρίς να χρονοτριβεί απογειώνει την αγωνία αφήνοντας και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη ευχαριστημένο.

Έννοιες όπως η θρησκεία, η ενηλικίωση, η γνώση και η ευθύνη θίγονται συνεχώς αφήνοντας τον αναγνώστη να αναθεωρήσει τη σημασία και την σπουδαιότητα που τους έχει δώσει.

Όσων αφορά τη λήξη της τριλογίας ανακοινώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου (έγινε και κάτι καλό εκείνη την ημέρα!) από τον ίδιο τον συγγραφέα η κυκλοφορία νέων βιβλίων. Το The Book of Dust θα είναι τριλογία που θα μας εισάγει 10 χρόνια πριν(το πρώτο βιβλίο) από την αρχή της περιπέτειας του Will και της Lyra ενώ τα υπόλοιπα 10 χρόνια μετά.

Ο ίδιος εξηγεί πως τα βιβλία αυτά δεν θα αποτελέσουν κάποιο είδος ‘’sequel’’ αλλά ‘’equel’’ αρχίζοντας και τελειώνοντας με την Lyra, και τους άλλους χαρακτήρες από την πρώτη τριλογία. Τα βιβλία αυτά  θα ρίξουν περισσότερο φως στο τι τελικά είναι η Σκόνη και στο ρόλο της Εκκλησίας.

Θα κυκλοφορήσουν 19 Οκτωβρίου του 2017 από τους Random House Children’s and David Fickling Books στο Ηνωμένο Βασίλειο και από τους Random House Children’s Books στις ΗΠΑ.  Ύστερα από την ανακοίνωση της κυκλοφορίας των βιβλίων του ο Phillip Pullman είναι αρκετά ενεργός στα social media ποστάροντας συνεχώς νέα πράγματα για τα βιβλία παίζοντας με την αγωνία και ανυπομονησία μας.

Πηγές:       

  • https://de.wikipedia.org/wiki/His_Dark_Materials    
  • http://www.philip-pullman.com/                                                                      
  • https://www.facebook.com/PhilipPullman/