Ανθρωπινες Σχεσεις

Όταν η οικογένεια αναμειγνύεται.

Written by Thomi Mp

Απόψεις κι όχι μόνο..ως και ακραίες καταστάσεις συμβαίνουν σε οικογένειες πολλές φορές όταν ανακατεύονται στην προσωπική ζωή ενός μέλους της και δε σέβονται την όποια επιλογή του…Δύσκολες περιπτώσεις!

Αρκετές φορές κάποιοι βιώσαμε ή ήμασταν πιο τυχεροί και μόνο ακούσαμε για άλλους,την περίπτωση μια οικογένεια να αναμειγνύεται στην προσωπική ζωή. Να έχει άποψη-εννοείται αρνητική-κι όχι μόνο να την εκφράζει ανοιχτά μα και να κάνει πράγματα που στενοχωρούν ή δημιουργούν και προβλήματα. Με το πρόσχημα πως είναι για το καλό μας, πως έχουν καταλάβει όσα εμείς καν δε βλέπουμε-κι ίσως είναι κι έτσι-θέλουν να μας προστατέψουν.Το κίνητρο ενδεχομένως να είναι σπουδαίο και λογικό μα ο τρόπος σίγουρα λάθος και η υπέρβαση κάποιων ορίων…ακόμη μεγαλύτερο.


Γιατί και πως:
Έρχεται η στιγμή λοιπόν που κάποιος γνωρίζει στην οικογένειά του τον σύντροφό του.Κι έρχεται η στιγμή επίσης που μετέπειτα, αρχικά σου εκφράζουν τη γνώμη που σχημάτισαν για το πρόσωπο αυτό. Αυτό δεν το κάνουν εφάπαξ όπως καταλαβαίνουμε μα και αλλάζει η ένταση, ο τρόπος και η γενικότερη αντιμετώπιση στην πορεία. Αποτέλεσμα αυτής της πίεσης και της τριβής είναι να αρχίσουν διαφωνίες ως και καυγάδες κι ένα κλίμα ψυχρότητας καθιερώνεται.Μετέπειτα πολλοί περνούν και σε πράξεις προκειμένου να επιτύχουν το ζητούμενο το οποίο μπορεί να είναι απλά να δημιουργηθεί θέμα στο ζευγάρι ή ακόμη και να το χωρίσουν. Εκσφενδονίζονται ακόμη κι απειλές, ψυχολογικοί εκβιασμοί έχουν την τιμητική τους και κάθε λογής επιχείρημα λογικό ή μη μπαίνει στο τραπέζι. Όλα αυτά επειδή δεν συμπάθησαν το σύντροφό σου και δεν τον θεώρησαν άξιο για εσένα.Όλα αυτά επειδή θαρρούν πως δεν ταιριάζετε ίσως ή δεν θα γίνεις ευτυχισμένο άτομο.Πως ίσως χάνεις κάποιες ευκαιρίες είτε σε πρόσωπα είτε σε άλλες εκφάνσεις ή σε εμποδίζει αυτός ο σύντροφος σε ο,τιδήποτε.


Συνέπειες:
Εύλογο πως με όλα αυτά προκύπτουν συνέπειες για όλους και μάλιστα συνέπειες που είναι δύσκολο να προσπεράσει κανείς μετέπειτα. Οι σχέσεις κλονίζονται και η αποκατάσταση δεν είναι εύκολη όση αγάπη κι αν υπάρχει. Είτε καταφέρουν το ποθητό όσοι αναμειγνύονται στη ζωή του άλλου έτσι είτε όχι, τα πράγματα είναι από περίεργα έως και ανυπόφορα από εκεί και πέρα. Όσο κι αν ξέρεις πως θέλουν το καλό σου ή υπάρχει πιθανότητα και να έχουν δίκιο, το γεγονός πως δεν σέβονται την προσωπικότητά σου και την όποια σου επιλογή,σε εξοργίζει και σε πικραίνει.Πόσο μάλλον αν δεν ευσταθεί τίποτα από όσα ισχυρίζονται! Πρέπει να υπάρχουν όρια και να μην τα ξεπερνούμε.Πρέπει να δεχόμαστε επιλογές και να στηρίζουμε τον άλλον αν τον αγαπάμε.Κι αν διαφωνούμε να το κρατήσουμε για εμάς ή να το θέσουμε αν ερωτηθούμε και πάλι με κομψό τρόπο κι ως ένα σημείο.

Αντιμετώπιση:
Βεβαιότατα η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι να βάλουμε όρια και να είμαστε σαφέστατοι κι αδιαπραγμάτευτοι. Αυτό ενίοτε είναι κάπως δύσκολο μα απαραίτητο γιοα την τήρηση ισορροπιών και τη μείωση απωλειών. Αρχίζουμε με διάλογο σε πολιτισμένο επίπεδο με επιχειρήματα εννοείται. Ρωτάμε τα πάντα να καταλάβουμε τι ακριβώς μας λένε και γιατί. Απαιτούμε επιχειρηματολογία. Εξηγούμε από την πλευρά μας αυτά που πρέπει και ζητάμε σεβασμό των επιλογών μας. Απαντάμε σε ερωτήματα μα δεν αφήνουμε περιθώρια να διαφανεί πως θα υπακούσουμε στη βούληση κανενός.Αν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου αμυνόμαστε ως να κριθεί άκρως απαραίτητη η επίθεση.Ασκούμε όση πίεση μας ασκούν δίχως να δειλιάσουμε για να γίνει κατανοητή η θέλησή μας και η δυναμική μας. Δε χρειάζεται να προσθέσει κανείς πως καλύτερα θα έιναι να αποφευχθούν οι όποιες επαφές ή να μείνουν σε πλαίσια τυπικά. Έτσι θα διασφαλίσουμε και θα θωρακίσουμε την προσωπική μας ζωή και θα προστατέψουμε τον άνθρωπό μας μη χάνοντας συνάμα και οικογενειακά σπουδαία πρόσωπα από τη ζωή μας.
Καταστάσεις κάθε άλλο παρά ευχάριστες και πολύπλοκες στην επίλυσή τους και στην όλη διαχείρισή τους μα συνηθισμένο ως φαινόμενο αρκετά συχνά. Παίζει σημαντικότατο ρόλο το πως θα το χειριστούμε και η ψυχραιμία θα ήταν μια καλή βάση για αυτό.

Επιπροσθέτως καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε την αγάπη διότι θα κριθούν πολλά από αυτήν ως παράμετρο!

About the author

Thomi Mp