Επικαιρότητα

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών

Written by Demi Kargatzi

<<Τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές>>, είναι το σύνθημα της σημερινής ημέρας. Τα χέρια, τόσο σημαντικά στη ζωή μας, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα τρόπος για να μεταδοθούν μικρόβια στον οργανισμό μας.washing-hands-clipart-picture-syyfdy-clipart

Για του λόγου το αληθές, τα μικρόβια ζουν σε άψυχα αντικείμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τα περισσότερα απ’ αυτά θα τα βρούμε σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως η τουαλέτα, τα κλειδιά, τα πληκτρολόγια υπολογιστών, τα τηλέφωνα, τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα. Έπειτα από μια συζήτηση με μια φίλη που γνωρίζει καλά το αντικείμενο, μαθαίνω ότι εκτός από τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα μπορούν να προκληθούν και άλλες πολύ σοβαρότερες ασθένειες μέσω της μετάδοσης μικροβίων από τα χέρια. Βρογχίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία είναι μόνο μερικές απ’ αυτές, αν τα μικρόβια μεταφερθούν από τα χέρια μας στη μύτη, το στόμα ή τα μάτια μας.plysimo

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα τρόφιμα όμως σε καμία περίπτωση. Δεν πρέπει ποτέ να τα αγγίζουμε με μολυσμένα ακάθαρτα χέρια ή να τα τρώμε χωρίς πρώτα να τα έχουμε πλύνει σχολαστικά. Διαφορετικά, η σαλμονέλα ή μια τροφική δηλητηρίαση μας περιμένει. Ακόμα, τα ακάθαρτα χέρια δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα, γιατί μπορεί να προκληθούν ασθένειες όπως ουρολοίμωξη, κολπίτιδα κ.α.

unicef708_1Σύμφωνα με έρευνες, το πλύσιμο των χεριών με   σαπούνι μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μολυσματικές ασθένειες, οι οποίες μάλιστα στις φτωχές χώρες του πλανήτη μπορούν να αποβούν και θανατηφόρες. Γι’ αυτό λοιπόν, ας αφιερώσουμε μερικά λεπτά καθημερινά στο πλύσιμο των χεριών μας. Με αυτό τον τρόπο, φροντίζουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους γύρω μας.

About the author

Demi Kargatzi

Κρητικιά με μικρασιάτικες ρίζες, έχω πάντα στο μυαλό μου την καλοπέραση, τους φίλους και την οικογένεια μου. Αγαπώ τη δουλειά μου, τη ανθρώπινη φύση με τις ατέλειες της και φυσικά την πανέμορφη γλώσσα μας που είναι ικανή ν' αποτυπώσει ψυχές πάνω σε χαρτί. Το σημαντικότερο για μένα είναι ν' ακούς με προσοχή όλους αυτούς που έχουν κάτι να σου πουν.