Ταξίδια

Πάλμα Νόβα: Η πόλη αστέρι

mm
Written by Ntoreta Mona

Μπορεί να έχεις ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του κόσμου, ίσως πάλι να ανακαλύπτεις τώρα τη μοναδική γοητεία των ταξιδιών ή ακόμα να μην είσαι λάτρης αυτού του –κατά πολλούς- δύσκολου σπορ. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση μου αυτή θα σου εξάψει την περιέργεια με αποτέλεσμα ένα νέο ταξίδι!

Μία μικρή πόλη, κάπου στα βόρεια της Ιταλίας -στα σύνορα με τη Σλοβενία και μόλις 20 χιλιόμετρα από το Ούντινε- βρίσκεται μία αρκετά εντυπωσιακή πολιτεία που ιδρύθηκε το 1593. Αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι το σχήμα της, το οποίο οφείλει στον αρχιτέκτονα και συγγραφέα Βιτσέντζο Σκαμότσι (Vincenzo Scamozzi). Κατασκευάστηκε σε μορφή αστεριού με σκοπό να προστατέψει τη χερσόνησο της Ιταλίας από επερχόμενες εισβολές, ωστόσο δεν κατοικήθηκε μέχρι το 1622. Το 1800 απέκτησε και ένα επιπλέον οχυρωματικό τείχος έπειτα από την κατάκτησή της από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Η Πάλμα Νόβα θα ξαναγυρίσει στην κατοχή της Ιταλίας το 1866 και κατά τη διάρκεια του πρώτου αλλά και δεύτερου παγκοσμίου πολέμου θα χρησιμοποιηθεί από τον εθνικό στρατό ως βάση.

Σε αρκετές πόλεις έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα οχυρωματικά σχέδια, η Πάλμα Νόβα όμως θεωρήθηκε μοναδική με αποτέλεσμα το 1960 να χαρακτηριστεί από την UNESCO ως πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς. Επιπλέον, την έχουν ονομάσει ως δίδυμη της Λευκωσίας μιας που κι εκείνη στα μέσα του 16ου αιώνα απέκτησε μία οχύρωση σε αστεροειδή μορφή.Η πόλη αυτή είναι φανερό πως κρύβει μία μεγάλη ιστορία. Σίγουρα όμως αποτελεί έναν πρωτότυπο και αρκετά κοντινό προορισμό.

Τι μπορείς όμως να δεις όσο θα βρίσκεσαι εκεί;

Το Πολεμικό μουσείο (Museo Storico Militare) διαθέτει αρκετά αντικείμενα, όπως όπλα και στολές, καθώς και αρκετά χειρόγραφα. Ο λόγος που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι η τοποθεσία του μιας που είναι τοποθετημένο σε ένα καταφύγιο πολέμου. Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο θα μπορούσες να βρεις εδώ: Πολεμικό Μουσείο

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το Ιστορικό Μουσείο (Civico Museo Storico) στο οποίο βρίσκονται χάρτες, σχέδια, μετάλλια, έγγραφα και όπλα που σχετίζονται με την ιστορία της Πάλμα Νόβα, κυρίως από την εποχή της ίδρυσης της μέχρι και το 19ο αιώνα. Περαιτέρω πληροφορίες θα βρεις εδώ: Ιστορικό Μουσείο

Τρείς πέτρινες πόρτες που χρησιμοποιούνταν για την είσοδο και την έξοδο στην πόλη αποτελούν αξιοθέατα μοναδικής ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας. Η αρχιτεκτονική σίγουρα θα σου κεντρίσει την προσοχή με κάποιο από τα δεκάδες κτήρια που δεσπόζουν μέσα σε αυτή την καλοσχηματισμένη πόλη. Στο Tenuta Ca’ Bolani ένα πανέμορφο αμπελώνα θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης κρασιού ενώ θα παρευρεθείς και στη δοκιμή των κρασιών της χρονιάς. Το θέατρο Teatro Gustavo Modena φαίνεται να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των πολιτών με αρκετές παραστάσεις.

Σε αυτή τη μικρή πόλη το φαγητό και το ποτό δε θα σου λείψουν ποτέ. Από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ μπορείς να γευτείς τοπικές σπεσιαλιτέ και γλυκίσματα σε κάποιο από τα κεντρικά μαγαζιά, να πιες ένα καφέ πριν τον περίπατό σου στα πανέμορφα αξιοθέατα και αργότερα να ξεκουραστείς απολαμβάνοντας ένα αρωματικό καλής ποιότητας κρασί.

LinkwiseCreative.show(«10907-17», «CD21205», «_blank»);

Ίσως να μην είναι μία συνηθισμένη επιλογή,
ωστόσο είμαι σίγουρη πως θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα, από τους πιο ρομαντικούς με τα πλακόστρωτα σοκάκια μέχρι τους λάτρεις των μαγαζιών και των αγορών με το Palmanova Outlet Village.

 

Καλό σου ταξίδι και καλή διασκέδαση!!

 

About the author

mm

Ntoreta Mona