Ταξίδια

Πασχαλινές αποδράσεις Μέρος Β’

Μήπως φέτος ήρθε η ώρα να δεις πως γιορτάζουν στο εξωτερικό το Πάσχα; Κι αν τελικά έφθασε αυτή η στιγμή τότε που θα πας; Οι παρακάτω 5 επιλογές είμαι σίγουρη πως θα σε βοηθήσουν αρκετά.

Advertisement
Πάσχα στη Χρυσή Πόλη
Στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, την Πράγα, το Πάσχα γιορτάζεται με μία ιδιαίτερη ευλάβεια. Η Χρυσή Πόλη που είναι χτισμένη πάνω στον ποταμό Μολδάβα, διαθέτει και ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που δεν είναι άλλο από το ιστορικό της κέντρο. Μέσα σε αυτό το ιστορικό κέντρο, αλλά και κατά μήκος ολόκληρης της πόλης, στήνονται κάθε χρόνο δεκάδες αγορές με πασχαλινά διακοσμητικά. Αποκορύφωμα όλων, τα σκαλιστά χειροποίητα με περίτεχνα σχέδια τσόφλια αυγών. Εκεί, στους πλακόστρωτους δρόμους που θα είναι γεμάτοι με κόσμο δίνοντας ένα κλίμα ευφορίας, θα μπορέσεις να δοκιμάσεις και διάφορα παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως το κέικ σε σχήμα πρόβατου.


Advertisement
Ή στην παγωμένη Σουηδία
Λίγο πιο βόρεια τώρα, στη Σουηδία οι δεισιδαιμονίες την περίοδο αυτή φθάνουν στο απόγειό τους. Οι μάγισσες που ζουν εκεί πετούν τη Μεγάλη Πέμπτη με τις σκούπες τους με σκοπό να εξαπλώσουν τη μαύρη μαγεία και να δουν το σατανά, επιστρέφοντας και πάλι στη γη το Μεγάλο Σάββατο. Οι χωρικοί ανάβουν μεγάλες φωτιές και πυροτεχνήματα με σκοπό να τις τρομοκρατήσουν αλλά και να κερδίσουν στο διαγωνισμό μεγαλύτερης φωτιάς που έχουν οργανώσει. Πολλές φορές ντύνουν τα μικρά κορίτσια με κουρέλια –προσπαθώντας να τα κάνουν να μοιάζουν με μάγισσες- και γυρνάν από σπίτι σε σπίτι περιμένοντας κάποιο κέρασμα ή χρήματα.


Advertisement
Μήπως στην κεντρική Ευρώπη;
Στη Γερμανία ο λαγός του Πάσχα αφήνει από βραδύς αυγά και δώρα στους κήπους και την επομένη μικροί και μεγάλοι παίζουν «το κυνήγι των πασχαλινών αυγών». Στις μεγάλες πόλεις στήνονται πασχαλινοί πάγκοι, με ζωγραφιστά αυγά και χειροποίητα διακοσμητικά. Εκεί θα απολαύσεις και μερικές παραδοσιακές λιχουδιές, όπως κέικ, μπισκότα και τούρτα σε σχήμα αρνιού. Την ημέρα του Πάσχα ανάβουν μια φωτιά από παλιά Χριστουγεννιάτικα δέντρα σηματοδοτώντας το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό της Άνοιξης.


Advertisement

Κάτι πιο γειτονικό
Οι παραδόσεις στις Σερβία μοιάζουν αρκετά με τις δικές μας. Τη Μεγάλη Πέμπτη ξεκινά το βάψιμο των αυγών, ένα από τα πιο ευχάριστα πασχαλινά έθιμα στη Σερβία, με τους μικρότερους να ζωγραφίζουν ανέμελοι πάνω στα αυγά. Το πρώτο αυγό φυλάσσεται και σύμφωνα με την παράδοση θα προστατεύει το σπίτι μέχρι το επόμενο Πάσχα οπότε και πετιέται. Από την Κυριακή του Πάσχα ξεκινούν οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους προσφέροντας οι επισκέπτες στους οικοδεσπότες και τούμπαλιν βαμμένα αυγά ως δώρο. Αρνί και σπανάκι κυριαρχούν στο πασχαλινό τραπέζι μαζί με το χειροποίητο στρόγγυλο ψωμί, ενώ την έναρξη του γεύματος θα δώσει το τσούγκρισμα των αυγών.


Advertisement

Ή στη Μεγάλη Ρωσία
Στη Ρωσία η Κυριακή των Βαΐων ονομάζεται Κυριακή της Ιτιάς, μιας που αυτά τα δέντρα ευδοκιμούν εκεί. Τις μέρες τις Μεγάλης Εβδομάδας, οι πιστοί ακολουθούν μία αρκετά αυστηρή νηστεία, ενώ οι νοικοκυρές φροντίζουν την Μεγάλη Πέμπτη για τα αυγά και τα γλυκίσματα. Σε ένα ξύλινο καλούπι φτιάχνουν το πασχαλινό κέικ, και στη συνέχεια πηγαίνουν στην εκκλησία όπου διαβάζονται τα δώδεκα Ευαγγέλια. Το Μεγάλο Σάββατο μικροί και μεγάλοι ανεξάρτητα με το αν πιστεύουν ή όχι πηγαίνουν στον πλησιέστερο ναό για να συμμετάσχουν στην πανηγυρική λιτανεία της Αναστάσεως.

Σε όλες τις χώρες οι εκκλησίες είναι ανοιχτές για τους πιστούς, ενώ πραγματοποιούνται οι αντίστοιχες τελετές όπως και στην Ελλάδα. Το κλίμα είναι κατανυκτικό και τα τοπία μαγευτικά.

Ωστόσο, μόλις επιλέξεις τη χώρα και την πόλη που θα επισκεφθείς καλό θα ήταν να οργανώσεις και μερικές επισκέψεις σε μουσεία, αξιοθέατα, πλατείες ακόμα και μαγαζιά, προκειμένου να διασκεδάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται αυτές τις διακοπές!
Καλό ταξίδι!
Καλό Πάσχα!