Βιβλίο

Παιδιά και εξωσχολικά βιβλία

shutterstock_25842821_630_450

Θυμάμαι όταν ήμουν στο δημοτικό και είχα μάθει να διαβάζω πλέον, η μητέρα μου ξεκίνησε να με ενθαρρύνει στην ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων. Ο ενθουσιασμός μου γι’ αυτή τη δραστηριότητα δεν ήταν και ο μεγαλύτερος, βασικά η αντίδρασή μου ήταν σνομπ και το βαριόμουν αρκετά.

Παρ’ όλα αυτά ξεκίνησα να διαβάζω μερικά μικρά παραμύθια, πέρα από τα κλασσικά που όλοι ξέρουμε. Όπως ήταν φυσικό, ήταν πανέμορφα, αλλά η βαρεμάρα συνέχιζε να με κατακλύζει. Το πρώτο βιβλίο που είχα διαβάσει ήταν «Οι πέντε αδερφές». Ήταν δώρο Χριστουγέννων από τη μητέρα μου.

Δε μ’ άρεσε καθόλου όταν το είδα, αλλά όταν το διάβασα η γνώμη μου άλλαξε. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με το «Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού». Ευχόμουν να μην ήταν βιβλίο το δώρο μου και βρήκα αυτό κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, για την ακρίβεια εκεί που έκρυβαν τα δώρα μέχρι να τα βάλουν κάτω από το δέντρο. Περιττό να πω ότι σήμερα έχω όλη τη τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών μαζί με το Σιλμαρίλλιον και τα Χόμπιτ.

Και με τον καιρό αυτό που δε μου άρεσε καθόλου έγινε ο εθισμός μου. Το να κάνεις ένα παιδί να διαβάσει βιβλία είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν, βέβαια και εξαιρέσεις όπου το διάβασμα ίσως να τους είναι πηγαίο και να μην χρειάζονται ζόρισμα, αλλά στο συνηθισμένο υπάρχει μεγάλη αντίσταση. Είναι λογικό να γίνεται αυτό αφού τα παιδιά έχουν περισσότερο όρεξη για σωματικές δραστηριότητες παρά για την εξάσκηση του μυαλού και από το σχολείο δεν έχουν και τις καλύτερες εμπειρίες.

book-863418_960_720

Λίγη παραπάνω πίεση σε αυτόν τον τομέα δε βλάπτει. Δε χρειάζεται να το βάζετε και με το ζόρι να διαβάζει αλλά να το φέρνετε έμμεσα, όπως για παράδειγμα να του λέτε περιπετειώδης ιστορίες, να του αγοράζετε μικρά βιβλία με ενδιαφέρον και κατά προτίμηση να είναι εικονογραφημένα, να του λέτε για ήρωες που παλεύουν για να φτάσουν αυτά που θέλουν, που δε τα παρατάνε στη ζωή τους.

Hispanic father reading book to daughter

Το να διαβάζει ένα παιδί εξωσχολικά βιβλία μπορεί να το βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Πρώτα απ’ όλα θα ελευθερωθεί το μυαλό του. Θα έχει την ευκαιρία να ζήσει πολλές ζωές. Όταν τα βρίσκει δύσκολα οι οπτικές γωνίες που θα βλέπει τη κατάσταση θα είναι περισσότερες. Η συμπεριφορά του θα είναι βελτιωμένη και δε θα ασχολείται με τη κακοποίηση άλλων παιδιών. Το λεξιλόγιό του θα εμπλουτιστεί και μπορεί να αναπτύξει κατά πολύ περισσότερο τη νοημοσύνη του. Και πάνω απ’ όλα θα μπορεί να ζει σε ένα μαγικό κόσμο ενώ ταυτόχρονα θα είναι προσγειωμένο και απαλλαγμένο από τη ματαιοδοξία.

lecturas_naturaleza

Όπως και να ‘χει, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν και να αποθηκεύσουν αξίες που θα τα κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Τα εξωσχολικά βιβλία είναι ίσως τα πιο αφηγηματικά και διδακτικά βιβλία που μπορούν να υπάρξουν.

About the author

Φεβρωνία Κουτελίδα

Σπουδάζω στον τμήμα Μηχανολόγων Οχημάτων του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης. Είμαι εθισμένη με τα βιβλία και γράφω πολλά και διάφορα σχετικά με τρόμο και φαντασία. Τα άτομα που αποκλίνουν από το φυσιολογικό είναι οι μούσες μου.