In&out city

Πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου;

Σήμερα θα σας μιλήσω για μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες που έχω ζήσει μέχρι στιγμής σαν φοιτήτρια αλλά και σαν άνθρωπος γενικότερα. Αναφέρομαι στο 2ήμερο συνέδριο γνωριμίας της τοπικής επιτροπής της AIESEC στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

aiesec

Ίσως οι φοιτητές να έχετε ακούσει στο πανεπιστήμιο σας για εκείνον τον οργανισμό που ασχολείται με τον εθελοντισμό και τους τύπους με τα τεράστια χαμόγελα που έκαναν κάποιες μίνι παρουσιάσεις ανάμεσα στα μαθήματα για να σας μιλήσουν για κάτι που ίσως δεν θυμάστε και πολύ. Λοιπόν, αυτός ο οργανισμός οραματίζεται κάτι αρκετά μεγάλο, την παγκόσμια ειρήνη. Θα με ρωτήσετε βέβαια, πώς είναι δυνατόν ένας νεανικός οργανισμός να πετύχει κάτι τέτοιο;

ourstory

Η AIESEC ξεκίνησε το έργο της το 1948 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου κάποιοι φοιτητές, αγανακτισμένοι από την άσχημη κατάσταση του κόσμου αποφάσισαν να αλλάξουν τον κόσμο με αποστολή «να αυξήσουμε την κατανόηση ενός έθνους αυξάνοντας την κατανόηση των ατόμων, αλλάζοντας τον κόσμο άτομο προς άτομο». Με απλά ελληνικά,ο στόχος του οργανισμού είναι να πετύχει την παγκόσμια ειρήνη μέσω της διαπολιτισμικότητας και της μεγιστοποίησης των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Αυτό γίνεται μέσω προγραμμάτων τα οποία δίνουν την ευκαιρία σε νέους να ταξιδέψουν στον κόσμο και να μεταλαμπαδεύσουν το όραμα της AIESEC σε παιδιά, μαθητές, να εργαστούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εθελοντικά και να διδάξουν πρακτικά την κατανόηση για διαφορετικά έθνη και κουλτούρες, να χτυπήσουν και να αποδυναμώσουν και τελικά να εξαλείψουν το ρατσισμό, τα στερεότυπα, τον εθνικισμό και το μίσος για κάθε τι διαφορετικό.

 

Μέσα στο -σύντομο- διάστημα που γνώρισα τον οργανισμό μπορώ να πω πως είμαι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένη με τη νοοτροπία και το όραμα του, μα δε θα μπορούσα να μη μιλήσω για τα άτομα της τοπικής επιτροπής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρόκειται για εκπληκτικούς ανθρώπους με όνειρα μεγάλα σαν τα χαμόγελα τους, με αστείρευτη ενέργεια και προθυμία να ξεπεράσουν κάθε πρόκληση που τους παρουσιάζεται. Εδώ δημιουργείται το εξής ερώτημα : πώς γίνεται να μην εμπνευστείς όταν έχεις τέτοιους ανθρώπους γύρω σου;

 

Όσο περνάει ο καιρός και γνωρίζω τον οργανισμό και τα μέλη του καλύτερα, αφού πλέον είμαι κι εγώ ένα από αυτά, δε μπορώ παρά να μιλάω συνέχεια γι αυτό. Ο δικός μου τομέας ονομάζεται iGV (Incoming Global Volunteer) και δουλειά μας είναι να βρούμε θέσεις σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια που να φιλοξενήσουν φοιτητές από το εξωτερικό που θα έρθουν να δώσουν στα παιδιά μια γεύση διαπολιτισμικότητας και πάθους για ζωή κι εξέλιξη. Ο στόχος μας εδώ είναι να αλλάξουμε ζωές, όχι μόνο των φοιτητών για τους οποίους είναι μια απίστευτη εμπειρία να μπαίνουν σε μια τάξη με παιδιά που θέλουν να απορροφήσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά τα οποία μπορούν να μάθουν τόσο πράγματα για άλλες κουλτούρες, να κατανοούν και να σέβονται το διαφορετικό, απ’όπου και αν προέρχεται αυτό, αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα τους εαυτούς τους!

Θα μου πείτε όμως, εμείς τα μέλη τι κερδίζουμε από όλη αυτή τη διαδικασία; Λοιπόν, εμείς είμαστε οι διοργανωτές αυτού του τεράστιου πάρτι και σε κάθε εξάμηνη θητεία κερδίζουμε άπειρες εμπειρίες, γνώσεις, στιγμές αλλά και ανθρώπους που θα μας στηρίξουν στα εύκολα και στα δύσκολα. Είναι μοναδική εμπειρία να έχεις τη δύναμη να αλλάξεις τον κόσμο γύρω σου προς το καλύτερο και να γνωρίζεις πως εσύ θα φέρεις την αλλαγή στον κόσμο! Δε θα το κάνεις μόνος σου αυτό φυσικά, γιατί θα έχεις δίπλα σου αυτές τις αξιαγάπητες φάτσες να σου γεμίζουν τη μέρα και να σου φτιάχνουν τη διάθεση με το δικό τους μοναδικό και πανέμορφο τρόπο!

Είμαστε AIESECers και θα φέρουμε την αλλαγή στον κόσμο!

Θες να συμμετέχεις κι εσύ; Επικοινώνησε με την τοπική του πανεπιστημίου σου!

Leave a Comment