Life

Πριν έρθεις εσύ – Τζότζο Μόις

Written by Maria Sapountzi

Η Λου Κλαρκ ξέρει ένα σωρό πράγματα. Ξέρει πόσα βήματα να κάνει κάποιος για να διασχίσει την απόσταση που χωρίζει τη στάση του λεωφορείου από το πατρικό της. Ξέρει ότι απολαμβάνει τη δουλειά της και ότι πιθανότατα δεν είναι στ’ αλήθεια ερωτευμένη με το αγόρι της, τον Πάτρικ. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι πολύ σύντομα θα χάσει τη δουλειά της. Δεν ξέρει, επίσης, ότι όλα όσα ήξερε, τα οποία την έκαναν να νιώθει ισορροπημένη και λογική, πρόκειται να ανατραπούν και να αλλάξουν για πάντα.

Ο Γουίλ Τρέινορ ξέρει πολύ καλά ότι το ατύχημά του και η καταδίκη του σε ισόβια αναπηρία τού έχουν στερήσει κάθε ίχνος πάθους για ζωή. Ξέρει, ακόμα, ότι τα πάντα του φαίνονται αδιάφορα, όπως επίσης με ποιον τρόπο ακριβώς θα βάλει τέλος σε αυτή την ανυπόφορη φάρσα. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι η Λου θα εισβάλλει στην ζωή του σαν έκρηξη από χρώμα και φως. Δεν ξέρει, ότι άθελά της, αυτή η παράξενη γυναίκα θα κάμψει τις αντιστάσεις του.

Τελικά κανένας από τους δυο δεν μπορεί να φανταστεί, πόσο βαθιά θα είναι η αλλαγή που θα προκαλέσουν ο ένας στον άλλο, πόσο ανεξίτηλα θα σφραγίσει την ύπαρξη του καθενός η συνάντηση, η γνωριμία, ο έρωτάς τους.

Μια ιστορία αγάπης και πάθους, όπου τα συναισθήματα εξελίσσονται και αναδεύονται προς την επιφάνεια αβίαστα με αργούς και ήρεμους ρυθμούς. Έφτασα στο τέλος, για να καταλάβω τα πραγματικά συναισθήματα αγάπης του πρωταγωνιστή προς την Λου, καθώς ούτε μία στιγμή δεν παραδέχεται κάτι αντίστοιχο. Ίσα ίσα μας αφήνει συνεχώς να αμφιταλαντευόμαστε συνεχώς στην σκέψη «την θέλει, δεν την θέλει τελικά».

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που λίγο πολύ την πλοκή την έχουμε ξανασυναντήσει σε άλλα βιβλία ή και ταινίες ακόμη. Μπορείς να μαντέψεις ήδη μόνος σου από νωρίς, ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο- γεγονός, που θα συμβεί. Με εξέπληξε ιδιαίτερα το τέλος της ιστορίας. Δεν περίμενα πραγματικά να πάρουν τα πράγματα τέτοια τροπή, αν και η συγγραφέας μας το υπενθυμίζει συνεχώς κατά την διάρκεια της αφήγησης, αλλά λες «ε όχι, δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο! Κάποια λύση θα υπάρχει! Στο 2017(6) ζούμε!»

Ελπίζω η μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη να μην έχει αλλοιώσει κομμάτια της ιστορίας, όπως συμβαίνει συνήθως για εξοικονόμηση χρόνου. Αν και βλέποντας το τρέιλερ της ταινίας νομίζω ότι δικαιώνομαι…

https://www.youtube.com/watch?v=J-lcPRmI6jY

About the author

Maria Sapountzi

Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας και μόλις 27 χρονών! Η αγάπη για το αντικείμενο των σπουδών μου και της γλώσσας με οδήγησαν στην συγγραφή άρθρων. Με το γράψιμο και την ανάγνωση ξεχνιέμαι, ταξιδεύει ο νους... Για αυτό, λοιπόν, είμαι πρόθυμη να προτείνω βιβλία για τις δικές σας αποδράσεις!
ΥΓ: Λάτρης του αθλητισμού, της υγιεινής διατροφής, των ταξιδιών και της μόδας. Λάτρης της ζωής!! Ίσως να τα λέμε συχνά μέσα από διάφορες στήλες...