Life

Συμβουλές για πρωτοετείς

happy-peopleΑρχικά συγχαρητήρια! Οι κόποι σου και οι προσπάθειες σου ανταμείφθηκαν  και ήρθε πλέον ο καιρός να απολαύσεις τη φοιτητική ζωή. Να είσαι σίγουρος πως θα είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου ,ετοιμάσου για καινούριες εμπειρίες και μη σε τρομάζει καθόλου η αλλαγή. Σαφώς και  είναι λογικό τις πρώτες μέρες να φοβάσαι , με το γεγονός ότι  θα πας σε μια άλλη πόλη μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σου ή που δε θα ξέρεις πώς να κυκλοφορήσεις και πού να πας, όμως σε διαβεβαιώνω  πως όλες αυτές οι ανησυχίες  σιγά-σιγά θα εξαφανιστούν. Eδώ σου έχουμε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στη νέα σου ζωή!

ΣΧΟΛΗ/ΜΑΘΗΜΑΤΑ: Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσουν και επίσημα οι παραδόσεις των μαθημάτων να έχεις διαβάσει το πρόγραμμα σπουδών της σχολής σου, ώστε να ξέρεις τι σε περιμένει! Μπορείς να μπεις στην ιστοσελίδα της σχολής για να ενημερωθείς για σεμινάρια ή εκδηλώσεις. Όσο αφορά τα μαθήματα, θα σε συμβούλευα να τα παρακολουθείς τα περισσότερα, αν όχι όλα και να κρατάς σημειώσεις από τις παραδόσεις, για να μην πελαγώσεις κατά τη περίοδο της εξεταστικής.

Βέβαια τον πρώτο  καιρό αυτό είναι δύσκολο, καθώς η νυχτερινή ζωή και οι προσκλήσεις σε πάρτι  δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο! Πρέπει να ξέρεις πως στο πανεπιστήμιο ξεφεύγεις από την μηχανική αποστήθιση χωρίς βαθύτερη κατανόηση που χρησιμοποιούσες στο λύκειο και εσύ πλέον βρίσκεσαι στη θέση να μάθεις ό,τι χρειάζεσαι. Καλοί είναι οι έξοδοι και οι βόλτες, όμως θυμήσου πως δε μπήκες στη σχολή για τουρισμό, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να την τελειώσεις  και να βγεις σύντομα στο χώρο εργασίας.amfitheatro-exetaseis

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΦΙΛΟΙ: Από τις πρώτες μέρες που θα πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις  καινούρια άτομα. Οι περισσότεροι για να μην πω και όλοι, πρώτη φορά βρίσκεστε, ως κοινωνικά όντα θα έχετε την ανάγκη να γνωριστείτε και να μοιραστείτε το άγχος αλλά και τη χαρά σας παράλληλα για το νέο σας ξεκίνημα.

Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή, μέχρι να γνωριστείτε πιο καλά, θα βγαίνετε γύρω στα δέκα με δεκαπέντε άτομα με τα οποία στη πορεία μπορεί να καταλήξεις να κάνεις πιο στενή παρέα με τα πέντε ή τα τρία ή και με κανένα. Αυτό μη σε τρομάξει, αντιθέτως σχεδόν σε όλους συμβαίνει. Ακόμη και αν δε ταιριάξεις με κάποιον από τη παρέα, έχεις τη δυνατότητα να έχεις επαφές  και με άλλα άτομα και να διαλέξεις τη παρέα που είναι κοντά στο χαρακτήρα σου.

ΦΑΓΗΤΟ: Είναι η περίοδος της ζωής σου που θα κάνεις «χρυσά» τα fast food! Από ένα σημείο και μετά θα ξέρουν την παραγγελία σου χωρίς καν να χρειαστείς να το πεις. Είναι από τα μεγαλύτερα λάθη μας ως πρωτοετείς, καθώς με το να τρώμε καθημερινά έτοιμο και γρήγορο φαγητό ξοδεύουμε αρκετά χρήματα ενώ χωρίς να το καταλάβουμε παίρνουμε αρκετά κιλά.

Για αυτό το λόγο, προσπάθησε να μαγειρέψεις . Αν είναι πρώτη φορά που θα βρεθείς σε αυτή την θέση μην απογοητευτείς, όταν μπορεί να μην πετύχεις τα πρώτα φαγητά. Να προσέξεις μόνο να μη βάλεις φωτιά στη κουζίνα! Τα λεγόμενα «ταπεράκια της μαμάς» θα σε βοηθήσουν όταν δεν θα έχεις όρεξη ή δε θα προλαβαίνεις να μαγειρέψεις,ενώ στις περισσότερες πανεπιστημιουπόλεις υπάρχει το φοιτητικό εστιατόριο, όπου εκεί  μπορείς να πηγαίνεις και να τρως δωρεάν ή να πληρώνεις ένα μικρό  ποσό ανάλογα με το εισόδημα της οικογένειάς σου.

Σε κάποια πανεπιστήμια χρειάζεται να βγάλεις κάποια κάρτα σίτισης, οπότε είναι καλό να γνωρίζεις από την αρχή τι χαρτιά χρειάζεται να συγκεντρώσεις, ώστε να τελειώνεις νωρίς με τη γραφειοκρατία!

junk_food

ΜΗ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΟΥ: Σίγουρα, αν αυτό το διαβάσει η «Ελληνίδα μάνα» θα διαφωνήσει αλλά είναι η πραγματικότητα! Αν σπουδάζεις σε άλλη πόλη, η οποία είναι κοντά στο πατρικό σου θα μπαίνεις στον πειρασμό τον πρώτο καιρό να πηγαίνεις συνέχεια, καθώς θα σου λείπουν η οικογένεια σου και οι φίλοι σου. Ωστόσο, θα χάσεις πολλά πράγματα από τη φοιτητική ζωή και δε θα καταφέρεις να προσαρμοστείς στις νέες συνθήκες.Το καλύτερο είναι να πηγαίνεις όταν το έχεις πραγματικά ανάγκη και θέλεις να δεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: Πράγματι καλά διάβασες, σαν φοιτητής πλέον σταματάς να έχεις το ζόρικο και πιεστικό πρόγραμμα της τρίτης λυκείου και έχεις αρκετό χρόνο να αφιερώσεις στον εαυτό σου και να ασχοληθείς με κάποια δραστηριότητα. Δε λέω, τον πρώτο καιρό, καλός είναι ο ύπνος και οι έξοδοι για καφέ, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αξιοποιήσεις παραγωγικά το χρόνο σου.Και οι επιλογές σου, ευτυχώς είναι πάρα πολλές.

Αρχικά, τα περισσότερα πανεπιστήμια σου προσφέρουν τη δυνατότητα να συμμετέχεις δωρεάν ή δίνοντας κάποιο ελάχιστο ποσό σε διάφορες ομάδες ή συλλόγους (θέατρο,χορός) ή να επισκεφτείς το πανεπιστημιακό γυμναστήριο, όπου θα σου προσφέρει τη δυνατότητα της εκγύμνασης ή της ενασχόλησης με κάποιο άθλημα. Επίσης, αν έχεις την διάθεση και την οικονομική δυνατότητα, χρήσιμο είναι να ξεκινήσεις μαθήματα δεύτερης γλώσσας ή να μάθεις κάποιο μουσικό όργανο που σου αρέσει!

Τέλος, μη χάσεις την ευκαιρία να διοργανώσεις με τους φίλους σου εκδρομές και ταξίδια στις γύρω περιοχές ή ακόμη και στο εξωτερικό! Θα βρεις αρκετά φοιτητικά και οικονομικά πακέτα!

freetime

Καταλήγοντας, το πρώτο έτος των σπουδών σου, είναι ένα στάδιο προσαρμογής για εσένα σε όλους τους τομείς της ζωής σου,για αυτό απόλαυσε το και κάνε όσα λάθη μπορείς, τώρα που βρίσκεσαι στην αρχή!

Leave a Comment