Ταξίδια

Τα 4 χρώματα των διαβατηρίων

 

Τριγυρνώντας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης πριν από μερικές μέρες διαπίστωσα κάτι που εγώ προσωπικά ποτέ δεν είχα παρατηρήσει ή ίσως δεν είχα καθίσει να σκεφτώ ποτέ. Περιμένοντας στην ουρά για να πάρω ένα κρουασάν παρατήρησα τον μπροστινό μου να έχει διαβατήριο διαφορετικού χρώματος από την κλασική κοκκινωπή απόχρωση που έχω συνηθίσει να βλέπω. Και ναι δεν σου το κρύβω το πόσο ξαφνιάστηκα(όχι τόσο για να μην πάρω το κρουασάν…).

Περπατώντας έπειτα στους ατελείωτους διαδρόμους έπεφτα  συνεχώς πάνω σε συνταξιδιώτες με διαβατήρια άλλων χρωμάτων και διαφορετικών αποχρώσεων. Φτάνοντας εν τέλει στην πύλη όπου θα γινόταν η επιβίβαση είπα να “σκοτώσω” αυτές τις 2 ώρες για να βρω λύση σε αυτό το μυστήριο που ονομάζεται χρώμα διαβατηρίων(όχι και ο καλύτερος τίτλος… το ομολογώ).

Τα διαβατήρια συναντώνται σε 4 χρώματα: κόκκινο, μπλε, πράσινο και μαύρο και κάθε χώρα έχει τους δικούς της λόγους για να επιλέξει ένα από αυτά. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Business Insider γιατί χρησιμοποιούνται αυτά τα συγκεκριμένα χρώματα. Από ότι φαίνεται δεν υπάρχει κάποιο αυστηρό σύστημα όπου να κατηγοριοποιεί αυτή την επιλογή και θα μπορούσαμε να πούμε πως τελικά γίνεται με έναν τυχαίο τρόπο.

Κόκκινο

Είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα για κάλυψη. Διαβατήρια με κόκκινο χρώμα συχνά χρησιμοποιούνται από χώρες με ιστορικό ή τρέχον κομμουνιστικό σύστημα. Χώρες όπως η Κίνα, η Σερβία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Γεωργία έχουν κόκκινο κάλυψη στα διαβατήρια τους. Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Κροατία, χρησιμοποιούν αποχρώσεις όπως μπορντό και άλλες του κόκκινου. Χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, όπως η Τουρκία, τα Σκόπια και η Αλβανία άλλαξαν το χρώμα των διαβατηρίων τους πριν μερικά χρόνια σε κόκκινο. Χώρες των Άνδεων όπως η Βολιβία, η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Περού έχουν επίσης διαβατήρια σε μπορντό αποχρώσεις.

Μπλε

Αποτελεί το αμέσως πιο συνηθισμένο χρώμα. Το μπλε συμβολίζει τον «νέο κόσμο». Οι χώρες της Καραϊβικής έχουν μπλε διαβατήρια. Για τις χώρες της Νότιας Αμερικής η μπλε κάλυψη συμβολίζει την σύνδεση με τη Mercosur, την συνδικαλιστική οργάνωση. Κάποιες από αυτές είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Παραγουάη. Η Βενεζουέλα αποτελεί εξαίρεση εδώ: αν και ανήκει στην ένωση έχει κόκκινη κάλυψη. Τα διαβατήρια των πολιτών των ΗΠΑ άλλαξαν σε μπλε από το  1976.

Πράσινο

Οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες έχουν πράσινα διαβατήρια. Παραδείγματα όπως το Μαρόκο, την Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Το πράσινο λέγεται πως ήταν το αγαπημένο χρώμα του Μωάμεθ, ιδρυτή του Ισλαμισμού, και είναι σύμβολο της φύσης και της ζωής. Οι πολίτες από πολλές δυτικές αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία και η Σενεγάλη έχουν τα διαβατήρια τους σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου. Το χρώμα πράσινο επίσης δείχνει την ένταξη στην ECOWAS( Economic Community of West African States).

Μαύρο

Το πιο σπάνιο από όλα. Συναντάται σε κάποιες χώρες της Αφρικής όπως η Μποτσουάνα, η Αγκόλα, το Κονγκό και άλλες. Επίσης οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας έχουν μαύρη κάλυψη στα διαβατήρια τους, καθώς αποτελεί το εθνικό χρώμα των Νεοζηλανδών.

 

Ψάχνοντας για να βρω υλικό για αυτό το θέμα έπεσα πάνω στην σελίδα Passport Index. Η σελίδα αυτή σου δίνει την ευκαιρία να ρίξεις μία ματιά στα διαβατήρια που υπάρχουν διεθνώς καθώς και να δεις τα διάφορα σχέδια, να τα ταξινομήσεις ανά χώρα, περιοχή και με βάση το χρώμα. Περιέχει επίσης χρήσιμες πληροφορίες μέσω της πλατφόρμα του PASSE/PORT σχετικά με απόψεις για την παγκόσμια κινητικότητα, ασφάλεια, τεχνολογία, το branding και πολιτικές visa για όλο τον κόσμο.

Πηγές: