Τα μεγάλα ονόματα της ρωσικής λογοτεχνίας

vivlia-thumb-large

Αν και πολλοί θεωρούν την ρώσικη λογοτεχνία βαριά θα έλεγα ότι μπορεί και να έχουν δίκιο, δεν γίνεται να κριθεί κάτι όταν αφορά προσωπικό γούστο και αντίληψη. Οι Ρώσοι έχουν παραδώσει στη κλασσική λογοτεχνία μια μεγάλη γκάμα από κείμενα τα οποία, αν και είναι δημιουργήματα φαντασίας, είναι βατά με την πραγματικότητα. Δηλαδή, αφορούν κυρίως γεγονότα βγαλμένα από τη ζωή, αφορούν ανθρώπους που τους χτύπησε η μοίρα και έχασαν το μυαλό τους, ανθρώπους που ο καθένας θα μπορούσε να ταυτιστεί μαζί τους. Παρακάτω βρίσκονται τα μεγαλύτερα ονόματα από τους Ρώσους συγγραφείς, λίγα λόγια για τη ζωή τους, καθώς και τα πιο γνωστά έργα τους.

  1. Πούσκιν Αλεξάντερ Σεργκέγιεβιτς (1799-1837)

250px-Portrait_of_Alexander_Pushkin_(Orest_Kiprensky,_1827)

Από αριστοκρατική οικογένεια και μεγαλωμένος με Γάλλους δασκάλους, θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας και όχι άδικα. Το πρώτο έργο του, το είχε γράψει όταν βρισκόταν ακόμα στο Λύκειο, το γνωστό και ως «Ρουσλάνος και Λουντμίλα». Μετά την αποφοίτηση του από το Αριστοκρατικό Λύκειο, διορίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών κι εκεί άρχισε να ασχολείται με την πολιτική. Πολλοί άλλοι σπουδαίοι συγγραφείς, όπως ο Ντοστογιέφσκι, ο Τολστόι και ο Τουργκένιεφ έχουν επηρεαστεί από το έργο του. Έχει γράψει από μυθιστορήματα μέχρι ποιήματα. Διάφορα δημιουργήματά του είναι τα «Ληστές Αδελφοί», «Ευγένιος Ονιέγκιν», «Αιχμάλωτοι του Καυκάσου», «Γαμπρός» και «Μπόρις Κουντουνόφ». Επίσης, γνωστά ποιήματά του είναι τα «Πολτάβα», «Στροφές», «Χάλκινος Καβαλάρης».

 

  1. Λέων Τολστόι (1828-1910)

Ilya_Efimovich_Repin_(1844-1930)_-_Portrait_of_Leo_Tolstoy_(1887)Γεννημένος στη Γιασνάγια Πολιάνα, της επαρχίας Τούλα, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Καζάν, αλλά τα παράτησε χωρίς να πάρει πτυχίο. Υπηρέτησε στο στρατό και πολέμησε στον Κριμαϊκό πόλεμο, ενώ μετά παραιτήθηκε και ταξίδεψε στον κόσμο. Βασικά έργα του είναι «Πόλεμος και Ειρήνη», «Άννα Καρένινα», «Εξομολογήσεις», «Ποια είναι η πίστη σου», «Ανάσταση».

 

  1. Φίοντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι (1821-1881)

dostogiefski

Γεννημένος στη Μόσχα σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Μηχανικών της Πετρούπολης. Πήρε το αξίωμα του ανθυπολοχαγού, αλλά παραιτήθηκε για να ασχοληθεί πλήρως με τη λογοτεχνία. Η ζωή του ήταν αρκετά ταραχώδης από τη δολοφονία του πατέρα του, όταν ήταν ακόμα έφηβος, έως τον εξορισμό του στη Σιβηρία για τις δημοκρατικές ιδέες του. Έκανε πολλά ταξίδια και η διαχείριση των οικονομικών δεν ήταν και το μεγαλύτερο ταλέντο του. Σπουδαία έργα του είναι τα «Έγκλημα και Τιμωρία», «Οι φτωχοί», «Σημειώσεις από το Υπόγειο», «Αδελφοί Καραμάζωφ», «Ο Ηλίθιος» και «Ο Παίχτης».

 

  1. Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ (1860-1904)

tsexvf

Γεννήθηκε στο Ταγκανρόγκ και σπούδασε ιατρική στη Μόσχα. Το Τσέχωφ ήταν το ψευδώνυμο του και το κανονικό του ήταν Τσεχτσίν. Παρά τις σπουδές του προτίμησε να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Το έργο του ποικίλει από διηγήματα μέχρι θεατρικά έργα εκ των οποίων τα πιο γνωστά είναι «Ο γλάρος», «Οι ξαδέλφες», «Ιβάνοφ» και «Βυσσινόκηπος».

 

  1. Τουργκένιεφ Ιβάν Σεργκέγιεβιτς (1818-1883)

250px-Turgenev_by_Repin

Σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη και στο Βερολίνο και γεννήθηκε στην επαρχία του Οριόλ. Αργότερα διορίσθηκε ως δημόσιος υπάλληλος, αλλά τα παράτησε για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Εξορισμένος κι αυτός από την κυβέρνηση, λόγω λογοκρισίας των έργων του, έζησε κυρίως στη Γερμανία και τη Γαλλία. Κύρια έργα του είναι «Πατέρας και παιδιά», «Αφηγήσεις ενός κυνηγού».

 

 

Aleksandr_Solzhenitsyn_1974crop

  1. Σολζενίτσιν Αλεξάντερ (1918-2008)

Βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1970, γεννήθηκε στο Κισλοβόντσκ και το κανονικό πατρώνυμό του ήταν Ισαάκεβιτς. Έζησε εξορισμένος από το σταλινικό καθεστώς και επί χρόνια ήταν σε στρατόπεδα εργασίας. Ύστερα από διάφορες αναταραχές, που έγιναν με διάφορες δημοσιεύσεις του, αυτοεξορίσθηκε στη Δύση. Είναι γνωστός κυρίως για τα ημιαυτοβιογραφικά έργα του, όπως το «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ» και το «Μια μέρα του Ιβάν Μέντελ».