Ομορφιά

Τι θα ήθελα να μάθει η μελλοντική μου κόρη για την «ομορφιά».

Πριν η μελλοντική μου κόρη πάει στο σχολείο και μάθει ότι τα «όμορφα» παιδιά, θεωρούνται «καλύτερα» παιδιά και πριν μπει στο fun club των πριγκιπισσών του Disney, θα ήθελα να μάθει ότι ομορφιά δεν είναι το πολύ αδύνατο (skinny), ούτε τα τεράστια μάτια (τύπου Ιαπωνικού animation) και σίγουρα όχι τα μεταξωτά ρούχα των παραμυθιών!

Θα ήθελα να μάθει ότι η ομορφιά μπορεί να έχει διαφορετικά «σχήματα» και «χρώματα» και ότι η πραγματική ομορφιά έρχεται από μέσα μας.

Θα ήθελα να της μάθω ότι είναι πολλά παραπάνω από ένα όμορφο πρόσωπο και ότι όταν οι άνθρωποι θα της λένε ότι είναι όμορφη, θα είναι επειδή θα προσπαθούν να είναι ευγενικοί μιας και δεν θα ξέρουν πόσο έξυπνη, αστεία και δημιουργική θα είναι!

Ελπίζω πως όταν η μελλοντική μου κόρη αρχίσει να μεγαλώνει, δεν θα αφήσει την εμφάνιση της ή το πώς την βλέπουν οι άλλοι, να επηρεάσει τα συναισθήματα της και το τι μπορεί να κάνει και τι όχι.

Ελπίζω να μάθει ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει και να δει στην ζωή, από το να στέκεται μπροστά σ’ ένα καθρέφτη  και να ψάχνει για ελαττώματα ή τελειότητα!

Ελπίζω ότι θα της αρέσει να είναι θηλυκή, αλλά να μην νιώθει ότι «πρέπει να είναι» για να ευχαριστήσει τους άλλους.

Εύχομαι γι’ αυτήν να ζήσει έντονα, να ζήσει εμπειρίες που θα την κάνουν να ξεχάσει τον χρόνο και τους ανθρώπους που φεύγουν. Εμπειρίες τέτοιες που δεν θα την νοιάζει πώς φαίνεται και που η ανάμνηση των στιγμών αυτών θα την βοηθούν να ξεπερνάει τις δύσκολες στιγμές που οι άνθρωποι πιθανόν να την κρίνουν για την εμφάνιση της!

Και όταν η μελλοντική μου κόρη μεγαλώσει, θα της μάθω ότι είναι ωραίο να νιώθει sexy, αλλά δεν θα είναι αυτό που ουσιαστικά θα την καθορίζει!

Το πώς θα φαίνεται, θα πρέπει να φτιάχνει την δική της διάθεση και όχι των άλλων! Ότι οι άνθρωποι που θα την αγαπούν και θα την νοιάζονται, θα κοιτάνε πιο βαθιά μέσα της και θα τους αρέσει αυτό που βλέπουν, επειδή θα τους αρέσει από την πρώτη στιγμή!

Ελπίζω να καταφέρω να της μάθω ότι το να κυνηγά τα «ιδανικά της ομορφιάς» είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος και ότι αυτός δεν είναι ο δρόμος προς την ευτυχία!

Θέλω να ξέρει πως η ευτυχία έρχεται μέσα από τις υγιής σχέσεις, μέσα από την δημιουργικότητα και βοηθώντας τους άλλους! Πως η εξερεύνηση, η μάθηση και η κατανόηση είναι πολύ πιο σημαντικά από το να είναι όμορφη…

Αγαπημένη μελλοντική μου κόρη, ο λόγος που σου γράφω αυτό το γράμμα είναι για να μάθεις εσύ και να εξομολογηθώ εγώ…
Να μάθεις ότι θα έρθεις σε έναν κόσμο που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να κρίνει χωρίς να κοιτάει τον άνθρωπο! Να στέκεται στην επιφάνεια και να μην μένει στην ουσία.

Αγαπημένη μελλοντική μου κόρη, συγνώμη…

About the author

MariePapa