Ταξίδια

Τήνος, ένα νησί για όλα τα γούστα!

Είναι γεγονός πως το νησί της Τήνου είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την Εκκλησία Της Μεγαλόχαρης, τη γνωστή Παναγία της Τήνου, που αποτελεί και την πιο ξακουστή εκκλησία της Ελλάδας. Χιλιάδες αν όχι και εκατομμύρια πιστοί επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο, για να προσκυνήσουν τη χάρη της, κάνοντας το να βουλιάζει κυριολεκτικά από κόσμο, ειδικά τις μέρες του 15αύγουστου. Η Τήνος όμως έχει να προσφέρει πολλές ακόμη ομορφιές και εμπειρίες.

17405Ας μάθουμε όμως αρχικά λίγα πράγματα για το νησί της Τήνου. Η Τήνος βρίσκεται στις βόρειες Κυκλάδες, συγκεκριμένα νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου, βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος και είναι το τέταρτο σε έκταση μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, έχει 8.574 κατοίκους και απαρτίζεται από 62 οικισμούς.

Πήρε το όνομά της από το βασιλιά Τήνο που ήταν και ο πρώτος οικιστής του νησιού και αρχηγός μιας ομάδας Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με κάποια παράδοση, η ονομασία προήλθε από την πριγκίπισσα Τήνο.tinos-greece

Η Τήνος λοιπόν είναι από τα νησιά που μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα, αφού συνδυάζει βουνό με θάλασσα, χαλάρωση με διασκέδαση, δρόμους που συνάδουν περισσότερο με αυτούς μιας πόλης, με απίστευτη γραφικότητα. Τη λατρεμένη γραφικότητα των Κυκλάδων! Αν κάποιος ζητήσει πληροφορία από έναν ντόπιο σχετικά με κάποιο μέρος, θα πρέπει να έχει στο νου του πως οι οικισμοί που απαρτίζουν το νησί είναι χωρισμένοι στην Έξω Μεριά, τα Πάνω και Κάτω Μέρη και τα Μέσα Μέρη.

Ας δούμε όμως κάποια πράγματα που θα πρέπει απαραίτητα να κάνει ένας τουρίστας ευρισκόμενος στο νησί, πέρα από το να επισκεφθεί την Παναγία. Ένα από αυτά είναι να δοκιμάσει τις τοπικές σπεσιαλιτέ, που δε θα τον αφήσουν ασυγκίνητο και το βράδυ να περπατήσει στα σοκάκια της Χώρας και της Παλλάδας και να απολαύσει το ποτό του σε ένα από τα πολλά μπαράκια που υπάρχουν.thnos2014_675_2_352926_0053S5

Να επισκεφθεί επίσης την πιο γνωστή παραλία του νησιού, αυτή του Αγίου Φωκά που βρίσκεται μόλις μια ανάσα από τη Χώρα, καθώς και το πιο γνωστό χωριό της Τήνου, αυτό του Πύργου, όπου θα έχει την ευκαιρία να δει το σπίτι του Ιωάννη Χαλεπά και το Μουσείο Μαρμάρου. Ωραία θα ήταν και μια στάση στο χωριό Ταμπαράδο, για να θαυμάσει τους περίτεχνους περιστερώνες.

Φυσικά οι δραστηριότητες στην Τήνο δε σταματάνε εδώ. Μια επίσκεψη στο Βώλακα την ώρα που δύει ο ήλιος και πάνω στα βράχια βλέπεις τις εναλλαγές των χρωμάτων, θα σε μαγέψει σίγουρα. Απαραίτητη επίσης για τους πιστούς, είναι μια επίσκεψη στη Μονή της Αγίας Πελαγίας και για τους πιο ρομαντικούς η θέα του ηλιοβασιλέματος στο Πασακρωτήρι. Τέλος, μια βουτιά στην Κολυμπήθρα και μια ανάβαση ως την κορυφή στο κάστρο του Εξώμβουργου, θα συμπληρώσουν με τη σειρά τους το παζλ των αναζητήσεων κάθε τουρίστα στο νησί της Μεγαλόχαρης.

Το καλοκαίρι έφυγε, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν το Σεπτέμβριο ως μήνα των εξορμήσεών τους. Όσοι λοιπόν προβληματίζονται ακόμη για τον προορισμό που θα επιλέξουν, η Τήνος είναι σίγουρα μια επιλογή που δε σας απογοητεύσει!

tinos

 

About the author

Μαρία Γιαννέλου