Ανθρωπινες Σχεσεις

Τips για μία επικοινωνιακή και υγιή σχέση!

epikoinoniaΠάντα αναρωτιόμαστε όταν είμαστε σε μία σχέση, εάν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα σε εμάς και τον/την σύντροφό μας. Σίγουρα είναι πολύ βασικό στοιχείο και καθοριστικό για το μέλλον της σχέσης μας. Εάν υπάρχει, τέλεια! Εάν όμως δεν υπάρχει ή κάπου λίγο χάσκει, καιρός για επαναπροσδιορισμό κάποιων πραγμάτων.

Για να βοηθήσουμε  τη σχέση μας, προτιμότερο είναι να στραφούμε πρώτα στον εαυτό μας! Να καλλιεργήσουμε την αυτογνωσία, να παραδεχτούμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας. Η αυθεντική επικοινωνία προϋποθέτει εσωτερική ισορροπία, αυτοέλεγχο και βαθιά γνώση του εαυτού μας. Και το λέω αυτό γιατί τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να καταλάβουμε τον άλλον μέσα από τις δικές μας πεποιθήσεις και τα προσωπικά μας  βιώματα.

Όπως επίσης, επιδιώκουμε να τον προσαρμόσουμε σύμφωνα με τα δικά μας ψυχολογικά δεδομένα. Δεν μπορώ να ακούσω τον άλλον όταν μέσα μου κραυγάζουν δυνατά ουρλιαχτά, ούτε να τον καθησυχάσω όταν μέσα μου δεν υπάρχει η γαλήνη και η ηρεμία! Όταν αποδέχομαι με σεβασμό τα αισθήματά του, χωρίς να κάνω κριτική και να εξετάζω εάν είναι σωστά ή λάθος, όταν είμαι ο εαυτός μου και εκφράζω αυτό που σκέφτομαι χωρίς να προσποιούμαι, τότε μπορώ να πω ότι επικοινωνώ δημιουργικά με μεγάλες προοπτικές! Ας μη ξεχνάμε ότι το κλειδί στην επικοινωνία δεν είναι αυτό που λέμε, αλλά ο τρόπος που το λέμε! Ας εξετάσουμε όμως και κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τον/την σύντροφό μας που θα έχει ως αποτέλεσμα μια υγιής σχέση!

Μην απομονώνεσαι συναισθηματικά βάζοντας ένα αόρατο τείχος μπροστά σου! Είναι σημαντικό να συζητάς και να μοιράζεσαι πράγματα με τη σχέση σου.

Μη μιλάς συνέχεια και κυρίως, μη μιλάς όλο για τον εαυτό σου! Δώσε χώρο στον άνθρωπό σου να εκφραστεί, γιατί έτσι γίνεσαι κουραστικός/ή  και μπορεί και ανυπόφορος/η!

Επικοινωνώ, αλλά δεν  κοιτάζω τον άλλον με προσοχή ! Αποκλείεται να ακούς πραγματικά έχοντας την οθόνη του κινητού μπροστά στα μάτια σου! Απέφυγέ το!

Διατήρησε τη ψυχραιμία σου όταν ο/η σύντροφός σου εκφράσει αρνητικά συναισθήματα με νεύρα και θυμό! Προτίμησε τη σιωπή, άφησέ τον/την  να αποφορτιστεί!

Μην βγάζεις δικά σου συμπεράσματα από τα λόγια του άλλου! Σίγουρα το κάνεις!

Μίλησε ανοιχτά για τις ανάγκες σου και τι είναι αυτό που αναζητάς και προσδοκείς από τη σχέση σας!

Μην χρησιμοποιείς το παρελθόν και τις πληγές σου για να δικαιολογήσεις κάποιες αρνητικές σου συμπεριφορές!

Πρόσεξε το λόγο σου και πώς εκφράζεσαι! Είναι προτιμότερο να πεις «αισθάνομαι πολύ πιεσμένος και θα ήθελα να με βοηθήσεις σε κάτι…», παρά να πεις «είσαι πολύ εγωιστής και σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου.».

Να αγγίζεις και να αγκαλιάζεις συχνά τον/την σύντροφό σου. Η σωματική επαφή δυναμώνει την επικοινωνία στη σχέση.

Μην αφήνεις τρίτους να μπαίνουν ανάμεσά σας για κανέναν λόγο! Ό,τι προκύπτει θα πρέπει να μάθετε να το λύνετε μεταξύ σας! Και επίσης μην τσακώνεστε μπροστά σε άλλους!

Εάν μένετε μαζί και βρίσκεστε πολύ λίγο μέσα στην ημέρα, βάλτε στο πρόγραμμα μια κοινή δραστηριότητα που θα την κάνετε μαζί! Σίγουρα θα σας φέρει πιο κοντά και θα σας ανανεώσει!

Μην περιμένεις να είναι ο τέλειος και να σου προσφέρει τα πάντα! Να αποδεχτείς τις διαφορές σας και να συμφιλιώνεσαι με ό,τι μαθαίνεις μέσα από τη σχέση σας!

Και μη ξεχνάς ποτέ ότι για να καταλάβεις και να επικοινωνήσεις με τον/την σύντροφό σου θα πρέπει να αδειάσεις από τον εαυτό σου και να αφήσεις χώρο για να γεμίσεις από αυτόν/αυτήν. Να τον/την αποδεχθείς χωρίς όρους μέσα στην αγάπη και έτσι θα υπάρξει η συναισθηματική ασφάλεια και η δημιουργική επικοινωνία που αναζητάς!

Καλή επιτυχία λοιπόν!

 

About the author

Χριστιανίδου Σοφία

Είμαι η Σοφία Χριστιανίδου, μια ρομαντική ψυχή που αγαπάει τον άνθρωπο και την ψυχή του...Γράφω,γιατί έτσι μου αρέσει να εκφράζομαι!Λατρεύω την ποίηση, τη φιλοσοφία και ψάχνω την αρμονία και την ΄΄ομορφιά΄΄ στα πράγματα!! Όσο για τη μόδα και το styling...μεγάλες μου αδυναμίες! Εμπνέομαι από τον κόσμο γύρω μου,αγαπώ τους φίλους μου και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς καφέ!