Ταξίδια

Το κάστρο του αλατιού

mm
Written by Ntoreta Mona

Αυτή την εβδομάδα επέλεξα έναν προορισμό, που είμαι σίγουρα πως θα σε εντυπωσιάσει! Θα ταξιδέψουμε μαζί μέχρι τη Δυτική Αυστρία και πιο συγκεκριμένα μέχρι το ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτζμπουργκ.

   Με την ομώνυμη πρωτεύουσα, υπήρξε από το 14ο αιώνα ανεξάρτητο πριγκηπάτο μέχρι και το 1803. Από το 1805, το δουκάτο, πέρασε από διάφορους κατακτητές ώσπου το 1918 έπειτα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο διαλύθηκε και ανασυστάθηκε ως κρατίδιο Σάτλζμπουργκ της Αυστρίας. Το πανέμορφο αυτό κρατίδιο περικυκλώνουν σήμερα οι περιοχές της Άνω Αυστρίας, Στυρίας, Καρυνθίας, Τυρόλου και Βαυαρίας, ενώ διαπερνάται από τον ποταμό Salzach.


  Στην αριστερή όχθη του ποταμού θα αντικρύσεις την παλιά πόλη -Altstadt-, μία καλοδιατηρημένη παραμυθούπολη ιδανική για περιπάτους μέσα στα στενά δρομάκια της. Γραφικά πολύχρωμα κτήρια, δεκάδες ζεστές γωνιές, μικρά μαγαζάκια πλήρως εναρμονισμένα με το decor της περιοχής και αρκετά αξιοθέατα βρίσκονται στις πλαγές του μικρού λόφου Festungsberg. Η πόλη έχει ενταχθεί στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ένας υπέροχος τρόπος να γνωρίσεις την παλιά πόλη είναι μία βόλτα με την άμαξα. Τα πέταλα των αλόγων πάνω στα πέτρινα δρομάκια ενισχύουν αυτή την ατμοσφαιρική εικόνα, που θα πρότεινα να καταλήξει στην Alter Markt, στο Café Tomaselli. Εδώ και 150 χρόνια προσφέρει μία ζωντανή αίσθηση της ιστορίας της πόλης αλλά και μία δελεαστική σειρά από γλυκά πιάτα και εξαιρετικές σπεσιαλιτέ καφέ, σε μία μοναδική τοποθεσία. http://www.tomaselli.at/en/café-tomaselli-e

  Στην κορυφή αυτού του λόφου θα βρεις ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κάστρα στην Ευρώπη και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα, το κάστρο Hohensalzburg. Κατασκευάστηκε το 1077 από τον Πρίγκιπα – Αρχιεπίσκοπο του Σάλτζμπουργκ και με μία ανακαίνιση στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της πόλης, με τη βοήθεια πάντα του τελεφερίκ.

Η εκπληκτική θέα των Άλπεων, του ποταμού αλλά και ολόκληρης της πόλης δεν απέτρεψαν να γίνει φυλακή κατα τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και λίγο αργότερα κατα τη δεκαετία του 30. Αξίζει να το επισκεφθείς, μιας που μέσα από τα ιστορικά κειμήλια, τα μπουντρούμια και τους θαλάμους θα καταφέρεις να έρθεις πιο κοντά σε μερικές από τις πιο γνωστές στιγμές της ιστορίας.

Ο καθεδρικός ναός του 17ου αιώνα στο ιστορικό κέντρο της πόλης είναι κατασκευασμένος σε μπαρόκ στυλ και αφιερωμένος στους αγίους Rupert και Vergilius. Ο πρώτος έχει συνδεθεί τόσο με την ίδρυση της πόλης όσο και με την ίδρυση του ναού κατα το 774 στα απομεινάρια μίας ρωμαϊκής πόλης.

Το 1181 ο ναός χτίστηκε εκ νέου ύστερα από μία μεγάλη και καταστροφική φωτιά, ενώ το 17ο αιώνα ανακαινίστηκε για μία τελευταία φορά εκ βάθρων από τον Πρίγκιπα – Αρχιεπίσκοπο Wolf Dietrich Raitenau, ο οποίος του έδωσε τη σημερινή του μορφή. Εδώ βρίσκεται και η κολυμβήθρα που είχε βαπτιστεί ο Wolfgang Amadeus Mozart.

  Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι η περιοχή που έζησε ο Wolfgang Amadeus Mozart. Το σπίτι που γεννήθηκε, στις 27 Ιανουαρίου του 1756, στην οδό Getreidegasse 9 μετατράπηκε σε μουσείο από το ίδρυμα International Mozarteum Foundation τον Ιούνιο του 1880. Σήμερα είναι ένας πολιτιστικός χώρος, με χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο που το επισκέπτονται για να περιηγηθούν στα δωμάτια που ζούσε.

Επιπλέον το μουσείο διαθέτει ιστορικά μουσικά όργανα, έγγραφα, αναμνηστικά, μέγαλο αριθμό πορτρέτων καθώς και την ημιτελή ελαιογραφία “Ο Μότσαρτ στο πιάνο”, έργο του κουνιάδου του, Joseph Lange, του 1789.   Στην καρδιά της πόλης, μία πλατεία φέρει το όνομά του, ενώ ξεχωρίζει ένα άγαλμα που αποτελεί φόρο τιμής στον ίδιο και τη μουσική του. Η μπαρόκ τεχνοτροπία είναι παντού γύρω σου, δημιουργώντας μία μοναδική αίσθηση. Δεκάδες ακόμα γωνιές της πόλης κρύβουν σήμερα μυστικά για το μεγάλο αυτο συνθέτη της κλασικής μουσικής.
Εκεί βρίσκεται και το Μουσείο του Σάλτζμπουργκ, που άνοιξε το 2007, αφιερωμένο στην ανάδειξη της ιστορίας της πόλης αλλά και σε διάφορες σημαντικές προσωπικότητες της. Το μουσείο εκτός από κάποια ιστορικά κειμήλια και την αισθητική αναπαράσταση του παρελθόντος, διαθέτει σύγχρονα μέσα με σκοπό να πληροφορήσει αλλά και να ψυχαγωγήσει επισκέπτες κάθε ηλικίας.
https://www.salzburg.info/en/sights/top10/salzburg-museum   Μπροστά από το μουσείο βρίσκεται η πλατεία Residenzplatz, με το Residenzbrunnen να δεσπόζει στο κέντρο της. Το συντριβάνι είναι δημιούργημα του διάσημου καλλιτέχνη Tomasso di Garona και κατασκευάστηκε μεταξύ 1656 και 1661. Στο ανώτερο τμήμα του βρίσκεται ένα άγαλμα του Τρίτωνα που ωθεί το νερό προς τα πάνω.

Στην μοναδική αυτή πόλη, θα βρεις ακόμα ένα παλάτι, που φέρει το όνομα Mirabell, χτισμένο το 1606, έξω από τα μεσσαιωνικά τείχη του Σάλτζμπουργκ. Κατασκευάστηκε έπειτα από εντολή του Πρίγκιπα – Αρχιεπισκόπου Wolf Dietrich Raitenau, για την ερωμένη του Salome Alt, σύμφωνα με ιταλικά και γαλλικά πρότυπα.

Το 1818, έπειτα από μία πυρκαγιά το κτήριο αποκαταστάθηκε οπότε και απέκτησε τη σημερινή νεοκλασική του όψη. Τέσσερις ομάδες γλυπτών από το 1690 και το 1730 κοσμούν τους εξαιρετικά προσεγμένους, πολύχρωμους, ευμεγέθεις κήπους.

Κοντά στο Morzg, μία κίτρινη έπαυλη πρώιμου μπαρόκ, το παλάτι Hellbrunn, κατασκευάστηκε μεταξύ 1613 και 1619 ως θερινή κατοικία, από τον Πρίγκιπα – Αρχιεπίσκοπο του Σαλτζμπουργκ Markus Sittikus von Hohenems.

Η εικόνα συμπληρώνεται με τους καταπράσινους, ήσυχους κήπους γεμάτους από μικρά και μεγάλα συντριβάνια 400 ετών.   Η πόλη αυτή διαθέτει μουσεία για όλα τα ενδιαφέροντα, λόγω όμως περιορισμένου χώρου αποφάσια να σου προτείνω το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Τεχνολόγίας. Ο λόγος που το επέλεξα είναι πως το συγκεκριμένο μουσείο είναι ένα σύμπλεγμα μουσείων ικανό να προσφέρει μία σύνθετη εμπειρία που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους.

Διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα ενυδρεία σην Κεντρική Ευρώπη, με 36 δεξαμενές- με περισσότερα από 10.00 λίτρα νερού. Στα νερά του κολυμπούν τροπικά ψάρια, του Αμαζονίου της Μεσογείου καθώς και πολλά ακόμα είδη.

Ένας ζωολογικός κήπος με ερπετά, μία αίθουσα δεινοσαύρων, ένας χώρος με διαδραστικά παιχνίδια αφιερωμένος στο ανθρώπινο σώμα, ένας κόσμος από κρύσταλλο και ένα ταξίδι στο γαλαξία είναι μερικά από όσα θα μπορέσεις να δεις στο μουσείο αυτό.  Το ατμοσφαιρκό νεκροταφείο Petersfriedhof, αποτελεί μία αρκετά παράδοξη πρόταση, σε συνδυασμό με την εκκλησία του Αγίου Πέτρου και τις κατακόμβες. Η εκκλησία ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα και αποτελέι από τότε την πνευματική καρδιά της πόλης του Σαλτσμπουργκ.

Η ηρεμία, τα πολύχρωμα φυτά και οι πολυάριθμοι ταφικοί θόλοι, θα σου δημιουργήσουν μία αξεπέραστη γαλήνη που θα σε απογειώσει αν είσαι κι εσύ θαυμαστής του “The Sound of Music” – αποτέλεσε σκηνικό για την ταινία.

Είναι ένα από τα πιο όμορφα και παλαιότερα νεκροταφεία του κόσμου, ενώ την τελευταία θέση ανάπαυσης βρήκαν εδώ διάσημες προσωπικότητες, καλλιτέχνες, μελετητές και έμποροι, όπως η αδερφή του Μότσαρτ, Nannerl.  Το αλατωρυχείο στο Bad Dürrnberg του Hallein, θα πρέπει σίγουρα να το προσθέσεις στη λίστα σου. Αρχικά θα φορέσεις τα κατάλληλα ρούχα όπως φόραγαν και οι εργάτες του αλατωρυχείου και στη συνέχεια με τη βοήθεια ξεναγών θα περιηγηθείς στο χώρο, όπου θα μάθεις διάφορα σημαντικά στοιχεία για το χώρο.

Ένα από αυτά είναι πως δημιουργήθηκε έπειτα από προσχώσεις που συνέβησαν εκατομμύρια χρόνια πριν και ένωσαν δύο βουνά απομακρύνοντας τη θάλασσα που υπήρχε ανάμεσά τους. Ακόμα είναι ενδιαφέρον το σημείο που ξύλινες τσουλήθρες σε κατεβάζουν στα έγκατα του ορυχείου.   Σε μικρή απόσταση από το ορυχείο βρίσκεται ακόμα ένα αξιοθέατο, το Κέλτικο χωριό. Ξύλινα σπίτια, πλήρως εξοπλισμένα, έτοιμα να υποδεχτούν όποιον ενδιαφέρεται να μάθει πως ζούσαν οι Κέλτες, τι χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητα τους, τι σχέση είχαν με το ορυχείο. Ενυπωσιακά είναι και τα τοτέμ στην κορυφή του χωριού που αναπαριστούν τους θεούς τους.   Όπως θα διαπίστωσες μέχρι τώρα, το Σάλτζμπουργκ δεν είναι μία συνηθισμένη πόλη. Αν έχεις σκοπό να πραγματοποιήσεις αυτό το ταξίδι θα σου πρότεινα να αγοράσεις την Salzburg Card,μία κάρτα που θα σου εξασφαλίσει είσοδο σε δεκάδες αξιοθέατα και μεταφορικά μέσα. Περισσότερες πληροφορίες για την πόλη θα μπορέσεις να βρείς στο επίσημο site: https://www.salzburg.info

Όσο θα βρίσκεσαι εκεί μη ξεχάσεις να γευτείς παραδοσιακές μπύρες, σπεσιαλιτέ και γλυκίσματα! Επίσης, στο δρόμο Getreidegasse θα βρεις μαγαζιά και μπουτίκ ικανά να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Καλό ταξίδι και καλή διασκέδαση!

About the author

mm

Ntoreta Mona