Το Κοράκι της λογοτεχνίας

 

«Αφιέρωμα στον Edgar Allan Poe»

Ήταν ο Πατέρας του Αστυνομικού Μυθιστορήματος και της συγγραφικής Παράνοιας. Το 1ο αστυνομικό μυθιστόρημα γράφτηκε από τον Πόε, το λεγόμενο Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ και τα έργα του έμελλαν να γίνουν πηγή έμπνευσης και εθισμού από πολλούς μεγάλους συγγραφείς. Για όσους δεν γνωρίζουν τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε νομίζω ότι νιώθω θλίψη. Το όνομά του φέρνει στο μυαλό χαρακτήρες τρελούς και φονικούς. Πέρα από αυτό, όμως, ήταν και λάτρης του ρομαντισμού αλλά και εκπρόσωπός του.

Όλα αυτά που βλέπουμε ή φαίνονται, δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε όνειρο
Όλα αυτά που βλέπουμε ή φαίνονται, δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε όνειρο

Ο Πόε γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1809 στη Βοστώνη. Είχε έναν αδερφό, τον Γουίλιαμ, και μία αδερφή, τη Ροζαλία. Οι γονείς του ήταν ηθοποιοί και ο πατέρας τους, τους εγκατέλειψε το 1811. Μέχρι να γίνει τριών χρονών είχαν πεθάνει και οι δύο γονείς του. Στη συνέχεια ο Πόε έζησε υπό τη κηδεμονία του Τζον Άλλαν και της γυναίκας του Φράνσις Άλλαν, ενώ τα αδέρφια του υιοθετήθηκαν από άλλες οικογένειες. Το 1815 μετακόμισαν στην Σκωτία και την Αγγλία. Όταν επέστρεψε στο Ρίτσμοντ φοίτησε για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Καθώς φοιτούσε απέκτησε χρέη εξαιτίας της χαρτοπαιξίας και ήρθε σε σύγκρουση με τον πατριό του. Ο πατριός του τον προόριζε για επιχειρηματία και έναν καθώς πρέπει κύριο της Βιρτζίνια. Εκείνος, όμως, ήθελε να γίνει συγγραφέας και να μοιάσει στον παιδικό του ήρωα Λόρδο Μπάιρον.

Εγκατέλειψε το σπίτι του και κατατάχτηκε στο στρατό το 1827 με το επώνυμο Πέρι και την ηλικία των 22 χρόνων, ενώ ήταν 18. Τον ίδιο χρόνο δημοσίευσε και τη ποιητική συλλογή του με το όνομα «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα». Μετά έμαθε ότι η Φράνσις Άλλαν, η μόνη μητέρα που είχε γνωρίσει ποτέ έπασχε από φυματίωση και ήθελε να τον δει πριν πεθάνει. Μέχρι να επιστρέψει στο Ρίτσμοντ εκείνη είχε ήδη πεθάνει. Ο Πόε και ο Άλλαν συμφιλιώθηκαν και βοήθησε τον Πόε να εγγραφεί στη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ. Απέκτησε περισσότερα οικονομικά χρέη και αμελούσε τις αρμοδιότητές του εσκεμμένα με αποτέλεσμα να τον διώξουν από την ακαδημία.

Το ίδιο διάστημα ο πατριός του ξαναπαντρεύτηκε χωρίς να τον ενημερώσει. Σε αυτό το σημείο ο Πόε είχε σπάσει και γύρισε στην Βαλτιμόρη όπου έμεινε με τη Θεία του την Μαρία Κλέμ και την κόρη της Βιρτζίνια. Για να συντηρηθεί οικονομικά συμμετείχε σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και το 1835 άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης στην εφημερίδα Southern Literary Messenger. Εκεί απέκτησε τη φήμη του ατρόμητου κριτικού μιας και οι κριτικές που έγραφε ήταν καυστικές και τολμηρές χωρίς δισταγμό στο να θίξει πρόσωπα και καταστάσεις. Την ίδια εποχή νυμφεύτηκε και την δεκατριάχρονη ξαδέλφη του και στα χαρτιά έγραψαν ότι είναι 20 χρονών.

Virginia Eliza Klem Poe
Virginia Eliza Klem Poe

Μετά από εκεί εργάστηκε σε άλλα 2 περιοδικά και στο ανάμεσα διάστημα εκδόθηκε η Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πυμ και οι Ιστορίες του Γκροτέσκου και του Αραβουργήματος. Το 1842 η γυναίκα του έδειξε συμπτώματα φυματίωσης. Το 1845 στις 29 Ιανουαρίου εκδόθηκε Το Κοράκι που είναι το πιο γνωστό του ποίημα.

tumblr_m4eclv3bcl1qajzcfo1_500

Το 1847 η αγαπημένη του Βιρτζίνια πέθανε από τη φυματίωση. Ήταν συντετριμμένος και στο ταξίδι του γνώρισε τη Νάνση Ρίτσμοντ για την οποία έτρεφε μια πλατωνική αγάπη. Αυτή η αγάπη του ήταν έμπνευση για τα έργα του. Ωστόσο, εκείνη ήταν παντρεμένη και το 1848 αρραβωνιάστηκε τη ποιήτρια Σάρα Έλεν Ουίτμαν. Ο γάμος τους δεν έγινε πότε. Στο Ρίτσμοντ βρήκε την πρώην του αρραβωνιαστικιά, την Ελμίρα Σέλτον και από την αλληλογραφία τους φάνηκε ότι είχαν ακόμα συναισθήματα μεταξύ τους. Στο δρόμο του για τη Φιλαδέλφεια σταμάτησε στη Βαλτιμόρη και εκεί χάθηκε για πέντε μέρες. Τον βρήκαν σε ένα μπαρ ενός δημόσιου σπιτιού που χρησιμοποιούνταν για εκλογές. Ο συντάκτης του περιοδικού που δούλευε, Γιόζεφ Σνόντγκρας τον έστειλε στην Ουάσινγκτον. Εκεί πέθανε μόνος του μακριά από τους δικούς του.

Έγινα παρανοϊκός με μεγάλα διαλλείματα από φρικτή λογική
Έγινα παρανοϊκός με μεγάλα διαλείμματα από φρικτή λογική

Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν ανακριβή. Ο λογοτεχνικός αντίπαλός του, ο Γκρίσγουολντ, έγραψε για εκείνον, στην προσπάθειά του να κάνει το κοινό να τον απορρίψει, ότι είναι αλκοολικός, γυναικάς, τρελός χωρίς ηθική και φίλους. Η συνέπεια ήταν ακριβώς η αντίθετη. Αυτή  φήμη έκανε τον Πόε πιο διάσημο και ο Γκρίσγουολντ θεωρήθηκε ο πρώτος του βιογράφος.

screenshot_1

Αυτή ήταν η ζωή του Έντγκαρ Άλλαν Πόε με λίγα λόγια. Άλλα έργα του είναι οι Ψίθυροι Καρδιάς, Η πτώση του οίκου των Άσερ, ο Μαύρος Γάτος, Γουίλιαμ Γουίλσον, Το πηγάδι και το εκκρεμές, η Μάσκα του Κόκκινου Θανάτου και Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ. Στα ελληνικά κυκλοφορούν διάφορα δημιουργήματά του από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Περισπωμένη, Πελεκάνος, Γαλαξίας-Ερμείας και Πεχλιβανίδης.